Gyermekszív-melengető fogások

Iskolakezdés, óvodafolytatás, hétköznapi nyomor. Gyermekszív-melengető fogások következnek esős délutánokra.

Vége a nyári szünetnek, a gyerekek számára újra kezdődnek a gondos-dolgos hétköznapok, koránkelés, házi feladatok, különórák, táskát bepakolni, tornazsákot kipakolni. Amennyire én vissza tudok emlékezni ezekre a napokra (meglepően élénken egyébként), merev gyomorgörcs és káosz volt mindig az első néhány őszi hét a közoktatás intézményeiben. Mármint nem az az idő, amit iskolában kellett tölteni, mert a régen látott barátoknak mindig lehetett örülni, hanem inkább a visszarázódás a mindennapos feladatokba, ráadásul délután sem a nagyi vigyáz már az ember lányára/fiára, és nem lesi minden kívánságát, anyunak pedig 8 óra munka után eszébe sem jut habos krémest sütni, mikor az ő szeme fénye azt kívánja.

Kemény pofonok ezek a valós világtól, én legalábbis akként éltem meg őket. Ha te is azt látod a csemetéden, hogy igazságtalanak és kérlelhetetlennek érzi az iskolai hétköznapokat, esetleg megpróbálhatsz kicsit a kedvében járni, lazítani a kötöttségeken. Persze reggel mindenképp fel kell kelni, és igenis időben be kell érni a suliba, a házit pedig természetesen meg kell csinálni, de estefelé innen-onnan ellopkodott percekből esetleg lehet szakítani fél órát egy kis társasozásra, rajzolgatásra, vagy csak átbeszélni a napot.

De a gyerekek szívéhez (is) sok esetben a gyomrukon át vezet az út. Könnyű lekenyerezni őket egy nyalókával, pattogós cukorral, hamburgerrel, de hosszabb távú sikereket érhetünk el azzal, ha megfőzzük nekik a kedvencüket. Egy esős szeptemberi délutánon, átfagyva és bőrig ázva hazaérve a suliból kizárólag egy nagy tál madártej segíthet. Vagy van más is?

Érzem én is, hogy nagyon kiszámítható és kispolgári a listám, de ha engem ilyesmivel vártak haza a suliból, tuti, hogy minden gondomat elfelejtettem – legalábbis amíg tömtem a fejem. Nálatok hogy nézne ki egy ilyen lista? És a gyerekeiteknél?

A gyermeklélek-melengető finomságok 5-ös, személyes listája így fest:

  1. 1.

    Madártej Vicikó konyhájából

  2. 2.

    Klasszikus máglyarakás

  3. 3.

    Aranygaluska ahogy a nagymamám készíti

  4. 4.

    Hagyományos bolognai ragu sárgarépával

  5. 5.

    Rántott csirkeszárny és comb, ahogy Mamika csinálta

Legújabb receptek

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hortobágyi kolbászos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta egy magyar ételspecialitás, amit pörkölttel szoktak tölteni, na most én kolbászos töltelékkel készítettem, ami igen ízletes lett, az egyébként is finom ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!