Így készíts gyrost házilag!

Görögnek véljük, pedig igazából a törököktől nyúlták. Mivel azonban a hazai büfék minősége még mindig nem a legjobb, ha nem akarunk csalódni, az a biztos, ha mi készítjük el!

A rendszerváltás utáni nyaralások egyik kedvelt célpontja Görögország lett, ahonnan hoztuk magunkkal a tengerparton gyűjtögetett kagylókat, az elmaradhatatlan lakatlan szigetes hajóutak élményét és a gyros-őrületet. Nem is kellett sokat várni, hogy az első büfék megnyissanak, aztán ma már ott tartunk, hogy az egyik legnépszerűbb utcakajává nőtte ki magát ez az egyébként a törököktől honosított étel. Akit mélyebben érdekel a lenyúlás mibenléte és folyamata, az olvasgasson itt, ellenben aki egy jó receptre kíváncsi, annak jöjjön néhány tanács:

  • Nyilván a legegyszerűbb, ha a pitát megvesszük a boltban, így máris letudtuk az egyik összetevőt. Lehetetlen kísérletnek tűnik a lyukas tészták otthoni előállítása, pedig csak egy tisztességes recept meg nagyon forró sütő kell hozzá, és megtörténik a csoda: felpúposodik a lepénykenyér, és kiválóan tölthetővé transzformálódik.
  • A hús bármilyen lehet: bárány, csirke, pulyka, sertés vagy marha. Egy a lényeg: elég zsíros és szaftos legyen! Célszerű először egyben megsütni, majd utána felvágva serpenyőben rápirítani. A fűszerezésnél választhatunk előre kutyult keverékeket, de az összetevőket minden esetben érdemes elolvasni, hogy tényleg csak fűszer legyen benne, és semmi más oda nem illő ne sorakozzon a hozzávalóknál. Egyébként meg nem nagy kaland otthon elkészíteni a sajátunkat, itt a puska hozzá, én mondjuk tennék bele kevés római köményt is.
  • A tzatziki - ha autentikusak akarunk maradni - görög joghurtból készül, és jó, ha a fokhagymával sem spórolunk. A szószoknál az erős pistát hanyagoljuk, inkább magát az ubisalit csípősüzzük kevés szárított vagy friss chlivel.
  1. 1.

    Pita ahogy nyultanti készíti

  2. 2.

    Gyros-falatok

  3. 3.

    Tzatziki a Danone konyhájából

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...