Vegyes citrusdzsem
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
661
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
6620
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 258.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169.6 g
-
Cukor 161 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 350.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 108 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 166 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 1006 micro
-
β-crypt 506 micro
-
Likopin 1589 micro
-
Lut-zea 327 micro
Összesen
661
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 32.4 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2584 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 1167 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 382 mg
-
Foszfor 522 mg
-
Nátrium 481 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1695.9 g
-
Cukor 1606 mg
-
Élelmi rost 83 mg
VÍZ
-
Összesen 3507.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1080 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1660 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 778 micro
-
Kolin: 332 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 988 micro
-
β-karotin 10062 micro
-
β-crypt 5063 micro
-
Likopin 15890 micro
-
Lut-zea 3272 micro
Összesen
6620
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 33.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 7 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 66 micro
-
Likopin 206 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
85
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Minden gyümölcsöt alaposan megmosunk, forró folyóvíz alatt megsikálunk.
- Egy zöldséghámozó segítségével a 3 db bio narancs és a 2 db bio citrom sárga bőrét hajszálvékonyan lehántjuk, hogy minél kevesebb kerüljön bele a fehér, szivacsos részből. Ezután forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd a levet leöntjük, a héjakat leöblítjük. Új, tiszta vizet forralunk 2 evőkanál cukorral, és addig főzzük, míg a héj meg nem puhul. Így elvesszük a kesernyés ízét. A puha héjat nagyon vékonyra felcsíkozzuk, félretesszük.
- Most jön a bonyolult rész. A meghámozott 3 bio narancsot és még 2-3 darabot, valamint az összes grapefruitot kifilézzük. Ez úgy történik, hogy előbb a gyümölcsöket egy éles késsel úgy meghámozzuk, hogy csak a színhús maradjon, minden héjat, fehér, szivacsos részt alaposan levágunk. (Ezt deszkára állítva is végezhetjük.) Ezután a tenyerünkbe vesszük a gyümölcsöt, és egy nagyon éles, kis pengéjű késsel a gyümölcshúst kivágjuk a gerezdeket elválasztó hártya közül. A filézést egy tál felett végezzük, mert sok lé fog kicsorogni! Ha kivágtuk a gerezdeket, még mindig rengeteg értékes lé van a gyümölcsmaradékban, ezért ezt a tálra helyezett tésztaszűrő felett kézzel alaposan kinyomkodjuk, kifacsarjuk. Vigyázzunk, hogy a kivágott filébe ne kerüljön mag, mert az is megkeserítheti a dzsemet!
- A dzsemfixet elkeverjük az egy kilóból elvett 3 kanál cukorral, és jól összeforgatjuk a filézett gyümölcshússal. (Így nem lesz csomós a dzsemfix.)
- A maradék narancs, mandarin és a két meghámozott citrom levét kifacsarjuk.
- Veszünk egy 5 literes fazekat/lábost (ebbe fog kényelmesen elférni a végeredmény), beleöntjük a kifacsart levet, az egy kilóból maradt cukrot és az előkészített héjakat. Mindezt jól elkeverjük, majd élénk lángon felforraljuk, 5 percig főzzük.
- Most adjuk bele a dzsemfixszel elkevert gyümölcshúst, nagy lángon újra felforraljuk, és kevergetve 2 percig főzzük, zubogtatjuk. Először nagyon felhabzik, ami a keveréstől eloszlik.
- Főzés közben kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ha szükséges, tegyünk még rá 10-15-20 dkg cukrot. A dzsem végső íze akkor alakul ki, amikor a gyümölcsfilék is megfőttek, édessége pedig nagyban függ a grapefruit ízétől, ezért nehéz pontos mennyiséget megadni, kóstolni kell. 1 kg cukor biztosan kell bele, de több is lehet. Forrón nagyon hígnak tűnhet, de hidegen be fog kocsonyásodni.
- A forró dzsemet üvegekbe töltjük, amiket 5 percre fejre állítunk, majd vissza a talpukra. Nem kell még dunsztba se tenni, csak letakarva kihűteni. Úgy számoljunk, hogy kb. 3,5 liter a végeredmény, ami maradék nélkül tíz darab 3,5 dl-es kisüvegbe fér bele.
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 881
- Feltöltés dátuma: 2020. december 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Karácsony előtt mindig szoktam citruslekvárt főzni, egyrészt mert csodafinom, másrészt mert különleges ajándék. Fontos, hogy azok a gyümölcsök, melyeknek a héját is felhasználjuk, kezeletlen, bio legyen!