Nevezzük bundásnak vagy rántottnak, fogyasszuk papírtálcáról vagy porcelántányérról, hazánk egyik legnagyobb kedvence a rántott hús! Kívül kellemesen ropogós, belül vajpuha és omlós – valahogy így kezdődik egy tökéletes falat rántott hús ízének leírása. A vasárnapi ebédek ikonikus főszereplőjét éttermekben is szívesen választjuk, és a klasszikus változatok mellett egyre többször találkozhatunk megújult verziókkal, különleges bundákkal és fűszerezésekkel. Az idei Dining Guide Top 100 Étteremkalauz összeállítása során a vendéglátóhelyek tesztelésénél a rántott hús külön figyelmet kapott, és a legjobb rántott húst kínáló helyekről a kalauz toplistát is készített.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/cv/Hv/FaoyiHZyhYLbDrEH8pTMBctr7FSSRUuGKjahYt1r.jpg?p=lqip-16%3A9&s=4df3c3c3c9e88fa4976ee3b0922ce6fb)
A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz szerint itt kaphatjuk a legjobb rántott húst:
- Kollázs Brasserie & Bar
- Anyukám Mondta – Encs
- Buja Disznó(k)
- Déryné
- Hableány – Badacsony
- Kistücsök Food & Room – Balatonszemes
- Rosenstein Vendéglő
- Sauska 48 – Villány
- Spago Budapest
- Stand25 (cordon bleu)
- MoszkvaTér (kijevi csirkemell)
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/GO/PP/LoOtOGAHgyn6yYeKgzVpKOTou1eDknbzlyQgFmsM.jpg?p=lqip-16%3A9&s=5936fda2492bca95890ac15155fc465a)
Kollázs Brasserie & Bar
A Four Seasons Hotel Gresham Palace a főváros egyik legimpozánsabb épületében működik. A szálloda étterme a casual hangulatot árasztó, francia stílusú Kollázs - Brasserie&Bar. A Kollázs alapvetően francia brasserie stílust visz, de ételválasztéka és alapanyag-használata magyar ételekkel is kiegészül.
A Kollázs az elmúlt évben nagy változáson ment keresztül: ételkínálata letisztult, jobban igazodik a brasserie stílushoz, és mostanra érte el eddigi történetének legjobb, legerősebb formáját.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/at/z8/J1ffBxYMdb4ZhHBgULYcXNtH7jZeQWcwHOweWJ5S.jpg?p=lqip-16%3A9&s=17a2b6a76d6be41642794af0385dd1e5)
Anyukám Mondta – Encs
A Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár étterme, az encsi székhelyű ikonikus Anyukám Mondta étterem mára az egyik legismertebb minőségi gondolkodású vidéki étterem Magyarországon. A gourmet bistro stílus jegyeket mutató olasz-magyar éttermet nem lehet az általánosan ismert kategóriákba sorolni. Az étterem, és az „encsi olaszok” story, a magas minőségi alapanyag fétis, a perfekcionista gondolkodású „precíz” konyhai filózófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap összeállítása, az ételek (a szó nemes értelemben vett) egyszerűsége, „a kevesebb néha több” filozófia jó arányérzékkel elkapott értelmezése együttesen jelentik az Anyukám Mondtát.
Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/5k/1d/SZKPysZeXtAxAgMM6sh5xfeQGDIqHOC50mFetpkA.jpg?p=lqip-16%3A9&s=f40655a32dd258ad6fd765c599cdc9eb)
Buja Disznó(k)
Bíró Lajos legendás disznóságaira épített, champagne kísérettel ellátott birodalma, ahol az újragondolt klasszikusok mellé otthonos hangulat is társul. A Buja Disznó(k) Budapest szerte, sőt, szezonálisan Szigligeten is várnak.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/NC/cL/qFKEdmCgHHSP23TtsH2V6HqxGjHRAGPMA5sFEyB4.jpg?p=lqip-16%3A9&s=babfa16b2cb0efe0a59083faa2511edb)
Déryné
Vibráló atmoszféra, kozmopolita hangulat, magával ragadó enteriőr, a fővárosi vendéglátós szcénában kiemelkedően professzionális, mégis közvetlen szerviz – legegyszerűbben talán így lehetne összefoglalni a Déryné lényegét. Az étteremtől elválaszthatatlan a tulajdonos, Kovács Kristóf személye, aki elkötelezett szenvedéllyel irányítja az éttermet. Legendás brunch- és reggelikínálata egyedülállóvá teszi a műfajban az éttermet, de legalább ilyen ismertek és népszerűek pop-up vacsoráik, amelyekhez a világot csapatukkal közösen körbejárva szerzik az inspirációkat.
Élőzene, nyüzsgés, eklektikus étlap – egy lépéssel mindig mások előtt járnak, vendégeik pedig örömmel követik őket az izgalmas gasztronómiai utazásokon.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/65/qN/uxcsYabg6mqzF7X5KczOEyyiEZHdvQlrjH8yVNYS.jpg?p=lqip-16%3A9&s=2b0a9f9218edfa55a31eb615a599ef06)
Hableány – Badacsony
A Hableány Badacsony turisztikai központjában található, ikonikus intézmény, amely 2019-ben újult meg köszönhetően üzemeltetőjének, az országosan ismert és elismert Laposa Borbirtoknak köszönhetően. Az épületkomplexum, amelyben a Hableány található, nem csupán egy faltól falig tartó üveggel keretezett impozáns étterem, hanem egy borbár, borbolt, borászati bemutatótér, sőt, egy helytörténeti kiállítás otthona. Az étterem gasztronómiai koncepciója egyértelműen a kortárs regionális és szezonális filozófiák mentén fogalmazza meg magát.
A Hableányban a modern ötletek keverednek a tradíciókkal, kéz a kézben jár régi és új a Balaton mellett.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/hC/aI/0pJKJ9WM4DWN9n8Z0QimmVKiTsd1HQzLLcpWTxHK.jpg?p=lqip-16%3A9&s=832e33ae82397e58d5aa56c8803c0cf9)
Kistücsök Food & Room – Balatonszemes
A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. Az éttermet meghatározó tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki gasztronómiai élet megbecsült alakja. A családi vállalkozásként működő étterem folyamatos átalakuláson és megújuláson ment át az elmúlt években. Az egység 2 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat. Emellé érkezett egy hétvégénként működő „Séfszoba” elnevezésű gourmet éttermi koncepció, ahol látványkonyhában készülnek el az ételek.
A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Df/OC/ooYPKpJbhRxhcpmbjKKPEAW413KOFW27LA0bYYxY.jpg?p=lqip-16%3A9&s=b6977f98d74f91bc172b8693fb79e656)
Rosenstein Vendéglő
A Rosenstein Vendéglő a klasszikus magyar vendéglátás ikonikus szereplője.
A Rosenstein családi vendéglő, a kifejezés leghagyományosabb értelmében, legendás vendégszeretettel. A hely önazonos maradt az évek során: a hazai gasztronómiát reprezentáló étlapon a klasszikus magyar és a közép-európai, zsidó konyha tradicionális és fúziós fogásai sorakoznak, amelyeket közérthető módon, magas színvonalon készítenek el. A Rosenstein klasszikusai közé tartozik többek között a halászlé, a libamáj, illetve kiemelkedőek a szarvas, a borjú és a bárány fogások.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/nV/gf/of3SGPsVnuMaXDPaMZjpBtyzJmGNo4uhTYPIH0UA.jpg?p=lqip-16%3A9&s=2d31572046d52b1fbbf904503a80a528)
Sauska 48 – Villány
A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló vendéglátóhelye kétséget kizáróan a villányi Sauska 48.
Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a “felszabadult falusi gourmet konyha színekkel” fogalmát, amihez méltó helyszínt biztosított a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, a villányi és tokaji borvidékek ikonikus Sauska borbirtokainak tulajdonosa. A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve, és az étlap igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyag kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy nagyon egyedi, Magyarországon egyedülálló szekcióval is, a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb évjárataival.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/0C/YS/Rp5gOmatKGqEN9c6CncRCP5a1DbiHNU9EdQt7QHX.jpg?p=lqip-16%3A9&s=75617a52bd85308d41e132d0319c3c6a)
Spago Budapest
A budapesti luxusszálloda, a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák séflegenda, Wolfgang Puck gasztrokoncepciója: a Spago Budapest étterem. A Spago Budapest konyháját egy Michelin-csillagos helyeken edződött, komoly szakmai múlttal rendelkező szakember, Szántó István executive chef vezeti. A Spago éttermek koncepciójának része, hogy az éttermek menükínálata mindig kiegészül a jellegzetes helyi ételekkel is; így készülhettek el a Spago Budapest mára már ikonikussá vált fogásai, mint például a Szántó István adaptációjában született Gulyásleves, a 2022-es Oscar-gálát is megjárt Omlós Vadas Marhapofa és Somlói Galuska ’Dióhéjban’, valamint Wolfgang Puck emblematikus signature ételei, a Füstölt Lazacos Pizza, a Bécsi Szelet, a Skót Gőzölt Lazac ‘Hong Kong’ módra és a Császármorzsa, ahogy Wolfgang szereti.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/9E/i1/Hk3LaFY3GqH79CQQdeNsnB1Efr1PiB1Wv5JrBuNi.jpg?p=lqip-16%3A9&s=7a8d5b7a756118914dd8994fb60f3e40)
Stand25 (cordon bleu)
A főváros legmegbízhatóbb bisztrója a főleg a hagyományos magyar gasztronómiára építő, de kortárs szellemű, dinamikus ízekkel operáló Stand25. A Szulló Szabina és Széll Tamás fine dining koncepcióját képviselő Stand brandnek ez a fesztelen, könnyen értelmezhető étterme. A modern belső tér és a szezonális terasz a budai kisvendéglők hangulatát idézi. A Stand25 gasztronómiai látásmódját az „egyszerűség” és a minőség határozza meg.
A nyitás óta elérhető emblematikus ételei a Gulyás, a Brassói szűzpecsenye, a Mangalica cordon bleu, a desszertek közül a Somlói galuska és a Túrógombóc.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/VX/Lv/anXTQtKeaFF9QL4RkC0oh0d803lpSIM0G7d3SOWZ.jpg?p=lqip-16%3A9&s=7caa06746f72bab9f07b87a57f03e036)
MoszkvaTér (kijevi csirkemell)
Az ismert fine dining étterem, az Arany Kaviár tulajdonosainak, Nyíri Szásának és Molnár Attilának könnyed felfogású, magas minőségben kivitelezett orosz konyhára támaszkodó, szerethető bisztró étterme a MoszkvaTér.
Az étterem eredetileg a Hold utcai piacon debütált és a piac bezárását követően 2022-ben Budán nyitott meg új helyszínen, amihez igényes, casual hangulatot árasztó, szerethető éttermi design társul. A konyha alap koncepciója azonban nem változott, az igazi klasszikus értelemben vett orosz népi konyha magas színvonalon való bemutatása megmaradt. Az étterem kínálatából külön kiemelésre érdemes a klasszikus kijevi csikemell, a hússal töltött piráski és a marha sztroganoff.