Tippek krémesítéshez: így főzz tejszínnel, hogy sose csapódjon ki

A tejszín nagyon kényesen tud viselkedni, amikor főzünk vele. Annak érdekében, hogy elkerüljük a kudarcot, használjuk a lenti trükköket.

Pár pillanat alatt tönkre mehet az étel, amit tejszínnel főzünk. Ennek oka, hogy a tejtermékek nagyon magas hő hatására hajlamosak összeugrani. Ilyenkor a bennük lévő fehérje csapódik ki, ettől lehet a kész leves vagy szósz kellemetlenül darabos. Szerencsére nem kell aggódnunk, kellő odafigyeléssel mindig tökéletesre sikerülhetnek a tejszínnel főzött ételeink.

Minden tejszínes ételed krémes és sima lesz, ha így főzöd

Milyet használjunk?

A problémák kezdődhetnek ott is, hogy nem megfelelő tejterméket választottunk. Tejszínből érdemes magas zsírtartalmút használni, ezek ugyanis jobban bírják a hőt. Ne ragaszkodjunk a főzőtejszínhez, vegyünk bátran sós ételekhez is habtejszínt. Persze csak olyat, ami nincs édesítve.

Ha a receptünk tejet használ, az is mindenképpen zsírosabb legyen. Főzhetünk a kettő keverékével is, már egy kevés tejszínt a tejhez adva is sokkal jobb eredményt érhetünk el.

Hogyan adjuk az ételhez?

A tejtermék legyen mindig szobahőmérsékleten. Rögtön a hűtőből kivéve nagyobb a különbség a két hőmérséklet között, a túl hideg tejszín biztosan összeugrik a forró levesben.

Egy plusz lépéssel minden aggodalmat elfelejthetünk: apránként kanalazzunk a főtt étel levéből a tejszínhez, és keverjük el. Ha egy hőmérsékletre hoztuk a fazék tartalmával, öntsük hozzá bátran.

Amennyiben savas az ételünk, mert például paradicsom vagy citromlé van benne, kiemelten fontos a sorrend, amiben hozzáadjuk a tejterméket. Mindig az ételből keverjünk valamennyit a tejszínhez, ne fordítva. Így fokozatosan megszokja a savasabb környezetet, balesetmentes lesz a főzés.

Sózni mindig a legvégén érdemes, mert ez is befolyásolja, hogy viselkedik a fazékban a tejszín.

Nagyon alacsony lángon, esetleg a tűzről teljesen levéve adjuk hozzá a tejterméket, így nem kell aggódnunk attól, hogy nagyon erős hőnek tesszük ki. Semmiképpen se forraljuk a hozzáadás után az ételt!

Egy extra biztonsági intézkedés lehet az, ha kevés liszttel csomómentesre keverjük a tejszínt. A liszt valamennyire megakadályozza, hogy kicsapódjon, és egy kicsit sűrűbb is lesz tőle az étel. Ez persze nem szükséges minden esetben, csak akkor, ha teljesen biztosra akarunk menni.

Tejszínes-gombás borjúragu

Hétvégén szüleim egyik barátja gombászni volt és hazafelé menet betért hozzánk: kaptam tőle egy kosárnyi, illatos, frissen szedett erdőszéli csiperkét és pöffeteg gombát. Ebből ...

Félelemre tehát semmi ok, a tejszínnel főzés is lehet gyerekjáték!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem hagyunk egyedül a konyhában:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Vadas mártás sertéshússal

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!