Erre figyelj, ha növényi tejjel sütsz „rendes” helyett

Egyre több háztartásban állandó hűtőlakóvá avanzsálnak a különböző növényi tejek, olyannyira, hogy már nemcsak a reggeli kávénkba, hanem a süteményeinkbe is belecsorognak. De mire figyeljünk, ha sütéshez használnánk őket?

Mindegy, hogy zab, mandula vagy rizs, a növényi tejek kiváló alternatívát jelentenek a hagyományos, „tehenes” termék helyettesítésére – és nem csak akkor, ha egy csésze feketét szeretnénk lágyítani. A legtöbb növényi tej abszolút alkalmas főzésre, sütésre, mindemellett azért érdemes pár dologra odafigyelni, hogy a végeredmény tényleg tökéletes legyen, olyan, amit a hagyományos tejtermék használata mellett megszoktunk. Nézzük, mik ezek!

Erre figyelj, ha növényi tejjel sütsz „rendes” helyett

Édesebb

Ugyan a hagyományos tejnek is van egy bizonyos édessége (köszönjük, tejcukor), ez mégis más szinten működik, eltér a növényi tejek töményebb, mesterségesnek ható cukrosságától. Érthető, hiszen sok növényi termék tartalmaz hozzáadott cukrot, ami bizony erőszakosabban követel magának helyet a nyelvünkön, mint a tehéntej természetes édessége.

Ezért, ha nem szeretnénk, hogy a süteményünk nagyon émelygős legyen, két dolgot tehetünk.

Vagy használjunk minimálisan kevesebb cukrot a receptben (vegyünk el nagyjából 50 grammot, nehogy túlságosan belenyúljunk a sütemény összhangjába, szerkezetébe), vagy vásároljunk kifejezetten cukormentes növényi tejeket.

Banános-áfonyás sült zabkása

Újabb Tiktokos recept hódit az interneten: ez a sült zabkása, ami nemcsak remek és egészséges reggeli vagy ebéd utáni desszert, de eszméletlen könnyű elkészíteni, és minimális ...

Szuper könnyű vegán répatorta

Ez vegán répatorta gyors, olcsó és egyszerű. Diákcsemege helyett, gyakorlatilag bármilyen magféle tökéletesen passzol. Olívaolaj helyett sima olaj, kókuszzsír vagy margarin is megfelel. ...

Hígabb

Ez nem minden növényi tejre igaz, azonban főleg a rizs- és kókuszitalok hajlamosak enyhén vizesebb, lazább állagot felvenni. A mandula- és zabtejek már inkább hasonlítanak a hagyományos tehéntejre. Észrevehetjük, hogy egyes masszák, tészták vagy krémek eltérően viselkednek, ha növényi tejből készítjük őket – ilyenkor kompenzáljuk az állagbeli eltérést plusz liszttel.

Más a zsírtartalma

A magvakból készült tejek nincsenek túl rossz helyzetben a zsírtartalom szempontjából, azonban minden más italhoz általában plusz olajat adnak, hogy elérjék a kívánt sűrűséget, selymességet. Fontos, hogy használat előtt mindig rázzuk fel a kartonok tartalmát, ugyanis egyes tejek (főleg a kókusz, rizs) hajlamosak idővel „szétválni”.

Ezen kívül pedig előfordulhat, hogy további olajat/vajat kell majd kevernünk a süteménytésztánkhoz, ha nem hagyományos tejjel készítjük.

Mellékíze lehet

Természetesen, mivel helyettesítő termékekről beszélünk, a növényi tejek esetében bizony számolnunk kell néhány „mellékhatással”. Például azzal, hogy az eredeti gabona vagy mag íze érezhető lesz, nemcsak a megvásárolt termékben, hanem a belőle készített süteményben is. Mondjuk ilyen szempontból épp szerencsésebb, hogy sütünk vele: ugyanis a kókusz, mandula vagy zabpehely aromája egyáltalán nem idegen az édességek világában. Sőt, még az előnyünkre is fordíthatjuk ezeket a szituációkat, és extrán kókuszos vagy zabos ízt adhatunk egy-egy süteménynek.

Almás-banános muffin

A banán miatt inzulinrezisztancia esetén ezzel a muffinnal csak óvatosan. Pl. ehetsz egyet ebédre egy alacsony szénhidráttartalmú sali mellé. Vagy ha intenzíven sportolsz és sok energiára ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több süteménysütési tipp:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...