10 étel, amit eddig rosszul tároltál – mutatjuk a megoldást, hogy ne végezzék a kukában

Számos tárolási praktika létezik, amelyek segítségével ételeid még tovább maradhatnak frissek, mielőtt a szemétbe száműznéd őket. Mutatjuk, milyen hibákat nem érdemes elkövetni.

Azt gondolnánk, mindegy, hogyan rendezzük be a hűtőt, amíg az ételek hidegen vannak tárolva, nem romolhatnak meg egyik pillanatról a másikra. Sajnos ez nem így van, a megfelelő tároláshoz érdemes tisztában lennünk azzal, minek hol a helye, és azzal is, hogy egyes ételeket hogyan érdemes tárolni a fogyasztásig.

1. A gyümölcsöket és zöldségeket ne mosd meg addig, míg nem eszed meg őket

A vízzel lemosott zöldségek és gyümölcsök hűtőben tárolva kevesebb ideig maradnak frissek, jó példa erre az eper és a málna, amelyeket ha megmosunk, és nem esszük meg őket azonnal, fél órán belül ráncosodni, romlani kezdenek. A legtöbb zöldség és gyümölcs külön fiókokban tárolva nem piszkolja össze a többi élelmiszert, mosatlanul pedig több ideig elállnak, így csak akkor tisztítsd meg őket vízzel, ha utána azonnal megeszed, megfőzöd vagy megsütöd őket.

2. A friss fűszernövényeket tárold úgy, mint ha virágok lennének

Na jó, nem muszáj vázába tenni a friss fűszereidet, de a hűtőben tartva jó, ha legalább egy vizes papírtörlőbe van forgatva a növények alja, így hidratálva őket felhasználásig.

3. Használj egy kis citromot a félbevágott gyümölcseidre

Csak egy fél almát bírtál megenni, de utálod, ha a gyümölcshús fél óra alatt bebarnul? Használd egy kevés citrom levét! Csepegtesd rá az almára, és lásd, a gyümölcs nem barnul be! Ugyanez a technika számos más zöld esetében is hatásos, az avokádókedvelők kedvenc ízesítője és egyben konzerválója lesz pár csepp citrom.

4. Vannak élelmiszerek, amelyeket nem jó ötlet egy helyen tárolni

A zöldségek és a gyümölcsök különböző típusú gázokat képesek kibocsátani magukból, ezek pedig könnyen ronthatják az ételek minőségét. Az olyan ételeket, mint az almát, a banánt vagy az avokádót érdemes egymástól külön tárolni dobozban vagy papírzacskókban (ezeket amúgy sem érdemes hűtőben tartani, nem tesz nekik jót a hideg). Az olyan kevesebb gázt kibocsátó zöldségeket, mint a répa, a brokkoli vagy a krumpli, tárolhatjuk egy helyen (például a hűtő zöldséges ládájában), de igyekezzünk elválasztani őket egymástól.

5. A szárzeller tovább eláll alufóliában

A szárzeller igényli a hideg levegőt, hűtőben tárolva viszont több ideig marad friss, ha szorosan körbetekered alufóliával. Csak fogyasztás előtt mosd meg, és ne vágd le se az alját, se a tetejét, így marad igazán friss még napokig a megvásárlás után.

6. A paradicsomot állapotától függően pakold el

Ahány paradicsom, annyiféle tárolási tipp: a még zöldes paradicsomokat ne rakd hűtőbe, inkább keress nekik egy papírzacskót, és rakd bele őket "fejjel lefelé", tehát a tőhöz kapcsolódó rész érintse a zacskó alját. Szobahőmérsékleten, papírtáskába csomagolva a paradicsomok hamarabb megérnek. A már puhuló, érett paradicsomokat ugyan rakhatod hűtőbe, fogyasztás előtt azonban várj pár percet, a hűtőben ugyanis a paradicsom nemcsak az ízéből veszít, de tápanyagtartalmából is.

Gyömbéres keksz

Igazi adventi süti - hamar elkészül, nagyon finom, és nagyon karácsony ízű! Nem beszélve a mennyei illatról, amit a konyhában hagy maga után... www.lurpak.com/hu-hu/

7. Ne csomagolj a sajt köré szorosan műanyagfóliát

Sőt! Bár sok boltban műanyagfóliába csomagolva árulják a sajtot, ez azonban rövid idő alatt elkezdheti kiszárítani az ételt. Az Insider azt ajánlja, a sajtot csomagoljuk sütőpapírba, a becsomagolt ételt pedig tegyük egy lezárható (és többször is újra felhasználható) műanyagtasakba. A szakértők szerint érdemes arra is vigyázni, hogy az erősebb sajtok ne kerüljenek zöldségek és gyümölcsök közelébe, a különböző ételek ugyanis könnyen át tudják venni egymás illatát és ízét is.

8. A tojás nem a hűtő ajtajába való!

A tojásokat érdemes inkább a hűtő valamelyik polcán tárolni, a polcokon ugyanis nem váltakozik annyira a hőmérséklet, mint az ajtóban, amit ugye folyamatosan kinyitunk és becsukunk.

9. A gyömbért a legkönnyebb frissen tartani

Ha nem is nyáron, a hidegebb hónapokban mindig jó, ha van kéznél egy kis friss gyömbér, amely kiváló vitaminforrás és fertőtlenítő megfázások esetén. A gyömbér tárolásához használj egy lezárható műanyagtasakot, lezárás előtt pedig szorítsd ki belőle az összes levegőt.

10. A gombák is megérdemelnek némi ápolást

A műanyagdobozban vásárolt gombákat érdemes mielőbb kivenni, papírtörlőbe csavarni mindet, teljesen megszárítani, és lehetőleg egy papírzacskóban tartani - így maradnak igazán frissek és sokáig roppanósak!

Forrásunk volt.


Még több trükkös cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...