Fagyaszd le a tejszínt, hogy hónapokkal később is friss maradjon

A tejszín egyike a legkönnyebben romlandó élelmiszereknek, akár a hűtőben is pár nap alatt használhatatlan lesz. Ha túl sokat vettünk, vagy nem használtuk fel az összeset, fagyasszuk le: itt vannak hozzá a legjobb tippek.

Főleg ebben a nagy melegben kritikus a tejtermékek tárolása, még hideg helyen is érhetnek minket kellemetlen meglepetések. A tejszín lefagyasztása erre lehet megoldás, viszont felmerül a kérdés (és jogosan), hogy mégis hogyan csináljuk, illetve hogy ugyanúgy használható-e a tejszín lefagyasztás után.

Fagyaszd le a tejszínt, hogy hónapokkal később is friss maradjon

Fagyasztás kis mennyiségben

Ha tudjuk, hogy nem lesz szükségünk sok tejszínre, de csak nagy mennyiségben tudunk venni, ne hagyjuk a hűtőnkben árválkodni a kibontott tejszínt. A lefagyasztás jó döntés ebben az esetben, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki.

Segítségünkre lesz egy jégkockatartó: öntsük a maradék tejszínt a lyukakba, így kis adagokban tudjuk eltenni későbbre.

Ha megfagytak, tegyük őket egy fagyasztózacskóba, ahonnan akár egyesével is ki tudjuk majd venni. Előre le is mérhetjük (ezt vízzel és egy evőkanállal tehetjük meg), hogy mennyi folyadék fér egy kis rekeszbe, hogy pontosan tudjunk számolni.

Egész doboz tejszín fagyasztása

Persze a bontatlan tejszínt is bedobhatjuk a fagyasztóba: az eredeti csomagolásában tegyük ezt. Akár több hónapig is eláll majd, szóval nem kell aggódnunk amiatt, hogy időközben megromlik, vagy veszít a minőségéből.

Kiolvasztás, felhasználás

Attól függően, hogy milyen módszert választottunk a fagyasztáshoz, a kiolvasztás is eltérően történik majd. Szintén különbözik a felhasználás a hideg és meleg ételek esetében.

Az eredeti csomagolásban fagyasztott tejszínt felhasználás előtt 1-2 nappal tegyük át a hűtőbe, hogy legyen ideje teljesen kiolvadni. Amikor már folyékony, rázzuk fel alaposan, hogy eloszlassuk benne a tejzsírt.

Használjuk ugyanúgy, mint a friss tejszínt: verjük habbá (a hideg tejszínt amúgy is egyszerűbb), keverjük desszertekhez vagy főtt ételekhez.

A kockákban fagyasztott tejszínt többféle módon is használhatjuk: ha meleg ételekbe kell, nem szükséges előre kiolvasztani. Elég, ha fagyott formában hozzákeverjük a fazék tartalmához, ott a hőtől majd úgyis elolvad.

Amennyiben főzés nélküli ételekben (pl. édességek) akarjuk használni a tejszínkockákat, ki kell olvasztanunk őket. Tegyük a kellő mennyiségű darabot egy tálba, és a hűtőben hagyjuk, hogy felengedjenek.

A pazarlás helyett inkább forduljunk az ilyen okos megoldások felé, fagyasszuk le a tejszínt, ha túl sokat vettünk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai megoldással sietünk a segítségetekre:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Tejszínes kakukkfüves gombaleves

Ez a gombaleves a gomba intenzív ízére épül, amit a gondos lepirításnak köszönhet, ezáltal mély, karamellizált jegyeket kapott. A tejszíntől selymes, a tejfölös habarástól gazdag, ...

Márványkuglóf egyszerűen

Családunkban csak „papagáj” néven fut ez a könnyen összedobható kuglóf. Nevét talán színes tésztája miatt kapta: készíthetjük vaníliásan, csokisan, puncsosan (pudingporral), ...

Zöldséges pásztorpite

A britek közkedvelt komfortétele általában jó sok darált hússal készül, azonban ha vegetáriánus diétát követünk, vagy épp nem kívánjuk a marhát, sertést, főzzük meg az alábbi ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

50 felett napi 20 gramm ebből a szénhidrátból: nem lesz...

Nem újdonság, hogy az egészséges életmód része a megfelelő táplálkozás, ezzel kapcsolatban pedig van néhány ökölszabály, amit egy bizonyos kor felett kifejezetten érdemes megfogadni. A szénhidrátra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mumusra, pedig nem zárhatjuk ki életünkből. 50 felett például egy bizonyos fajtája igenis egészségtámogató hatású.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!