Banán

Banán

Leírás

Banán – receptek, leírás, tippek

A banán az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb gyümölcs a világon, amely édes íze és sokoldalúsága miatt a mindennapi étrend elengedhetetlen alapanyaga. A trópusi gyümölcs meleg éghajlatot igényel, és olyan országokban termesztik, mint Ecuador, India és a Fülöp-szigetek. Könnyen emészthető, energiában gazdag, ezért különösen népszerű sportolók és egészségtudatos emberek körében, de a gyerekek számára is közkedvelt csemege.

A banán szénhidrátokban, vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, azonnali energiát biztosít, miközben alacsony zsír- és fehérjetartalmú. Az érett banán édes, puha textúrájú, míg a kevésbé érett változatok keményebbek és enyhén savanykás ízűek, kívülről zöldes színűek.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a banán?

A banán a trópusi növények családjába tartozó gyümölcs, amely az egyik legfontosabb élelmiszernövény a világon. A banánfák nagy, lágyszárú növények, amelyek évente többször teremnek, különösen meleg és párás éghajlaton. A legismertebb fajtája a Cavendish, amely a boltok polcain található, de léteznek kisebb, édesebb változatok, például a piros vagy a törpe banán.

Hazánkban frissen, egész évben kapható import formában, de a banán alapanyagként szárított, fagyasztott vagy pürésített formában is elérhető. A magas káliumtartalma és alacsony kalóriatartalma miatt ideális snack vagy turmixalap. Kiválóan megtámogatja a reggeli étkezéseket.

Hogyan vásároljuk?

A banán egész évben kapható szinte minden boltban és piacon. Érdemes érett, sárga héjú darabokat választani, amelyeknél a barna pöttyök már megjelentek – ezek a legédesebbek és a legjobb ízűek. Ha viszont hosszabb ideig tárolnánk, válasszunk zöldes héjú példányokat, amelyek még érés előtt állnak.

Kapható bio minőségben is, amely kevesebb vegyszermaradékot tartalmaz. A banán ára egész évben viszonylag stabil, az egyik legköltséghatékonyabb friss gyümölcs.

Mire jó a banán?

A banán kiváló energiaforrás: egy darabban körülbelül 100 kalória található, főként gyorsan felszívódó szénhidrátok formájában. Magas káliumtartalma segíti az izmok és az idegrendszer működését, valamint csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. Tartalmaz továbbá C-vitamint, B6-vitamint és kisebb mennyiségben magnéziumot, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és az anyagcsere támogatásához.

A banán prebiotikumként is működik, mivel támogatja a jótékony bélbaktériumok szaporodását. Emellett gyomorkímélő hatású, ezért ajánlott gyomorsavproblémák esetén vagy betegség utáni lábadozáskor.

Mi készülhet banánból?

A banán rengeteg módon felhasználható az édes és sós konyhában egyaránt. Népszerű turmixok, immunerősítő smoothie-k alapjaként, például egy banán-narancslé kombinációval máris egy egészséges reggeli italt készíthetünk, tápláló smoothie bowl-lal is indulhat a nap. Sütemények közül az örök kedvenc a banánkenyér, de a gyors és egyszerű banános muffin is remek választás.

A banán aszalt vagy friss formában müzlikhez vagy kekszekhez adható, de bundázva is finom, különösen egy csipet fahéjjal. Érett banánból pillanatok alatt készíthető banánpalacsinta vagy vegán fagylalt fagyasztott gyümölcsök felhasználásával. A banános brownie az egész család kedvence lehet, kuglófként sütve pedig a vendégsereg is jól fog lakni belőle. Látványos desszert készíthető banánból, ha sajttortakockákat prezentálunk. Salátákba is tehetjük, a gyümölcssaláta mindig remek választás.

Még több banános receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben elérhető a boltokban, szezonális megkötöttség nélkül. Az érett és a zöld banán közül mindig a felhasználási célnak megfelelő állapotút válasszuk.

hogyan tároljam

A banánt szobahőmérsékleten érdemes tárolni, mivel a hideg barnulást okozhat. Ha túl sok a banánod, fagyasztva is tárolható, például feldarabolva, így bármikor felhasználható turmixokhoz vagy süteményekhez.

100g Banán

fehérjetartalom

1.09 g

zsírtartalom

0.217 g

szénhidráttartalom

22.84 g

víztartalom

74.91 g

gramm banán?

Top ásványi anyagok

Magnézium

27 mg

Foszfor

22 mg

Kalcium

5 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.367 g

Kolin

9.8 mg

C vitamin

8.7 mg

Niacin - B3 vitamin

0.665 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.09 g

Zsír

telített zsírsav

0.112 g

egyszeresen telített zsírsav

0.032 g

többszörösen telített zsírsav

0.073 g

ásványi anyagok

Kalcium

5 mg

Vas

0.26 mg

Magnézium

27 mg

Foszfor

22 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.15 mg

Réz

0.078 mg

Mangán

0.27 mg

Szelén

1 µg

szénhidrát

rost

2.6 g

cukor

12.23 g

víz

74.91 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.031 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.073 mg

Niacin - B3 vitamin

0.665 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.334 mg

Folát

20 µg

Kolin

9.8 mg

Alfa-karotin

25 µg

Béta-karotin

26 µg

Lutein+zeaxantin

22 µg

E vitamin

0.1 mg

K vitamin

0.5 µg

A vitamin

3 µg

C vitamin

8.7 mg

B6 vitamin

0.367 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...