Az őszi szezon egyik sztárja a sütőtök, legalábbis a konyhában egészen biztosan. Rengetegféleképpen felhasználhatjuk a rostban és ásványi anyagokban gazdag húsát, ami ugyanúgy igaz a magokra is, hiába tekintenek rá sokan konyhai hulladékként. Sokan nem is tudják, milyen csodákra képes, de mi most összegyűjtöttük a sütőtök magjának jótékony hatásait!
A sütötök magja, vagyis a tökmag nagyon értékes nassolnivaló, hiszen az apró szemek tele vannak antioxidánsokkal, köztük flavonoiddal és fenolsavval. Mint azt tudjuk, az antioxidánsok számos betegséggel veszik fel a harcot, köztük a rákkal is, hiszen megakadályozzák a káros szabadgyökök kialakulását. Ezen kívül a gyulladásos állapotok mérséklésére is kiválóak.
A tökmag ezen kívül E-vitaminban, magnéziumban, vasban, cinkben, fehérjében és rostban gazdag, melyek mind az egészséges életmódhoz járulnak hozzá.
Az E-vitamin segít a regenerálódásban, növeli az állóképességet, az A-vitaminnal karöltve pedig tüdővédő funkciót is betölt. A magnézium fontossága is kiemelkedő testünk egészséges működésének szempontjából. Előbbi a szív megfelelő működésében vesz részt, illetve az idegrendszernek is jót tesz.
Mindemellett az izmok, csontok is hálásak érte, de nem szabad megfeledkezni vérnyomáscsökkentő és vércukorszint-szabályozó hatásáról sem. A vas szintén javítja az izmok működését, fokozza a hemoglobin képződését, és többek között serkenti az agy működését. Ráadásul a beleket is kipucolja az aprócska tökmag!
Még több szezonális olvasnivaló, amit segít átvészelni az esős napokat: