Kiderült, miért borzasztó az újramelegített kávé íze

A következőkben eláruljuk, miért lesz keserű az újramelegített kávé, illetve arra is kitérünk, miként lehet kiküszöbölni a problémát.

Biztosan veled is előfordult már, hogy kénytelen voltál megmelegíteni a reggeli kávédat, miután nem volt időd meginni, amikor még friss volt. A mikróban való felmelegítés után azonban egy szuper keserű, kellemetlen ízű kávét kaptál... Vajon mi lehet ennek az oka? A Telex oldala most leleplezte az igazságot.

Kiderült, miért borzasztó az újramelegített kávé íze

A hő befolyásolja a sok száz komponensből álló kávéízt

Kezdjük azzal, hogy a kávé jellegzetes aromáját nagyjából 800 különféle vegyület együttese adja.

Ezek általában már alapban megtalálhatók a kávébabban, de a pörkölési folyamatok, illetve a forró víz hatására is felszabadulhatnak, írja a cikk. A probléma csak az, hogy az említett vegyületek jelentős része nagyon instabil, illékony.

Ezenfelül a hő hatására, valamint a levegő oxigénjével reakcióba lépve maguktól lebomlanak.

Ebből következik, hogy a mikrós melegítéskor a hő hatására felborul a sok száz komponensből álló íz, és ami a legrosszabb, hogy pont a keserű íz lesz a leghangsúlyosabb. Nehezen lebomló vegyület egyébként a koffein is, amely 180 Celsius-fokon bomlik le, vagyis sütőben kéne megmelegíteni a kávét, hogy megszabaduljunk tőle.

Készítsd el ezeket a kávés finomságokat otthon:

Karamellás-mogyorós affogato

A nyári nagy melegben megérdemlünk egy kis kényeztetést, szóval ne legyen lelkiismeretfurdalásotok, amikor nekiálltok ennek a csodás jegeskávénak. Az affogato egy igazi olasz klasszikus, ...

Jegeskávé

Egy pofonegyszerű trükk a szép, réteges jegeskávéhoz. Mert egy jó jég-tej-kávé arányú italnál kevés dolog esik jobban a koffein szerelmeseinek, minimális precizitással pedig igazi ...

Banános kávé

A kávét manapság már rengeteg mindennel lehet keverni, például tonic vagy narancslé. Mi most egy banános verziót próbáltunk ki, ami nyárra akár egy desszertként is megfelelő.

Most, hogy már tudjuk, miért lesz rossz ízű az újramelegített kávé, fontos megemlítenünk, hogy nem lesz semmi bajunk a fogyasztásától. Sőt, hűtőben akár 10-14 napig is eltartható. Érdekesség, hogy a kávét forrón tartó termoszok és a kávégépek melegen tartó funkciója is rontja az ital minőségét.

A legkifinomultabb kávészakértők szerint a kávé a tökéletes ízt a főzés után 5 perccel éri el, és ezt az állapotot nagyjából 15-20 percig tartja

– mutat rá a cikk.

Ezeket a kávés finomságokat is készítsd el:

Dirty chai

Egyre több helyen találkozhatunk a dirty chai kávéspecialitással. Ennek a koffeinbombának a különlegessége a fűszerességben rejlik, na meg abban, hogy a kávé mellett fekete tea is kerül ...

Full extrás jegeskávé

Koffein- és cukorutánpótlásra van szükségetek? Biztosíthatunk benneteket, hogy ez az elképesztő, full extrás jegeskávé-recept lesz a tuti befutó erre a célra. Sőt, ugyanolyan jó lesz, ...

Dalgona kávé egyszerűen

A Dalgona kávé egy felhabosított kávé valójában. Instant kávé, cukor és víz elegye. Egy titka van, hogy mindenből ugyanannyi kell bele. Az indiai eredetű "felvert kávét" az internet ...

De mi a teendő, ha nem szeretnéd kiönteni a kávédat? Először is fogadd el, hogy már sosem lesz olyan, mint újkorában. Ezenfelül pedig dobj bele pár jégkovkát és készíts jeges kávét. Melegítéskor válasz a mikrót a tűzhely helyett, mivel így kevesebb idő jut az ízelemek lebomlására.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...