Eltűnhet a silány minőségű kürtőskalács, jelent meg néhány napja a hír a magyar sajtóban. Megkerestük az egyik ismert kürtőskalács készítő céget, hogy mit gondol a Fölművelésügyi Minisztérium szigorításáról:
„Ennek a szabályozásnak a hatására még nem fognak egyszerre eltűnni a silány termékek a piacról, ugyanis ez csak azt írja elő, hogy mekkora lehet a kürtőskalács, hogy csakis édes kelttésztából készülhet”- válaszolta portálunknak András Tünde, a Vitéz Kürtős ügyvezetője, aki elárultaaz agrártárca által közzétett szabályozás egy egykörös egyeztetés után született meg, amelyben ők is részt vettek.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/vj/7b/wxxXwX2HbJgUUivn5i2EsNBOFxf9EG3gPEMCNdHC.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=2ca0b513325dfc84472ff251c4780a6e)
A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert. Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. A külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós - írja a Magyar Idők az agrártárca hivatalos lapjára hivatkozva.
András Tünde megjegyezte, attól hogy a szabályozás előírja, mekkora legyen a kürtőskalács és miből készüljön még lesznek olyan kürtőskalácsosok, akik nem értenek például a „szénkezelés művészetéhez" és nagyon megsütik, odaégetik a kürtőskalácsot, vagy éppen nagyon kiszárítják azt és kőkemény lesz, vagy épp kispórólják a tésztából a szükséges alapanyagokat. A vásárlók visszajelzései ilyenkor sokat segítenek, mert ezáltal javulhat a minőség is.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/aV/S9/JaKpDp0z6FyVaNRtGguPGD3v2X1GSuPaqKYWbyc5.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ee98c0e3796c4391680a7d2619c975a8)
A szabályozás azt is előírja, hogy a kürtőskalácsot csak frissen készíthetik az árusok, a sütéstől számított négy óra elteltével pedig nem forgalmazhatják azt. A Vitéz Kürtős képviselője szerint ezzel nincs is semmi probléma, azon a téren azonban még vannak kérdések, hogy a termékek frissességét hogyan ellenőrzik majd. Erre ez a szabályozás még nem ad választ.
A kürtőskalács készítők azzal sem értenek egyet, hogy a szabályozás különválasztaná a hagyományos és a vásári sültet. A tradicionális termék kizárólag vajból készülhet, míg a vásári kürtőskalács készítése során a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral helyettesíthető. „Inkább a parázson és nem parázson sült verziókat kellene megkülönböztetni" - vélte András Tünde, aki elmondta, hogy önmagában jó kezdeményezés, hogy készült egy ilyen termékleírás, de úgy vélik, még sok egyeztetésre van szükség az agrártárcával.
Erre még lesz lehetőség. A kürtőskalács készítők két hónapig élhetnek javaslattétellel vagy kifogással a termékleírással kapcsolatban,
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Kiváló magyar dinnyeszezon elé nézünk idén - Mutatjuk a részleteket!
A héten már kaphatók az első magyar görögdinnyék a piacokon és boltokban. Idén igazán jó termésre számítanak a termelők.
Fenes GábrielKenyérfogyasztásban is lemaradunk az uniós átlagtól - Eltűnik a házi...
Egyre kevesebb kenyeret fogyaszt a magyar. Lehet, hogy ez megváltozik, miután június 22-től életbe lép a kenyerekre vonatkozó új szabályozás.
NosaltyKözkívánatra: még 11+1 nagyon gyakran helytelenül ejtett kajanév - teszteld...
Imádtátok az előző cikkünket a teljesen tévesen ejtett, de sajnos gyakran használt kajanevekről - éppen ezért folytatjuk, juhú!
Brecz JuditÍgy néz ki egy éjszaka a Nagybani Piacon
Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Nagybani Piacon ezt a számot szeretnék csökkenteni a termelők és az Élelmiszerbank segítségével.
Fenes Gábriel