Képzeld el, hogy a citromot, az ecetet, vagy egy nagyon éretlen gyümölcsöt nem fogsz többé savanyúnak érezni. A kelbimbóra a gyerekek nem fogják azt mondani, hogy rossz íze van, mert valami egész mást fognak érezni. Van egy dolog, amivel ezt a hatást el lehet érni, egy nyugat-afrikai növény termésével, a csodabogyóval. A gyümölcsnek nagyon alacsony a cukortartalma, mégis minden édeskés ízűnek tűnik utána. A csodabogyó ezeket a gyerekeket is megtréfálta:
A latin néven synsepalum dulcificum ismert növény édesítő hatása a - kémiai szerkezetüket tekintve a glikoproteinek közé tartozó -miraculin nevű molekuláknak köszönhető. Ezek miatt érezzük a citromot inkább édesnek, mint savanyúnak, a kelbimbót pedig mogyorós ízűnek. A gyümölcsben található miraculint 1968-ban mutatták ki kutatók, de a bogyót már az 1700-as években használták édesítőként. Sokáig téma volt az is, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák, és édesítőszert készítenek majd belőle, de végül a többi olcsóbb alapanyag miatt elvetették ezt az ötletet.
A Business Insider egy korábbi cikkében már tesztelte a bogyó kivonataiból készült tablettát, és érezték az ízlelőbimbókra gyakorolt egyedi hatását. Mi mostanáig nem hallottunk a csodabogyóról, ezért valahogy megpróbálunk szerezni a belőle, hogy leteszteljük. Nagyon kíváncsiak vagyunk rá!
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Goji - a legújabb csodabogyó?
Goji bogyó vagy másnéven farkasbogyó - sokak szerint egy csodatermés. Lássuk, megéri-e bevásárolni belőle?
Bodon Judit dietetikusHomoktövis, az aranyló csodabogyó
A hűvös idővel érkező nátha tüneteinek enyhítésére számos természetes alapanyag áll rendelkezésünkre. Ezek közül is az egyik legjobb a homoktövis - ideális „gyógyszer” télire.
adminÍgy néznek ki az irodai ebédek a világ különböző pontjain
Az ebédszünet arra való, hogy egy kis időre kiszakadjon a munkából, és egyen valami finomat. Nem mindenütt szeretik ezt az időt kiélvezni, valahol beérik egy szendviccsel is.
Fenes GábrielEnnyi ideig tárolhatóak a sajtok a hűtőben
Egyáltalán nem mindegy, hogy meddig tárolunk egy parmezánt vagy mozzarella sajtot. Megmutatjuk mennyi ideig tarthatóak a hűtőben, és azt is, mit készíthetsz belőlük.
Fenes Gábriel