Minden nap használod őket a konyhában, pedig mérgezőek – Mielőbb szabadulj meg tőlük

Kiderült egyes konyhai eszközökről, hogy mérgező anyagokat tartalmaznak, így jobb azonnal megválni tőlük.

Amerikai kutatók megállapították, hogy az elektronikai eszközök újrahasznosítása során olyan égésgátló anyagok is bekerülnek egyes új eszközökbe, amik rendkívül károsak az egészségre. A régi eszközökből többnyire ételtartó dobozokat, az élelmiszerek – például húsok – csomagolásához használt tálcákat és konyhai eszközöket is készítenek. 

Minden nap használod őket a konyhában, pedig mérgezőek – Mielőbb szabadulj meg tőlük

Ezen megállapításra a Toxic-Free Future környezetvédemi csoport szakemberei jutottak, akik arra is rájöttek, hogy a különböző eszközökben megtalált égésgátlók ugyanazok, mint amik a televíziók és más elektronikai készülékek burkolatában is előfordulnak. Az egyik sushi csomagolásában – egész pontosan a műanyag tálcában – dekabróm-difenil-étert (dekaDBE-t) találtak 11 990 ppm koncentrációban.

Miért veszélyes ez?

Egy korábbi tanulmányból kiderült, hogy azok, akiknek vérében nagyobb mennyiségben megtalálható volt ez az adalékanyag, azok 300 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban. 

Jelenleg az EU-ban 10 ppm a maximális mérték, a vizsgálatokban részt vett termékekben ennél 5-1200-szor magasabb értéket mutattak ki. A szakemberek a fekete konyhai eszközök expozíciója alapján úgy becsülik, hogy egy átlagos ember naponta 34,7 ppm dekaBDE-nek lehet kitéve. A kutatók emiatt azt javasolják, mindent kerüljenek az emberek, amiben fekete színű műanyag található.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...