Egész vagy őrölt? Így edd a lenmagot

Hogyan őröld, hogyan edd és mire jó a lenmagolaj? Napi Tippünkből minden kérdésedre választ kapsz a lenmag fogyasztásával kapcsolatban!

Az elmúlt években a lenmag népszerű alapanyaggá lépett elő az egészségtudatos táplálkozás terén. Számos recept hozzávalóka, a laktató turmixoktól a vegán pékárukig. De ha még nem ismered közelről a lenmagot, elgondolkozhatsz azon, vajon mi a különbség az egész és az őrölt lenmag között, milyen előnyei vannak a különböző fajtáknak, és akkor a lenmagolajat (és a lenmagtejet) még meg se említettük. Lehet-e például főzéshez használni? Most minden kérdésedre választ adunk a lenmag fogyasztásával kapcsolatban!

Egész vagy őrölt? Így edd a lenmagot

Mi az a lenmag?

A lenmag a Földközi-tenger vidékén és Délnyugat-Ázsiában őshonos len növény ehető magja. Jelenleg világszerte termesztik, többek között Kanadában, Indiában, a Közel-Keleten és Európa egyes részein. A magok aprók, laposak, ovális alakúak, és barna vagy aranysárga színűek. 

Tápérték

A lenmag tele van omega-3 zsírsavakkal, rostokkal és lignánoknak nevezett antioxidánsokkal. Az omega-3 zsírok nélkülözhetetlenek az agy és a bőr egészségéhez, valamint segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. A rostok elengedhetetlenek az emésztéshez, a lignánok pedig védik a sejteket az oxidatív stresszel szemben. A lenmagban található emellett fehérje, kalcium, magnézium és kálium. 

Hogyan edd a lenmagot, egészben vagy őrölve?

A lenmagnak alapvetően két formája létezik: egész és őrült. A felhasználási módjaik nagyjából hasonlóak, de van pár dolog, amit érdemes észben tartani, amikor eldöntöd, hogy milyen formában használod fel a lenmagot.

Könnyű tonhalsaláta Grétitől

Így tavasszal jó elgondolkodni azon, mi lesz, ha fürdőruhát kell húzzunk. A legcélravezetőbb egy saját magunk által kialakított diéta, mely sok-sok salátát tartalmaz.

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...

Egész lenmag

Ropogós állagának és diós ízének köszönhetően az egész lenmagot úgy használhatod, mint a diót: pékárukba, turmixokba keverve vagy az ételek tetejére szórva.

Emellett vonzó textúrát kölcsönöz az ételeknek, különösen, ha dióval és más magvakkal párosítod.

A száraz egész lenmag azonban nehezen emészthető, ami puffadást és emésztési zavarokat okozhat. Hogy csökkentsd ezeket a hatásokat, áztasd a magokat 10 percig meleg vízben vagy legalább két órán át (vagy egy éjszakán át) hideg vízben. Ha a magokat folyékony receptekhez, például turmixokhoz és ételízesítőkhöz adod, az szintén segít az emészthetőségük javításában.

Őrült lenmag

Az őrölt lenmagot ugyanúgy használhatod, mint az egészet – pékáruk és sütemények tésztájába keverve, turmixokba, vagy a zabkásád tetejére szórva. Finomabb állaga mellett az őrölt lenmag emészthetőbb, mint az egész változat. Emiatt az őrölt lenmagot nem kell beáztatni.

Lenmagolaj

Ha a lenmagot kiszárítod, őrlöd és préseled, akkor végeredményként egy világossárga lenmagolajat kapsz. Azonban ne öntsd a serpenyődre! A legjobban akkor tudod kihasználni az élettani előnyeit, ha nyersen fogyasztod, például mártásokhoz, öntetekhez vagy turmixokhoz. Az ok? A lenmagolajnak alacsony a füstpontja (107 Celsius fok), ami azt jelenti, hogy könnyen megéghet és keserűvé válhat.

Hogyan őröld a lenmagot

Vásárolhatsz őrölt lenmagot a boltokban vagy otthon te magad is leőrölheted. Utóbbi előnye, hogy ízlésed szerinti finomságúra őrölheted a magokat. Ehhez egy kávédarálóra lesz szükséged.

Győződj meg róla, hogy az őrlő tiszta és nem nedves, mert az őrölt lenmag gyorsan megromolhat. Ezután tedd a magokat a darálóba, és addig őröld, amíg el nem érik a kívánt állagot.

Tippek a lenmag fogyasztásához

Ha még nem ettél sok lenmagot, eleinte legyél óvatos a mennyiségekkel, ne egyél egyszerre túl sokat belőle, mivel a magas rosttartalom miatt nagy mennyiség elfogyasztása hashajtó hatású lehet. Ez különösen akkor fontos, ha egyébként sem fogyasztasz jellemzően sok rostot. 

Sörkifli kétféle töltelékkel

Bármilyen vendégsereg nagyon örül egy tálca töltött sörkiflinek. A hagymás-fetásnak nincs párja, a vajas-sajtos pedig minden italhoz, ételhez nagyszerűen idomul. A túl sok italt jól ...

Fehérjedús magkenyér

A kenyér a videómegosztó portálon ,,atomkenyér"-ként hirdeti magát speciális befőttesüvegben sütve, majd dunsztolva hogy eláll több hónapig, évig. Bár az a módszer nekem egyszeri ...

A kellemetlen emésztési mellékhatások elkerülése érdekében kezdj 1 evőkanálnyi (vagy kevesebb) mennyiséggel. Emellett maradj hidratált, ami segít megelőzni a fokozott rostbevitel miatti székrekedést.

Hogyan használd fel a lenmagot

Pékárukban

Akár muffinokat, kenyereket vagy zabpelyhes sütiket készítesz, a lenmag tápláló és ízletes kiegészítője a pékáruknak. Add közvetlenül a tésztához: kezdetben körülbelül 1/4 csészényire lesz szükség egy recepthez. Egy másik lehetőség, hogy közvetlenül sütés előtt szórod őket a finomság tetejére.

Tojáspótlóként

Az őrölt lenmag tojáspótlóként használható süteményekben. Minden tojás helyett keverj össze 1 evőkanál őrölt lenmagot 3 evőkanál vízzel. Hagyd állni a hűtőszekrényben körülbelül 15 percig, vagy amíg a keverék gélszerű állagot nem kap. A zselés állag összeköti az összetevőket - akárcsak a tojás -, bár nem minden esetben ideális. A „len tojás” olyan süteményekhez a legjobb, mint a kekszek, banánkenyér és muffinok, ahol a szerkezet kevésbé fontos.

Sós ételek tetején

A lenmag, akárcsak a diófélék, remekül alkalmas arra, hogy ropogósabbá és ízesebbé tegye a főtt ételeket. Salátára, tésztára vagy húsokra, például grillezett lazacra vagy sült csirkére is szórhatod. Akár zsemlemorzsával is összekeverheted a következő panírodban.

Reggelikben

Joghurtra és zabpehelyre is szórhatod az íz és a textúra fokozására. A gabonapelyhek tetején vagy gofrikra, palacsintára, vagy akár vajas pirítósra szórva is jól működik.

Keverd fűszerekbe

Egyszerű módja annak, hogy a lenmagot beépítsd az ételeidbe, ha olyan szószokba kevered, mint a majonéz, a ketchup, a guacamole vagy a hummusz. Ezek nedvességet is biztosít, ami segít az egész lenmag emészthetőségének javításában.

Turmixold

Adj 1-2 evőkanál egész vagy őrölt lenmagot kedvenc turmixreceptedhez. A magok fehérjét, rostot és omega-3 zsírsavakat adnak hozzá, miközben sűrítik az italt.

Hogyan tárold a lenmagot

Egész lenmag: Az egész lenmag jól eltartható, és légmentesen záródó edényben, száraz, hűvös, hőtől és fénytől védett helyen körülbelül két évig is eláll.

Őrölt lenmag: Az őrölt lenmag rövidebb ideig eltartható. Ez azért van, mert az őrlési folyamat során az érzékeny omega-3 zsírsavak hőnek, oxigénnek és fénynek vannak kitéve, ami végső soron felgyorsítja a romlási folyamatot. Ezt szem előtt tartva a szakértők azt javasolják, hogy az őrölt lenmagot a fagyasztóban tárold, ha meg szeretnéd hosszabbítani az élettartamát, hogy a zsírok minél tovább megmaradjanak.

Mikor dobd ki: Akár egészben, akár őrölve, a lenmagot ki kell dobni, ha már avas szagot áraszt.

Forrásunk volt.


A pozitív élettani hatásokat hordozó ételekről itt olvashatsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...