Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke elmondta, hogy a koronavírus-világjárvány évei után van mit bepótolniuk a vendéglátósoknak. A szakértő az InfoRádiónak elmondta, hogy a vendéglősök egyelőre óvatosak az áremeléssel, hiszen szeretnék megtartani vendégeiket, illetve szeretnének újabbakat szerezni.
Az elnök arra is kitért, hogy sokan a lángos ára alapján ítélik meg, mekkora az áremelés a Balatonnál, pedig ez valljuk be igencsak régimódi megközelítés. Példaként a pizzát említette, amely nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a lángos, annak árán mégsem csodálkozik el senki.
Az alapanyagok ára körülbelül ugyanaz. Azon senki sem csodálkozik, ha egy pizza 3000 forintba kerül, azon viszont igen, hogy miért 1500-1800 forint egy sajtos-tejfölös lángos, vagy esetleg még ennél is több
– mondta.
Igazából a balatoni vendéglátósok átlagosan csupán 8-10 százalék közötti áremelést hajtottak végre az idei nyárra.
Természetesen a lángos ára több összetevős, hiszen nemcsak az alapanyagok határozzák meg, hanem a munkavállalók bérei, az üzlethelyiség díja és a rezsi is. Éppen ezért a lángos árát valójában a munkabér vezérli, amelyet a vendéglősnek bele kell kalkulálnia a költségeibe.
Még több friss hír: