Ma már rengeteg alternatív tejhelyettesítő közül lehet válogatni, ha a kávédat nem tehéntejjel szeretnéd inni. Na de mi a helyzet, ha sütésnél kell helyettesítened ezt a fontos összetevőt, ahol számos tényezőt figyelembe kell venni az íztől a zsírosságon át a cukortartalomig. A zabtej az egyik legnépszerűbb választás tej helyett sütésnél, ezért most hoztunk 10 tippet, ami segít, hogy zökkenőmentesen menjen a váltás!
Győződj meg róla, hogy a zabtej valóban a legjobb tejalternatíva a recepthez
A zabtej jellegzetes krémessége, amely a magas részecskekoncentrációjából és a boltokban kapható termékekhez gyakran hozzáadott olajokból adódik, sokak számára a kedvenc növényi itallá teszi, ha sütésről van szó, de azért a többi vegán "tejet" sem kell azonnal leírni.
A szójatej magas, a tehéntejhez hasonló fehérjetartalma miatt vonzóbb lehet azoknak, akik odafigyelnek a makrotápanyag-összetételre. A fehérje a megfelelő szerkezet és nedvesség eléréséhez is ideális a sütés során. Másrészt viszont sokszor babos mellékíze van a szójatejeknek, ami nem feltétlenül kívánatos egy süteményben. Ugyanígy a kókusztej szuper választás, ha kókuszos macaronokat készítesz, de máskor zavaró lehet a domináns kókuszaroma.
A zabtej semleges íze miatt a legtöbb receptben megállja a helyét, de nem ajánlott olyan ételekhez, amelyek magas zsírtartalmúnak kell lennie, mint mondjuk a tejszínhab. Bár használható eredményt kaphatsz, a kókusztej valószínűleg jobban beválik az ilyen receptekben, feltéve, hogy nem zavar az íze. Ha házi zabtej mellett döntesz, akkor egy egyszerű trükkel javíthatsz az állagán: adj hozzá egy kis olajat.
Ha írót készítesz belőle, adj neki elég időt
Számos receptben íróra van szükség, de mit csinálsz, ha csak zabtejet tudsz használni? Elkészíted magad az írót! Nem bonyolultabb, mint tehéntejből írót varázsolni otthon.
Ehhez keverj össze egy csésze zabtejet egy evőkanál savas alapanyaggal, például citromlével vagy almaecettel. A kulcs az, hogy a zabtejnek elég időt hagyni. Körülbelül 10 percet vesz igénybe a folyamat, de figyeld az állagát, hogy biztosra menj.
Bármennyire is kevés az időd, ne ess abba a hibába, hogy az írót sima zabtejjel helyettesíted. Az író finom savanykás ízt kölcsönöz a süteményeknek, és abban is segít, hogy megemelkedjenek, tehát a folyós zabtej nem tudja helyettesíteni. Ha a recept szerint zsíros íróra van szükség, adj még hozzá olajat, különösen, ha hígabb zabtejet használsz.
Előzd meg, hogy szétessen
Az alternatív tejek különösen hajlamosak arra, hogy melegítéskor szétessenek, mivel a hőmérséklet- és pH-változás miatt a fehérjék lebomlanak. Ez a folyamat másodpercek alatt végbemehet, tehát nagyon kell figyelned.
Ahhoz, hogy megelőzd ezt, van néhány óvintézkedés, amit megtehetsz. Először is, törekedj arra, hogy a folyadékokat lehetőleg azonos hőmérsékleten keverd össze. Másodszor, használj friss zabtejet. Végül, érdemes megfontolni a barista típusú zabtej használatát, amely hozzáadott zsiradékot is tartalmaz, mert ezek a fajták általában célzottan ennek a nem kívánt folyamatnak a megakadályozására kiválasztott adalékanyagokat tartalmaznak.
Ne tarts az adalékanyagoktól
Az adalékanyagoknak nincs jó híre, de okkal vannak ott. Amíg nem túlzott mértékben fogyasztjuk őket, nem okozhatnak problémát, sőt, számos bolti zabtej tartalmaz plusz vitaminokat és ásványi anyagokat is.
Az extra tápanyagokon túl a kereskedelmi forgalomban kapható zabtej általában savanyúságot szabályozó anyagokat is tartalmaz, hogy a pH-szintet kordában tartsa, valamint emulgeálószereket és/vagy stabilizátorokat, hogy az olajok és folyadékok ne váljanak szét. Ezek közé tartozik a dikálium-foszfát, a guargumi, a gellángumi és a xantángumi. Ha ilyenek vannak a zabtejedben, ezek gondoskodnak róla, hogy egyben megmaradjon az ital, lehetővé téve, hogy a tehéntej krémességét utánozza. Különösen nagyra fogod értékelni őket, amikor kekszeket, pitetésztát és más olyan recepteket készítesz, ahol nem akarod túldolgozni a tésztát.
Kerüld a hozzáadott cukrot tartalmazó zabtejeket
Bár a zabtej viszonylag magas glikémiás indexe - egy olyan érték, amely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire emeli meg a glükózszintet - az a tudományos ok, amiért egyesek ellenzik, sőt átverésnek tartják a zabtejet, azonban ez egyáltalán nem jelent gondot sütéskor.
A hozzáadott cukor jelenléte annál inkább releváns sütésél.
A zab természetes módon önmagában is édes, így szükségtelen az édesített zabtej, sőt nem is kívánatos olyan receptekben, ahol az ízét nem fedik el más összetevők.
Elvégre senki sem szeretne cukros quiche-t majszolni.
Ha csak édesített zabtej van kéznél, ne add fel: keverj hozzá más hozzávalókat, vagy módosíthatod a meglévők arányát, hogy ellensúlyozd az extra édességet. Lehet, hogy alapvetően nem jutna eszedbe ilyen hozzávalókat alkalmazni, de épp a fanyar, savanyú, fűszeres, sós és keserű ízek tehetnek különlegessé egy-egy desszertet (pl. csokitortát). Azokban a receptekben, amelyekben alapból szerepel cukor vagy édesítőszer, ott csökkentsd ezek mennyiségét egy kicsit, de ne túlságosan, mert az megváltoztathatja a végső állagot.
Csináld magad
A saját zabtej elkészítése óriási rugalmasságot ad az íz, a textúra és az összetevők terén. Ha gluténmentesen étkezel, garantálhatod, hogy a zabtej is az lesz. Ha el akarod kerülni a glifozát gyomirtószert, használhatsz bio zabot. Ha fűszereket, például fahéjat vagy kardamomot szeretnél hozzáadni, azt is megteheted. Ráadásul a piszkos anyagiak is sokat nyomnak a latban, hiszen sokkal olcsóbbra jön ki a zabtej, ha magadnak készíted.
Rázd, rázd, rázd
Ha apró darabkákat veszel észre a házi zabtejed alján, az nem jelenti rögtön azt, hogy elkezdett volna megaludni. Ha a zabtej az elmúlt egy-két napban készült, valószínűbb, hogy ezek csak apró zabdarabkák, amelyek az idő múlásával természetes módon leülepedtek. Ha bolti zabtejet használsz, a doboz miatt nem biztos, hogy látni fogod ezeket, és figyelmen kívül hagyhatod az utasítást, hogy használat előtt rázd fel, pedig ez nagy hiba!
Ha nem rázod fel, akkor először egy vizes állagú és íztelen tejet kapsz, majd ahogy egyre kevesebb van a dobozban, besűrűsödik az anyag. Tehát mindig rázd!
Használj zsíros zabtejet a teljes tej helyett
Egyre többféle zabtej kapható a boltokban, és olykor nyomasztó lehet ez a sok választási lehetőség. Azonban, ha sütésről van szó, van egy szabály, amit érdemes követned: minél zsírosabb zabtejet válassz, ha teljes tejet szeretnél helyettesíteni a receptben.
Mindig szagold meg
Akárcsak a sima tej, úgy a zabtej is megromolhat. Hogy erre még azelőtt ráeszmélj, hogy a tésztádat nyakon öntötted volna egy adaggal, akár házi, akár bolti zabtejről van szó, mindig szaglászd meg használat előtt.
Kísérletezz más zabtejalapú termékekkel
A növényi italok széles választékán és a különböző zsírtartalmú zabtejeken túl ma már rengeteg zabalapú „tejtermék” közül lehet válogatni a joghurttól a fagyikon át a krémsajtokig. Ezekről se feledkezz meg sütésnél, kísérletezz velük!
A pozitív élettani hatásokat hordozó ételekről itt olvashatsz: