Banán
Leírás
Vitaminokban, nyomelemekben és szénhidrátban gazdag, tápláló déligyümölcs, A banán a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, búza és kukorica után. A legnagyobb banánültetvények Közép-Keleten, Közép- és Dél-Amerikában találhatók. Vásárláskor kemény, enyhén zöld példányokat válasszunk, a banán ugyanis szobahőmérsékleten utóérik! Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, grillezve, de lisztet. pelyhet, chipset is készítenek belöle. Mivel a gyümölcs könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból hamar kiürül. Gyomorfekélyben szenvedők is ehetik, az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott. Téves az információ a banán magas kalcium tartalmáról, így a tej kalciumtartalmának pótlására, vagy a csontritkulás megtámogatására nem alkalmas. (Forrás: Wikipédia)
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Szobahőmérsékleten néhány napig eltartható. Valójában 13-16 ºC a banán ideális tárolási hőmérséklete, ily módon 5-10 napig is eláll. Hűtőbe semmiképpen se tegyük, mert megbarnul!
100g Banán
fehérjetartalom
1.09 g
zsírtartalom
0.217 g
szénhidráttartalom
22.84 g
víztartalom
74.91 g
Top ásványi anyagok
Magnézium
27 mg
Foszfor
22 mg
Kalcium
5 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.367 g
Kolin
9.8 mg
C vitamin
8.7 mg
Niacin - B3 vitamin
0.665 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.09 g
Zsír
telített zsírsav
0.112 g
egyszeresen telített zsírsav
0.032 g
többszörösen telített zsírsav
0.073 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
0.26 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
22 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.15 mg
Réz
0.078 mg
Mangán
0.27 mg
Szelén
1 µg
szénhidrát
rost
2.6 g
cukor
12.23 g
víz
74.91 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.031 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.073 mg
Niacin - B3 vitamin
0.665 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.334 mg
Folát
20 µg
Kolin
9.8 mg
Alfa-karotin
25 µg
Béta-karotin
26 µg
Lutein+zeaxantin
22 µg
E vitamin
0.1 mg
K vitamin
0.5 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
8.7 mg
B6 vitamin
0.367 g