Hiába a szabályozás, nem biztos, hogy eltűnik a silány minőségű kürtőskalács

Szigorítják a kürtőskalácsra vonatkozó szabályokat, de nem biztos, hogy ezzel eltűnnek a silány minőségű termékek a piacról. 

Eltűnhet a silány minőségű kürtőskalács, jelent meg néhány napja a hír a magyar sajtóban. Megkerestük az egyik ismert kürtőskalács készítő céget, hogy mit gondol a Fölművelésügyi Minisztérium szigorításáról:

Ennek a szabályozásnak a hatására még nem fognak egyszerre eltűnni a silány termékek a piacról, ugyanis ez csak azt írja elő, hogy mekkora lehet a kürtőskalács, hogy csakis édes kelttésztából készülhet- válaszolta portálunknak András Tünde, a Vitéz Kürtős ügyvezetője, aki elárultaaz agrártárca által közzétett szabályozás egy egykörös egyeztetés után született meg, amelyben ők is részt vettek.

A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert. Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. A külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós - írja a Magyar Idők az agrártárca hivatalos lapjára hivatkozva.

András Tünde megjegyezte, attól hogy a szabályozás előírja, mekkora legyen a kürtőskalács és miből készüljön még lesznek olyan kürtőskalácsosok, akik nem értenek például a „szénkezelés művészetéhez" és nagyon megsütik, odaégetik a kürtőskalácsot, vagy éppen nagyon kiszárítják azt és kőkemény lesz, vagy épp kispórólják a tésztából a szükséges alapanyagokat. A vásárlók visszajelzései ilyenkor sokat segítenek, mert ezáltal javulhat a minőség is.

Mindkét kürtöskalács a szabályozásnak megfelelően készült, a különbség mégis jól látható

A szabályozás azt is előírja, hogy a kürtőskalácsot csak frissen készíthetik az árusok, a sütéstől számított négy óra elteltével pedig nem forgalmazhatják azt. A Vitéz Kürtős képviselője szerint ezzel nincs is semmi probléma, azon a téren azonban még vannak kérdések, hogy a termékek frissességét hogyan ellenőrzik majd. Erre ez a szabályozás még nem ad választ.

A kürtőskalács készítők azzal sem értenek egyet, hogy a szabályozás különválasztaná a hagyományos és a vásári sültet. A tradicionális termék kizárólag vajból készülhet, míg a vásári kürtőskalács készítése során a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral helyettesíthető. „Inkább a parázson és nem parázson sült verziókat kellene megkülönböztetni" - vélte András Tünde, aki elmondta, hogy önmagában jó kezdeményezés, hogy készült egy ilyen termékleírás, de úgy vélik, még sok egyeztetésre van szükség az agrártárcával.

Erre még lesz lehetőség. A kürtőskalács készítők két hónapig élhetnek javaslattétellel vagy kifogással a termékleírással kapcsolatban,

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek