Vadkovászos kiflik sajttal szezámmaggal
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
25g kovász46 kcal
-
113g finomliszt410 kcal
-
25g víz0 kcal
-
50g tej28 kcal
-
18g vaj125 kcal
-
13g füstölt sajt41 kcal
-
2g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
100g kovász182 kcal
-
450g finomliszt1638 kcal
-
100g víz0 kcal
-
200g tej112 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
50g füstölt sajt164 kcal
-
6g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
9.7g kovász18 kcal
-
43.6g finomliszt159 kcal
-
9.7g víz0 kcal
-
19.4g tej11 kcal
-
6.8g vaj49 kcal
-
4.8g füstölt sajt16 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 18.8 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 959.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 163 mg
-
Nátrium 629 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 51.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 139 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 75.2 g
Zsír
-
Összesen 82.8 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 331 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3836.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 185 mg
-
Kálcium 351 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 653 mg
-
Nátrium 2516 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 390.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 206.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 556 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 155 micro
-
Kolin: 207 mg
-
Retinol - A vitamin: 547 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 372.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 244 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Hozzávalók
-
45 dkg finomliszt
-
1 teáskanál só
-
1 db tojás
Elkészítés
- A vadkovászt 1 dl langyos vízzel és 10 dkg liszttel alaposan elkeverjük, azaz megetetjük. Így hagyjuk órákig, míg sok-sok buborékot nem produkál, vagyis amíg aktívvá nem válik.
- Az aktív kovászt elkeverjük a tejjel, a maradék 35 dkg liszttel, 1 tk sóval, és 5 dkg olvasztott vajjal megdagasztjuk.
- 10 percet pihentetjük, majd dagasztunk a tésztán.
- Megint 10 percet pihentetjük, és harmadszor is dagasztunk rajta.
- Letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk. 1 óra kelesztés után hajtogatjuk hosszában, majd keresztben is háromba.
- Másodszor is 1 óra kelesztés, és utána hajtogatás következik.
- Harmadszor is pihentetjük 1 órát,utána csak fentről és lentről hajtjuk be háromba, így nagyjából egy téglalapot kapunk. Ezt elfelezzük két egyenlő részre, amik megközelítőleg négyzetek lesznek.
- A négyzeteket lisztezett deszkán kézzel finoman kör alakúra húzkodjuk (kb. 20-25 cm-es átmérőjűre). A maradék vajjal megkenjük, és ráreszeljük a sajtot. Mindkét kört 6-6 cikkre vágjuk. Kívülről befelé haladva lazán kiflikké tekerjük a 12 körcikket, és kikent tepsire rakjuk.
- Egy órát pihentetjük letakarva. Közben felmelegítjük a sütőt, aminek aljába egy kis tálkában vizet is teszünk.
- A kifliket megkenjük felvert tojással, és bőven megszórjuk szezámmaggal.
- Forró sütőben pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 93
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 7715
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 19.
Ajánló
A sajt és a szezámmag elhagyható belőle, vagy más finomsággal (sonka, kolbász) helyettesíthető. A kovász etetés után sok időt kíván, így vagy késő este etetem, másnap reggel kezdem a tésztakészítést, így délben lesz meleg kiflim, vagy reggel etetem, délben kezdem a tésztát készíteni, amikor is estére lesz kész a friss péksütemény.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Odáig jutottam roppantul dolgos és gyorsan szaporodó Ancsa kovászom reklámozásában és elajándékozásában, hogy a végén nekem kellett tanácsot kérnem kovászos kedvet kapott munkatársnőmtől, aki előbb sütött belőle sajtos stanglit, mint én. Kimondottan örülök ennek, mert látom, érdemes volt a lelkesedésem, és nem utolsósorban jogos is, mert kedves ismerőseim közül mások is rajonganak már a vadkovászos kenyerekért, kalácsokért, kiflikért. Én is megsütöttem végre a magam sajtos kifli verzióját, és meg is osztom gyorsan, hogy minél hamarabb süthesse mindenki, aki szereti a vadkovászos péksütiket. Mifelénk ezt a fajta sós süteményt stanglinak is hívják, ezért emlegetem hol így, hol úgy.