9 élelmiszer, ami segít megszabadulni az orrdugulástól

Napi Tippünkben megosztjuk, melyik 9 élelmiszert érdemes orrdugulás esetén fogyasztani, hogy mielőbb fellélegezhess!

Itt a megfázás- és influenzaszezon, ezért amellett, hogy felkészíted az immunrendszered a kihívásra, érdemes tisztában lenni vele, melyek azok a tápanyagok és élelmiszerek, amelyek segítséget jelentenek, ha már ledöntött a betegség a lábadról. Most 9 élelmiszert mutatunk, amit segít az orrdugulás ellen, hogy ne zsepihalmokon trónolva kelljen kezdened 2024-et.

9 élelmiszer, ami segít megszabadulni az orrdugulástól

C-vitamin: Nem titok, hogy a C-vitamin erős immunerősítő, amely remek kiegészítője lehet a rutinodnak, ha nem érzed magad a legjobban.

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít csökkenteni a gyulladást a szervezetben, többek között a bedugult orrban is.

Cink: A cink egy másik mikrotápanyag, amely antioxidáns tulajdonságairól ismert, és régóta összefüggésbe hozzák a nátha (és az arcüreggyulladás) enyhítésével. Bár hozzá kell tenni, a kutatások eredményei nem egyértelműek: egyes tanulmányok szerint a cink nem sok jótékony hatással van a megfázás tüneteire, míg mások szerint az ásványi anyag lerövidíti a tünetek időtartamát. Azért egy kis cink ártani nem árthat ilyenkor.

Bromelain: A bromelainról kimutatták, hogy segít csökkenteni a fájdalmat és a duzzanatot a szervezetben, és segíthet a felesleges nyálka lebontásában az orrüregben.

Növényi vegyületek: A mikrotápanyagok egyik alcsoportjaként a vitaminok és ásványi anyagok mellett a növényi vegyületek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer egészségének fenntartásában. Ez antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhető, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben és felvenni a harcot a szabad gyökök, az oxidatív molekulák ellen.

Szalicilsav: A szalicilsav gyulladáscsökkentő hatású, és nemcsak az arcon megjelenő nemkívánatos dudorok eltűntetésében végez jó szolgálatot nekünk, de segíthet lebontani a nyálkában lévő fehérjéket, hogy támogassa az arcüregek átjárhatóságát. Ráadásul a jó hír, hogy természetes módon is rengeteg élelmiszerben megtalálható.

Vegán spenótos lasagne

A lasagne egy tipikus hétvégi családi fogás, hisz nem éppen negyed óra összedobni. Ez a recept viszont a klasszikus bolognai kicsit gyorsabb verziójával operál, nem kell hosszú órákon ...

Zöldséges buddha bowl

Januárban sokan átállnak az egészségesebb étkezésre, a nehéz ételekkel teli december után. Most hoztunk egy szuper színes, nagyon finom és roppant egyszerű receptet, ami ráadásul ...

Omega-3 zsírsavak: Ha a gyulladáscsökkentő tápanyagokról van szó, az omega-3 zsírsavak magasan a lista élén szerepelnek, és kimondottan az arcüreggyulladásban is a segítségünkre lehetnek. Egy 2019-es állatkísérlet szerint az omega-3 zsírsavak pótlása csökkenti az allergiás náthával összefüggő tüneteket, köztük az orrdugulást.

Cisztein: A cisztein egy olyan aminosav, amely a fehérjék építőelemeként működik a szervezetben, ezen felül pedig erős antioxidáns is. A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a dugulásos orrnak is jót tehet, mivel mindezeken felül mucolytikus szer is, vagyis olyan anyag, ami segít lebontani a nyálkát a szervezetben.

Víz: Végül pedig a vízről sem feledkezhetünk meg, aminek fogyasztására betegség idején különösen oda kell figyelni, főként, ha orrdugulásról van szó.

A bőséges vízzel és forró teával való folyadékpótlás ugyanis segíthet a nyálka elvékonyításában és a további arcüregnyomás megelőzésében.

1. Ananász

A bromelain és a C-vitamin egyik legjobb természetes forrásaként az ananász (és az ananászlé!) menőövként szolgálhat, ha felszabadítanád az arcüreged. A fagyasztott, a friss és a konzerv ananász mind biztosítja ezeket az előnyöket, csak arra ügyelj, hogy a fagyasztott és a konzervált változatokban ne legyen hozzáadott cukor, mivel a finomított cukor súlyosbíthatja a gyulladást.

Fokhagymás "alfredo"

Az alfredo az egyik kedvenc tésztaszószunk, ez pedig akkor sincs másképpen, ha vegán verzióban készítjük el. A krémességet a puhára áztatott kesudió, míg a karakteres "sajtos" ízt a ...

2. Fokhagyma

Bár TikTokon terjednek olyan videók, amik azt tanácsolják, hogy egyenesen az orrodba dugd fel a fokhagymagerezdeket, hatékonyabb lesz, ha egyszerűen csak elfogyasztod azt. A fokhagyma ugyanis erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes szer, ami segít felvenni a harcot az orrdugulással.

3. Csirkehúsleves

Kevés megnyugtatóbb dolog van, amikor rosszul érzed magad, mint egy tál melengető csirkeleves. De a nosztalgián túl a csirkeleves tele van vízzel és a cisztein nevű aminosavval, miközben gőzt is bocsát ki - mindezek enyhíthetik a dugult orr tüneteit. Egy tanulmány szerint ráadásul a csirkeleves gyorsabban segít az orrváladék eltávolításában, mint a forró víz.

Tyúkhúsleves

A legklasszikusabb vasárnapi ebéd...pofonegyszerű, csak türelem kell hozzá, meg egy kis gyakorlat. Minden háznál máshogy készítik, a mienk nem szentírás, de szerintünk így a ...

4. Méz

Azon túl, hogy a méz finom természetes édesítőszer, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően évezredek óta népszerű természetes gyógymód különböző bajokra. Ráadásul szalicilsavat is tartalmaz, orrdugulás esetén enyhülést hozhat. Egy 2021-es vizsgálat szerint a méz még a felső légúti fertőzések hatékony kezelésére is alkalmas, amelyek gyakran orrdugulással járnak.

5. Tenger gyümölcsei

A különféle tengeri herkentyűk szintén hasznosak lehetnek az arcüregproblémák kezelésében. Ennek magyarázata, hogy például az osztriga és a kék tarisznyarák az egyik legjobb étrendi cinkforrás, míg a szardínia, a szardella, a lazac, a makréla, a pisztráng és a tonhal omega-3 zsírsavakban gazdag.

6. Gyömbér

A forró vízben áztatott gyömbér segíthet kitisztítani az orrmelléküregeket és enyhíteni a torokfájást.

Ez a benne található növényi vegyületeknek köszönhető, amelyek hozzájárulnak a gyulladás csökkentéséhez. Ráadásul a gyömbér magas antihisztamin-tartalmú, ami rendkívül hasznos lehet, ha az orrdugulás allergiával függ össze. Egy 2020-as kis, véletlenszerű, kontrollált vizsgálat szerint a gyömbérkivonat ugyanolyan hatásos az orrot érintő tünetek enyhítésében, mint egy allergia elleni gyógyszer, bár több kutatásra van szükség ennek az állításnak a bizonyítására.

7. Tea

Bármilyen tea gőzének belélegzése elkezdi feloldani az orrdugulásért felelős nyálkát. Bizonyos fajták azonban tápanyagtartalmuknak köszönhetően jótékonyabbak lehetnek, mint mások. A zöld és a borsmentatea különösen jó választás lehet ilyenkor, mivel ezek növényi vegyületekben gazdagok, és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ráadásul a borsmentaolaj kifejezetten összefüggésbe hozható az arcüregi tünetek enyhítésével.

8. Grapefruit

Bár minden citrusféle remek forrása az immunrendszert támogató C-vitaminnak, ezen felül a grapefruitnak magas a szalicilsav-tartalma, ami segít a dugult orrú orr gyorsabb és hatékonyabb enyhítésében. És nincs is jobb alkalom a citrusfélékhez nyúlni, mint a megfázás és az influenza szezonja, mivel ezek a pikáns gyümölcsök szezonálisak a télre.

Chilis bab hús nélkül

Villámgyors és pofonegyszerű vacsora a jéghideg januárra. A koriander a tejföllel (vagy növényi alapú helyettesítőjével) együtt erősen javallott a tetejére, de akár le is hagyhatjuk.

Thai chilis csirkemell

Kivételesen nem a thai konyha imádatom miatt készült a recept, hanem a kép kedvéért -  az ételfotó kurzus, ahová járok, csirkeételt adott fel házi feladatnak, és ez volt a leggyorsabb, ...

9. Chilipaprika

Végül a csípős chilipaprika teszi teljessé a dugult orr elleni megmentő ételek és italok listáját. Ha valaha is ettél már olyan ételt, amely igazán csípős paprikával készült, valószínűleg nem kell magyarázni, hogy ezek a zöldségek miért nagyszerűek az orrmelléküregek kitisztítására. A kutatások azonban alátámasztják ezt, egy tanulmány szerint a kapszaicin (a chilipaprika aktív vegyülete) gyors és hatékony enyhülést biztosít az orrpanaszok tüneteinek enyhítésére.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippeket leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...