r
Nosalty Logó

Vadélesztős kovászos fehér kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Vadélesztős kovászos fehér kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 266 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1588 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 220 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    511.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    390 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 266 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.9 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3067.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    2341 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    293.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    249.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 1588 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    424.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 220 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sóval, a kovászt a vízzel, majd a liszthez adjuk a vizes aktív vadélesztős kovászt,végül az1 ek olajat, éskönnyű, fényes tésztát dagasztunk kézzel vagy géppel.
  2. Ezután kb. 3 óra hosszat vagytovábbkelesztjük, amíg duplájára nem kel. (A vadélesztős kovásszal készült kenyereket hosszabb ideig kell keleszteni, de ettől kapják különlegesen jó ízűket és állagukat. Nem morzsálódnakés tovább eltarthatók, mint az élesztős kenyerek.)
  3. Kelesztés után lisztezett vagy olajozott (1 ek olajjal) deszkán cipóváformázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, és 30 percigmegint kelesztjük.
  4. Ekkor begyújtjuk a sütőt 220 fokra (vizes edénnyel az aljában), a tészta tetejét bemetsszük, vízzel lepermetezzük, és lefedve, amelegedősütőbe tesszük.
  5. 30-40 percigsütjük, ekkorlevesszük a jénai fedelét, csökkentjük a hőt 200 fokra, majdaranybarnára sütjük.
  6. Ha kongó hangot ad, mikor az alját megkopogtatjuk, akkor kész.
  7. Hűtőrácson hűtjük. Ha egészen puha héjat akarunk, akkor konyharuhával letakarjuk.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3588
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Továbbra is ismerkedem a kovászaimmal; éppen ezért amennyit csak lehet, sütök velük! Most a kenyérhéj optimális eltalálásán kísérletezem. Nagyon finom a ropogós kenyér, de a puhább kérgűnek is megvannak az előnyei. Ez itt egy puha héjú (kicsit azért ropogott!), magasra kelt, rendkívül rugalmas belsejű kenyér; pillanatok alatt elfogyott a bográcsgulyáshoz. :) A héj puha maradt, mert nem a forró jénaiba tettem. A melegedő sütőben még volt ideje bőven kelni, magasodni. Ezt a receptet már kipróbáltan vettem le az internetről, és jópárszor sütöttem ezzel a módszerrel - sikerrel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...