Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje nyerte 2024. október 5-én a Chaine des Rôtisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságot, melyet a szakma a Bocuse d’Or előszobájának tart. A versenyre Magyarországon került sor, a METRO pedig kiemelt szakmai partnerként biztosította a helyszínt, a METRO Gasztroakadémiát, ezen kívül a verseny alapanyagait - írja a magyarkonyhaonline.
A rangos megmérettetés nem idegen számára:
2021. októberében a Bocuse d’Or magyar döntőn első helyezést ért el Dalnoki Bence commis-jaként, 2022. márciusában pedig a Bocuse d’Or európai döntő második helyezettjei, 2023. januárjában Bocuse d’Or Lyon harmadik helyezettjei lettek Dalnoki Bencével.
A Chaine des Rôtisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságon 19-20, 27 év alatti ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem ritkán Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.
A világbajnokság egyik különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek:
a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor prezentált „meglepetéskosár” (black box) tartalmának felhasználásával kell önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort alkotniuk.
A Stand25 vezetése (Nyikos Patrik mesterei), Szulló Szabina és Széll Tamás így gratuláltak a győzelemhez:
Egy olyan szakmában, amely folyamatosan utánpótlás hiánnyal küzd, pont ilyen fiatalok kellenek. Patrik ott volt commis-ként az európai ezüst- és lyoni bronzérmes Bocuse d’Or csapatban a Stand sous chefje, Dalnoki Bence oldalán és erősítette a Stand csapatát is. Szorgalma, eltökéltsége, alázata példaértékű mindenki számára, aki ebben a szakmában szeretne érvényesülni. Szép volt, Patrik, tiéd a jövő!
A 2024. október 4-én megrendezett világbajnokságon konyhai zsűritagként részt vett Barka Áron, Hotel Continental Chef de Cuisine, illetve kóstoló zsűritagként Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.
Friss híreink: