Az adventi időszakban sok helyen a városok saját Betlehemet állítanak a karácsonyfával együtt már december 8-án. A karácsonyfa egyébként nem mindenhol divat, Velence környékén például nem díszítenek fenyőfát. A Betlehemet egészen karácsony estig építgetik, és pontban éjfélkor helyezik el a kis Jézust a jászolban. Az ajándékokat pedig Bobbo Natale hozza 25-én. Az ünnep fénypontja mégis minden szempontból az evés.
A karácsonyi menü
A karácsony a család ünnepe - mondják az olaszok. Ekkor jön össze az egész família, ilyenkor találkoznak a rég nem látott rokonok, beszélgetnek és jókat esznek. A család nőtagjai előre megbeszélik, hogy ki mit hoz, hogy ne a vendéglátónak kelljen gondoskodnia mindenről. December 24-én egész napos böjt van, ezért csak zöldségek és hal ételek kerülnek az asztalra, húst csak másnap fogyasztanak. A szárított hekk, rák és a füstölt lazac közkedvelt finomság, de vannak akiknek a kappan nélkülözhetetlen az ünnepi asztalról. Az biztos, hogy jó bor mindenhol van a poharakban, és valamilyen tésztaétel is szerepel a menüsoron.
A desszert
Karácsonykor az ünnepi desszert általában kétféle. Az egyik a struffoli, egy olajban sült kis tésztagolyó mézzel. A másik a karácsonyi kuglóf, hiszen nincsen olasz karácsony panettone nélkül. Ám az olasz háziasszonyok a karácsonyt nem süteménysütéssel töltik, ezért a panettonét mindig készen vásárolják. Az édesség eredetéről több legenda is kering. Az egyik egy szegény fiúról szól, aki beleszeretett a pék lányába. A szerelmes ifjú, hogy a lány közelében lehessen, inasnak állt a pékhez és ínycsiklandozó édes kenyereivel próbálta felkelteni a lány figyelmét. A kemény munkának végül meglett az eredménye. A pék hozzáadta lányát a pék inashoz, akinek kenyerei azóta is az ünnep nélkülözhetetlen része.
Ha saját karácsonyi asztalunkon is szeretnénk látni ebből az ízletes süteményből, vagy éppen ajándékba szeretnénk adni szeretteinknek, akár kollégáinknak, ezt könnyedén beszerezhetjük a Gusti Mediterraneo webáruházából! (x)