Banán

A banán az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb gyümölcs a világon, amely édes íze és sokoldalúsága miatt a mindennapi étrend elengedhetetlen alapanyaga. A trópusi gyümölcs meleg éghajlatot igényel, és olyan országokban termesztik, mint Ecuador, India és a Fülöp-szigetek. Könnyen emészthető, energiában gazdag, ezért különösen népszerű sportolók és egészségtudatos emberek körében, de a gyerekek számára is közkedvelt csemege.
A banán szénhidrátokban, vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, azonnali energiát biztosít, miközben alacsony zsír- és fehérjetartalmú. Az érett banán édes, puha textúrájú, míg a kevésbé érett változatok keményebbek és enyhén savanykás ízűek, kívülről zöldes színűek.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A banán a trópusi növények családjába tartozó gyümölcs, amely az egyik legfontosabb élelmiszernövény a világon. A banánfák nagy, lágyszárú növények, amelyek évente többször teremnek, különösen meleg és párás éghajlaton. A legismertebb fajtája a Cavendish, amely a boltok polcain található, de léteznek kisebb, édesebb változatok, például a piros vagy a törpe banán.
Hazánkban frissen, egész évben kapható import formában, de a banán alapanyagként szárított, fagyasztott vagy pürésített formában is elérhető. A magas káliumtartalma és alacsony kalóriatartalma miatt ideális snack vagy turmixalap. Kiválóan megtámogatja a reggeli étkezéseket.
A banán egész évben kapható szinte minden boltban és piacon. Érdemes érett, sárga héjú darabokat választani, amelyeknél a barna pöttyök már megjelentek – ezek a legédesebbek és a legjobb ízűek. Ha viszont hosszabb ideig tárolnánk, válasszunk zöldes héjú példányokat, amelyek még érés előtt állnak.
Kapható bio minőségben is, amely kevesebb vegyszermaradékot tartalmaz. A banán ára egész évben viszonylag stabil, az egyik legköltséghatékonyabb friss gyümölcs.
A banán kiváló energiaforrás: egy darabban körülbelül 100 kalória található, főként gyorsan felszívódó szénhidrátok formájában. Magas káliumtartalma segíti az izmok és az idegrendszer működését, valamint csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. Tartalmaz továbbá C-vitamint, B6-vitamint és kisebb mennyiségben magnéziumot, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és az anyagcsere támogatásához.
A banán prebiotikumként is működik, mivel támogatja a jótékony bélbaktériumok szaporodását. Emellett gyomorkímélő hatású, ezért ajánlott gyomorsavproblémák esetén vagy betegség utáni lábadozáskor.
A banán rengeteg módon felhasználható az édes és sós konyhában egyaránt. Népszerű turmixok, immunerősítő smoothie-k alapjaként, például egy banán-narancslé kombinációval máris egy egészséges reggeli italt készíthetünk, tápláló smoothie bowl-lal is indulhat a nap. Sütemények közül az örök kedvenc a banánkenyér, de a gyors és egyszerű banános muffin is remek választás.
A banán aszalt vagy friss formában müzlikhez vagy kekszekhez adható, de bundázva is finom, különösen egy csipet fahéjjal. Érett banánból pillanatok alatt készíthető banánpalacsinta vagy vegán fagylalt fagyasztott gyümölcsök felhasználásával. A banános brownie az egész család kedvence lehet, kuglófként sütve pedig a vendégsereg is jól fog lakni belőle. Látványos desszert készíthető banánból, ha sajttortakockákat prezentálunk. Salátákba is tehetjük, a gyümölcssaláta mindig remek választás.
Még több banános receptért görgess lejjebb!
Egész évben elérhető a boltokban, szezonális megkötöttség nélkül. Az érett és a zöld banán közül mindig a felhasználási célnak megfelelő állapotút válasszuk.
A banánt szobahőmérsékleten érdemes tárolni, mivel a hideg barnulást okozhat. Ha túl sok a banánod, fagyasztva is tárolható, például feldarabolva, így bármikor felhasználható turmixokhoz vagy süteményekhez.
fehérjetartalom
1.09 g
zsírtartalom
0.217 g
szénhidráttartalom
22.84 g
víztartalom
74.91 g
Magnézium
27 mg
Foszfor
22 mg
Kalcium
5 mg
Nátrium
1 mg
B6 vitamin
0.367 g
Kolin
9.8 mg
C vitamin
8.7 mg
Niacin - B3 vitamin
0.665 mg
fehérje
1.09 g
Zsír
telített zsírsav
0.112 g
egyszeresen telített zsírsav
0.032 g
többszörösen telített zsírsav
0.073 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
0.26 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
22 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.15 mg
Réz
0.078 mg
Mangán
0.27 mg
Szelén
1 µg
szénhidrát
rost
2.6 g
cukor
12.23 g
víz
74.91 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.031 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.073 mg
Niacin - B3 vitamin
0.665 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.334 mg
Folát
20 µg
Kolin
9.8 mg
Alfa-karotin
25 µg
Béta-karotin
26 µg
Lutein+zeaxantin
22 µg
E vitamin
0.1 mg
K vitamin
0.5 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
8.7 mg
B6 vitamin
0.367 g
Meglepő lehet, de a húsvét az az ünnep, ami tökéletesen kivitelezhető sütő nélkül, sütést nem igénylő ételekkel - még úgy is, hogy minden házilag készül, és egyik hagyományos fogás sem marad el.
NosaltyAz idei húsvét legyen kicsit más és újító, legalábbis ami a menüt illeti: főtt sonka helyett kínáld a vendégeket mázassal! Ehhez adunk tuti elkészítési tippeket, amiket ha megfogadsz, biztosan nem kell csalódnod a végeredményben!
NosaltyMai menünkben a zöldségek dominálnak, de garantáltan senki sem marad éhes! Van itt daragaluska-leves indításnak, pompás, csőben sült sajtos kelbimbó és még egy csokis-diós Gundel-palacsintának is marad hely.
NosaltyMég a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
Zöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
Sajnos Magyarországon a vezető betegségek között áll a magas vérnyomás, amivel muszáj foglalkozni, mert súlyos következményei lehetnek. Az alábbi gyűjtés természetes vérnyomáscsökkentő módszereket mutat be, azonban fontos kiemelni, hogy ezek a megoldások nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszert és a rendszeres viziteket.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!