r
Nosalty Logó

Vegyes citrusdzsem

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Vegyes citrusdzsem
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 661 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6620 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 85 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    258.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169.6 g
  • Cukor
    161 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    350.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    166 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    1006 micro
  • β-crypt
    506 micro
  • Likopin
    1589 micro
  • Lut-zea
    327 micro
Összesen 661 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2584 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    1167 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    382 mg
  • Foszfor
    522 mg
  • Nátrium
    481 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1695.9 g
  • Cukor
    1606 mg
  • Élelmi rost
    83 mg

VÍZ

  • Összesen
    3507.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1080 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1660 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    778 micro
  • Kolin:
    332 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    988 micro
  • β-karotin
    10062 micro
  • β-crypt
    5063 micro
  • Likopin
    15890 micro
  • Lut-zea
    3272 micro
Összesen 6620 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    206 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 85 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Minden gyümölcsöt alaposan megmosunk, forró folyóvíz alatt megsikálunk.
  2. Egy zöldséghámozó segítségével a 3 db bio narancs és a 2 db bio citrom sárga bőrét hajszálvékonyan lehántjuk, hogy minél kevesebb kerüljön bele a fehér, szivacsos részből. Ezután forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd a levet leöntjük, a héjakat leöblítjük. Új, tiszta vizet forralunk 2 evőkanál cukorral, és addig főzzük, míg a héj meg nem puhul. Így elvesszük a kesernyés ízét. A puha héjat nagyon vékonyra felcsíkozzuk, félretesszük.
  3. Most jön a bonyolult rész. A meghámozott 3 bio narancsot és még 2-3 darabot, valamint az összes grapefruitot kifilézzük. Ez úgy történik, hogy előbb a gyümölcsöket egy éles késsel úgy meghámozzuk, hogy csak a színhús maradjon, minden héjat, fehér, szivacsos részt alaposan levágunk. (Ezt deszkára állítva is végezhetjük.) Ezután a tenyerünkbe vesszük a gyümölcsöt, és egy nagyon éles, kis pengéjű késsel a gyümölcshúst kivágjuk a gerezdeket elválasztó hártya közül. A filézést egy tál felett végezzük, mert sok lé fog kicsorogni! Ha kivágtuk a gerezdeket, még mindig rengeteg értékes lé van a gyümölcsmaradékban, ezért ezt a tálra helyezett tésztaszűrő felett kézzel alaposan kinyomkodjuk, kifacsarjuk. Vigyázzunk, hogy a kivágott filébe ne kerüljön mag, mert az is megkeserítheti a dzsemet!
  4. A dzsemfixet elkeverjük az egy kilóból elvett 3 kanál cukorral, és jól összeforgatjuk a filézett gyümölcshússal. (Így nem lesz csomós a dzsemfix.)
  5. A maradék narancs, mandarin és a két meghámozott citrom levét kifacsarjuk.
  6. Veszünk egy 5 literes fazekat/lábost (ebbe fog kényelmesen elférni a végeredmény), beleöntjük a kifacsart levet, az egy kilóból maradt cukrot és az előkészített héjakat. Mindezt jól elkeverjük, majd élénk lángon felforraljuk, 5 percig főzzük.
  7. Most adjuk bele a dzsemfixszel elkevert gyümölcshúst, nagy lángon újra felforraljuk, és kevergetve 2 percig főzzük, zubogtatjuk. Először nagyon felhabzik, ami a keveréstől eloszlik.
  8. Főzés közben kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ha szükséges, tegyünk még rá 10-15-20 dkg cukrot. A dzsem végső íze akkor alakul ki, amikor a gyümölcsfilék is megfőttek, édessége pedig nagyban függ a grapefruit ízétől, ezért nehéz pontos mennyiséget megadni, kóstolni kell. 1 kg cukor biztosan kell bele, de több is lehet. Forrón nagyon hígnak tűnhet, de hidegen be fog kocsonyásodni.
  9. A forró dzsemet üvegekbe töltjük, amiket 5 percre fejre állítunk, majd vissza a talpukra. Nem kell még dunsztba se tenni, csak letakarva kihűteni. Úgy számoljunk, hogy kb. 3,5 liter a végeredmény, ami maradék nélkül tíz darab 3,5 dl-es kisüvegbe fér bele.
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 885
  • Feltöltés dátuma: 2020. december 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vegyes citrusdzsem
koszider 90 recept

Karácsony előtt mindig szoktam citruslekvárt főzni, egyrészt mert csodafinom, másrészt mert különleges ajándék. Fontos, hogy azok a gyümölcsök, melyeknek a héját is felhasználjuk, kezeletlen, bio legyen!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...