Szilvásgombóc macaron
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
vikki
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 2% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 3% Zsír
A macaronhoz
-
28g mandula162 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A töltelékhez
Összesen
907
kcal
- 2% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 3% Zsír
A macaronhoz
-
110g mandula649 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A töltelékhez
Összesen
3626
kcal
- 2% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 488.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 182 mg
-
Nátrium 113 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 191.5 g
-
Cukor 183 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 273.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 537 micro
-
β-crypt 99 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 206 micro
Összesen
907
kcal
- 2% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 44.5 g
Zsír
-
Összesen 61.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1953.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 342 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 387 mg
-
Foszfor 728 mg
-
Nátrium 451 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 766.1 g
-
Cukor 733 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1094.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 192 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 72 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2148 micro
-
β-crypt 395 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 825 micro
Összesen
3626
kcal
- 2% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 95.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 105 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
177
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A macaronhoz
- Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk.
- Másnap elkészítjük a macaronokat:
- A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük, míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotvahab és álljon meg a tálban, ha felfordítod).
- A mandulás-porcukros keverékhez hozzáadjuk a fahéjat, és ezt a keveréket egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatjuk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
- Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal.
- És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
- A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
- Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
- Mikor már teljesen kihűltek, összeállítjuk a macaronokat: az egyik felét megkenjük a fahéjas szilvalekvárral, majd összeragasztjuk őket.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 12 perc
- Receptkönyvben: 168
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 18007
- Feltöltés dátuma: 2012. október 06.
Ajánló
Ha esetleg nincs otthon házi szilvalekvár, legvégső esetben a boltit is megfűszerezhetjük kevés fahéjjal. Bár én a házi készítésűt ajánlom, mert nem nagy munka, viszont az íze ezerszer jobb!:) További képek az elkészítésről a blogomon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
vikki
85 recept
Szilva szezonban mi mást lehetne készíteni tonnaszámra, mint szilvásgombócot? Mondjuk macaront! Ugyanezzel az ízvilággal:) Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.