Hogyan változott a magyarok borfogyasztása az elmúlt években? Tudatosabban választunk a palackok közül?
Azt veszem észre, hogy egyre igényesebb borokat választanak. Nem elégszenek meg azzal, hogy legyen egy palack az asztalon, hanem szeretnék, hogy a választott fajta finom legyen. Attól függetlenül annak kell lennie, hogy 700, 2000 vagy 5000 forintot szánnak rá. Az adott árkategóriában szeretnék, hogy egy magas minőséget kapjanak.
Van a vásárlóknak kedvenc borfajtája?
Minden évszaknak megvannak a maga borai, épp ezért is van nálunk az alapkínálat mellett mindig egy időszakos akciós kínálat is, amikor az évszaknak és az ünnepi alkalmaknak megfelelő bort kínálunk.
Nyáron a könnyedebb, gyümölcsös, friss fehérborok a keresettebbek, ahogy kicsit elkezd lehűlni az idő, jönnek a testesebb vörösborok.
Az ünnepek közeledtével egyre kedveltebb választás egy aszú vagy egy Tokaji borkülönlegesség, és ilyenkor már bátrabban nyúlnak a pezsgőkhöz is.
A Lidl kínálata is igazodik az igényekhez?
Igen. A borok nem állnak hosszú heteket a polcokon - Az adott évszakhoz és alkalomhoz passzoló palackkínálat van a boltokban. Most az őszre hangolódunk, így nagyobb hangsúlyt kapnak a vörösborok:kínálatunkbanmegtalálható a testesebb Egri Bikavér, de a bársonyosabb Villányi Cabernet is.
Arra is figyelnek, hogy az őszi ételekhez, zöldségekhez, gyümölcsökhöz illő borok kerüljenek a polcokra?
Az ember együttműködik a természettel, és ez visszaköszön a borfogyasztásban is. Az ételek egyre nehezebbek ilyenkor, tartalmasabb húsos fogásokat készítünk. A boraink is lekövetik ezeket, gazdagabb ízvilágúak, testesebbek.
Nőtt azoknak a száma, akik inkább az ételekhez vásárolnak bort?
Azt figyeltük meg, hogy egyre nagyobb arányban a főzéshez, az ételhez párosítják a borokat. Éppen ezért a Lidl receptvideóiban is ajánlunk bort az elkészített ételhez.
Milyen borral érdemes főzni?
Csak olyannal, amit meg is innánk. A borból az alkohol a főzés során nagyrészt elpárolog, és a bor is redukálódik, egy esszenciát kapunk, kvázi fűszerként.
Abból kell kiindulni, hogy nem mindegy, milyen ízt koncentrálunk az ételbe.
Ha eleve olyan bort választunk, amit nem innánk meg, akkor várható, hogy az ételünk ízvilága is romlani fog.
Melyik bort ajánlaná a Lidl kínálatából?
Az egyik nagyon jó vétel aTokaji Amethystborcsaládba tartozóChateau Dereszla Furmint, ami 999 forintért otthagyhatatlan. Gál Tibor “Titi” Egri Bikavére pedig egy nagyon finom, gazdag ízvilágú gasztrobor, amit sokoldalúan párosíthatunk ételekkel,így igazi alapdarabnak számít bármelyik konyhában.
Végezetül, mesélne egy kicsit a munkájáról?
Tizennyolc éve foglalkozom borokkal, nemzetközi szinten is rengeteg bort bíráltam el.A Lidl Magyarország már hosszabb ideje nagy hangsúlyt fektet a borok megfelelő szelekciójára, valamint igen fontosnak tartja a vásárlók edukálását is. Ezt a kettőt összekötve segítem a vállalatot stratégiai tanácsadóként és márkanagykövetként.