Vadélesztős kovászos fehér kenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Torma
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
vadkovászos
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
50g kenyérliszt bl80181 kcal
-
33g kovász61 kcal
-
1g só0 kcal
-
33g víz0 kcal
-
24 kcal
Összesen
266
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
300g kenyérliszt bl801083 kcal
-
200g kovász364 kcal
-
6g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Összesen
1588
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
41.6g kenyérliszt bl80150 kcal
-
27.7g kovász50 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
27.7g víz0 kcal
-
2.2g napraforgó olaj20 kcal
Összesen
220
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 511.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 390 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
266
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.9 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3067.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 399 mg
-
Nátrium 2341 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 293.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 249.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 255 micro
Összesen
1588
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 424.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 324 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
220
kcal
Hozzávalók
-
1 teáskanál só
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- A lisztet összekeverjük a sóval, a kovászt a vízzel, majd a liszthez adjuk a vizes aktív vadélesztős kovászt,végül az1 ek olajat, éskönnyű, fényes tésztát dagasztunk kézzel vagy géppel.
- Ezután kb. 3 óra hosszat vagytovábbkelesztjük, amíg duplájára nem kel. (A vadélesztős kovásszal készült kenyereket hosszabb ideig kell keleszteni, de ettől kapják különlegesen jó ízűket és állagukat. Nem morzsálódnakés tovább eltarthatók, mint az élesztős kenyerek.)
- Kelesztés után lisztezett vagy olajozott (1 ek olajjal) deszkán cipóváformázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, és 30 percigmegint kelesztjük.
- Ekkor begyújtjuk a sütőt 220 fokra (vizes edénnyel az aljában), a tészta tetejét bemetsszük, vízzel lepermetezzük, és lefedve, amelegedősütőbe tesszük.
- 30-40 percigsütjük, ekkorlevesszük a jénai fedelét, csökkentjük a hőt 200 fokra, majdaranybarnára sütjük.
- Ha kongó hangot ad, mikor az alját megkopogtatjuk, akkor kész.
- Hűtőrácson hűtjük. Ha egészen puha héjat akarunk, akkor konyharuhával letakarjuk.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3588
- Feltöltés dátuma: 2013. február 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Torma
102 recept
Továbbra is ismerkedem a kovászaimmal; éppen ezért amennyit csak lehet, sütök velük! Most a kenyérhéj optimális eltalálásán kísérletezem. Nagyon finom a ropogós kenyér, de a puhább kérgűnek is megvannak az előnyei. Ez itt egy puha héjú (kicsit azért ropogott!), magasra kelt, rendkívül rugalmas belsejű kenyér; pillanatok alatt elfogyott a bográcsgulyáshoz. :) A héj puha maradt, mert nem a forró jénaiba tettem. A melegedő sütőben még volt ideje bőven kelni, magasodni. Ezt a receptet már kipróbáltan vettem le az internetről, és jópárszor sütöttem ezzel a módszerrel - sikerrel.