Itt a megfázás- és influenzaszezon, ezért amellett, hogy felkészíted az immunrendszered a kihívásra, érdemes tisztában lenni vele, melyek azok a tápanyagok és élelmiszerek, amelyek segítséget jelentenek, ha már ledöntött a betegség a lábadról. Most 9 élelmiszert mutatunk, amit segít az orrdugulás ellen, hogy ne zsepihalmokon trónolva kelljen kezdened 2024-et.
C-vitamin: Nem titok, hogy a C-vitamin erős immunerősítő, amely remek kiegészítője lehet a rutinodnak, ha nem érzed magad a legjobban.
Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít csökkenteni a gyulladást a szervezetben, többek között a bedugult orrban is.
Cink: A cink egy másik mikrotápanyag, amely antioxidáns tulajdonságairól ismert, és régóta összefüggésbe hozzák a nátha (és az arcüreggyulladás) enyhítésével. Bár hozzá kell tenni, a kutatások eredményei nem egyértelműek: egyes tanulmányok szerint a cink nem sok jótékony hatással van a megfázás tüneteire, míg mások szerint az ásványi anyag lerövidíti a tünetek időtartamát. Azért egy kis cink ártani nem árthat ilyenkor.
Bromelain: A bromelainról kimutatták, hogy segít csökkenteni a fájdalmat és a duzzanatot a szervezetben, és segíthet a felesleges nyálka lebontásában az orrüregben.
Növényi vegyületek: A mikrotápanyagok egyik alcsoportjaként a vitaminok és ásványi anyagok mellett a növényi vegyületek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer egészségének fenntartásában. Ez antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhető, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben és felvenni a harcot a szabad gyökök, az oxidatív molekulák ellen.
Szalicilsav: A szalicilsav gyulladáscsökkentő hatású, és nemcsak az arcon megjelenő nemkívánatos dudorok eltűntetésében végez jó szolgálatot nekünk, de segíthet lebontani a nyálkában lévő fehérjéket, hogy támogassa az arcüregek átjárhatóságát. Ráadásul a jó hír, hogy természetes módon is rengeteg élelmiszerben megtalálható.
Omega-3 zsírsavak: Ha a gyulladáscsökkentő tápanyagokról van szó, az omega-3 zsírsavak magasan a lista élén szerepelnek, és kimondottan az arcüreggyulladásban is a segítségünkre lehetnek. Egy 2019-es állatkísérlet szerint az omega-3 zsírsavak pótlása csökkenti az allergiás náthával összefüggő tüneteket, köztük az orrdugulást.
Cisztein: A cisztein egy olyan aminosav, amely a fehérjék építőelemeként működik a szervezetben, ezen felül pedig erős antioxidáns is. A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a dugulásos orrnak is jót tehet, mivel mindezeken felül mucolytikus szer is, vagyis olyan anyag, ami segít lebontani a nyálkát a szervezetben.
Víz: Végül pedig a vízről sem feledkezhetünk meg, aminek fogyasztására betegség idején különösen oda kell figyelni, főként, ha orrdugulásról van szó.
A bőséges vízzel és forró teával való folyadékpótlás ugyanis segíthet a nyálka elvékonyításában és a további arcüregnyomás megelőzésében.
1. Ananász
A bromelain és a C-vitamin egyik legjobb természetes forrásaként az ananász (és az ananászlé!) menőövként szolgálhat, ha felszabadítanád az arcüreged. A fagyasztott, a friss és a konzerv ananász mind biztosítja ezeket az előnyöket, csak arra ügyelj, hogy a fagyasztott és a konzervált változatokban ne legyen hozzáadott cukor, mivel a finomított cukor súlyosbíthatja a gyulladást.
2. Fokhagyma
Bár TikTokon terjednek olyan videók, amik azt tanácsolják, hogy egyenesen az orrodba dugd fel a fokhagymagerezdeket, hatékonyabb lesz, ha egyszerűen csak elfogyasztod azt. A fokhagyma ugyanis erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes szer, ami segít felvenni a harcot az orrdugulással.
3. Csirkehúsleves
Kevés megnyugtatóbb dolog van, amikor rosszul érzed magad, mint egy tál melengető csirkeleves. De a nosztalgián túl a csirkeleves tele van vízzel és a cisztein nevű aminosavval, miközben gőzt is bocsát ki - mindezek enyhíthetik a dugult orr tüneteit. Egy tanulmány szerint ráadásul a csirkeleves gyorsabban segít az orrváladék eltávolításában, mint a forró víz.
4. Méz
Azon túl, hogy a méz finom természetes édesítőszer, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően évezredek óta népszerű természetes gyógymód különböző bajokra. Ráadásul szalicilsavat is tartalmaz, orrdugulás esetén enyhülést hozhat. Egy 2021-es vizsgálat szerint a méz még a felső légúti fertőzések hatékony kezelésére is alkalmas, amelyek gyakran orrdugulással járnak.
5. Tenger gyümölcsei
A különféle tengeri herkentyűk szintén hasznosak lehetnek az arcüregproblémák kezelésében. Ennek magyarázata, hogy például az osztriga és a kék tarisznyarák az egyik legjobb étrendi cinkforrás, míg a szardínia, a szardella, a lazac, a makréla, a pisztráng és a tonhal omega-3 zsírsavakban gazdag.
6. Gyömbér
A forró vízben áztatott gyömbér segíthet kitisztítani az orrmelléküregeket és enyhíteni a torokfájást.
Ez a benne található növényi vegyületeknek köszönhető, amelyek hozzájárulnak a gyulladás csökkentéséhez. Ráadásul a gyömbér magas antihisztamin-tartalmú, ami rendkívül hasznos lehet, ha az orrdugulás allergiával függ össze. Egy 2020-as kis, véletlenszerű, kontrollált vizsgálat szerint a gyömbérkivonat ugyanolyan hatásos az orrot érintő tünetek enyhítésében, mint egy allergia elleni gyógyszer, bár több kutatásra van szükség ennek az állításnak a bizonyítására.
7. Tea
Bármilyen tea gőzének belélegzése elkezdi feloldani az orrdugulásért felelős nyálkát. Bizonyos fajták azonban tápanyagtartalmuknak köszönhetően jótékonyabbak lehetnek, mint mások. A zöld és a borsmentatea különösen jó választás lehet ilyenkor, mivel ezek növényi vegyületekben gazdagok, és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ráadásul a borsmentaolaj kifejezetten összefüggésbe hozható az arcüregi tünetek enyhítésével.
8. Grapefruit
Bár minden citrusféle remek forrása az immunrendszert támogató C-vitaminnak, ezen felül a grapefruitnak magas a szalicilsav-tartalma, ami segít a dugult orrú orr gyorsabb és hatékonyabb enyhítésében. És nincs is jobb alkalom a citrusfélékhez nyúlni, mint a megfázás és az influenza szezonja, mivel ezek a pikáns gyümölcsök szezonálisak a télre.
9. Chilipaprika
Végül a csípős chilipaprika teszi teljessé a dugult orr elleni megmentő ételek és italok listáját. Ha valaha is ettél már olyan ételt, amely igazán csípős paprikával készült, valószínűleg nem kell magyarázni, hogy ezek a zöldségek miért nagyszerűek az orrmelléküregek kitisztítására. A kutatások azonban alátámasztják ezt, egy tanulmány szerint a kapszaicin (a chilipaprika aktív vegyülete) gyors és hatékony enyhülést biztosít az orrpanaszok tüneteinek enyhítésére.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippeket leshetsz el innen: