Ezek az édességek ártanak a legtöbbet a fogaknak

Lassan itt a halloween, aztán kettőt pislogunk, és az advent is az ajtónkon kopogtat, ami egyet jelent a sütemények, édességek és desszertek végtelen felhozatalával. Azért nem árt vigyázni: nemcsak a kalóriákkal, hanem fogainkkal is. Összegyűjtöttük nektek a leginkább ártalmas édességeket, amik rendesen igénybe vehetik a fogakat.

Nyakunkon a halloween, és bár alapvetően nem magyar ünnepről van szó, sokan szeretik és ünneplik is - ha más nem, a boltok cukorka- és csokoládékínálata biztosan eszünkbe juttatja, és vásárlásra csábít minket. Mutatjuk, mely édességek ártanak a legtöbbet a fogaknak!

Nem mondunk újat azzal, hogy a cukor bizony nem tesz jót a fogaknak. Azonban ezek között is van jó néhány, melyeket érdemes kerülni vagy nagyon ritkán fogyasztani.

Minden olyan cukorka, amely ragadós, kemény vagy savanyú, a legrosszabb a fogakra nézve

– mondta Dr. Irina Kessler, a New York Family Dental Arts partnere. 

Eszerint ide tartozhatnak az olyan édességek, mint a nyalókák, a karamellás cukorkák és a savanyú gumicukor.

De mi teszi ezeket az édességeket különösen kockázatossá a fogakra nézve?

Valószínűleg mindannyian tapasztaltuk már, hogy a rágógumik beleragadnak az őrlőfogainkba.

A ragadós cukorkák a fogakhoz tapadnak, ami hosszan tartó cukorterheléshez és a fogszuvasodás fokozott kockázatához vezet

– mondta Dr. Flake.

Ezeket a finomságokat ajánljuk, de csak módjával!

Őszi csupaszőlős palacsinta

Egy ajándék csomag kékszőlőmag-őrlemény ihlette ezt a palacsinta receptet. Különben még egyszerűbben úgy próbálhatjátok ki ezt a csoda terméket, ha csak joghurtba, a reggeli müzlibe, ...

A savanyú és kemény cukorkákat is hanyagoljuk

A savanyú cukorkák cukorból és savból állnak, melyek lebonthatják a fogzománcot. Sok savanyú cukorka emellett ragacsos is, így szintén beleragadhat a fogakba. A kemény cukorkák legnagyobb veszélye az, hogy keménységűk miatt akár meg is repedhet a fog, vagy letörhet egy darabka belőle. Utóbbi akár fertőzéshez, kezelés nélkül pedig fogvesztéshez is vezethet. Ha pedig nem rágcsálod a kemény cukorkát, hanem szopogatod, akkor eltarthat egy ideig, amíg végzel vele, emiatt a fogak hosszabb ideig vannak kitéve a cukor káros hatásának.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...