A lecsóbefőtt ugyan némileg kilóg a nyáron eltehető kamrakincsek sorából (tekintve, hogy nem édes, zamatos lekvár), mégis ugyanolyan gyakran készül a rendszeres befőzők konyháiban, mint bármilyen dzsem vagy gyümölcsproduktum. Természetesen, mint a lekvárok esetében, a lecsóbefőttnél is oda kell figyelnünk jópár tényezőre, hogy garantáltan siker koronázza a projektünket. Vegyük sorra ezeket mind, hogy az idei befőtt is tökéletes legyen.
Nézd meg galériánkban a lecsóbefőtt eltevésének hibáit, a tippekért kattints a képre!
Erre mindig figyelj, ha lecsót teszel el
Mindig ép zöldséget használj
A lekvár is korábban bepunnyad, ha ütődött gyümölcs kerül bele, és a lecsónak sem tesz jót a fonnyadt paprika vagy a foltos paradicsom. A befőtt készítéséhez csak friss, jó minőségű és ép terményeket használjunk fel, ha azt szeretnénk, hogy tényleg túlélje a telet a kamrapolcon.
Ne főzd túl a lecsót
A háziasszonyok és –urak körében megoszlik a vélemény arról, hogy a lecsóbefőttet készre kell-e főzni avagy elég csak félig. Természetesen itt is alkalmazható az ízlések és pofonok elve, de konyhatechnikai szempontból jobb a félig megfőzést választani, ez ugyanis több helyet hagy a befőtt későbbi felhasználására (tehát készülhet belőle sima lecsó, lecsós szelet vagy krémleves is).
Jobb nem túlsózni a befőttet
Ugyan némi só szükséges ahhoz, hogy elő tudjuk főzni a lecsót, illetve a tartósítás terén is fontos a fűszer jelenléte, azonban nem érdemes vele túlzásokba esni vele. Ez egyrészt oda vezethet, hogy a paprika, paradicsom túl sok nedvességet ad ki magából, ettől túl leves lesz a befőtt, másrészt oda, hogy amikor felhasználjuk, jobban oda kell figyelnünk a készétel fűszerezésére.
Forrón tedd el az üvegekbe
Nem elég, ha a befőttek eltevésénél steril az üveg és a kupak, arra is figyelnünk kell, hogy az, amit elteszünk bele – jelen esetben a lecsó – forró legyen. A vákuum így tud majd rendesen kialakulni a befőtten belül, ami pedig a hosszú eltarthatóságot garantálja.
Lecsós ételek, amelyek frissen vagy befőttből is készülhetnek:
Lecsós pot pie
A pot pie egy klasszikus, amerikai piteféle, melynek lényege, hogy a tölteléket képző ragut kisebb, ramekin-szerű formákba töltik, és ezek tetejét fedik be tésztával. Általában húsos ...
Lecsós szelet vegyes körettel
A frissen sült sertéskaraj és a lecsó csodálatra méltó találkoza a lecsós szelet, amit egyszerűen csak szeretni lehet. Köretként döntetlen helyen áll a rizs és a sült burgonya, és ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: