r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc házi morzsába hempergetve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
ÍZcsiklandozó
Szilvás gombóc házi morzsába hempergetve
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Gombóc

Morzsa

Összesen 1041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Gombóc

Morzsa

Összesen 4163 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Gombóc

Morzsa

Összesen 163 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    862.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.1 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    339.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    290 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    436 micro
  • β-crypt
    69 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 1041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.4 g

Zsír

  • Összesen
    135.9 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3451.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    501 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    372 mg
  • Foszfor
    1215 mg
  • Nátrium
    1167 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    668.5 g
  • Cukor
    167 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    1358.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1160 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    87 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1745 micro
  • β-crypt
    276 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    707 micro
Összesen 4163 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 163 kcal

Hozzávalók

Gombóc

Morzsa

Elkészítés

Gombóc

  1. Először a morzsához a szikkadt fehér kenyeret ujjainkkal dörzsölve lemorzsoljuk, szétterítjük és hagyjuk tovább száradni. Az a jó, hogy ennél a technikánál nem lesz nagyon apró a morzsa, mint a reszelésnél vagy darálásnál, hanem rusztikusabb marad.
  2. A nagy szemű szilvákat alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. (Ha apró a gyümölcs, akkor nem kell teljesen átvágni a húsát magozáskor, mert egészben fogjuk betölteni a gombócba, ekkor viszont dupla mennyiségű szilvát számoljunk vásárláskor!)
  3. A krumplit meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. Egy másik fazékban vizet teszünk forrni, ebben főzzük majd ki a kész gombócokat.
  4. A megfőtt krumplit leszűrjük, krumplitörővel összetörjük, 2-3 percig hagyjuk hűlni, de nem tovább, majd liszttel alaposan megszórt nyújtódeszkára borítjuk. Meghintjük a csipet sóval, hozzáadjuk a puha vajat és rászórjuk a lisztet, majd a még meleg krumplis masszát kézzel, gyors mozdulattal összegyúrjuk.
  5. A kész tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, majd hegyes-éles késsel 24 db négyzetre vágjuk. (Figyelem: Ha sokáig áll a tészta, "elnyúlósódik", ezért érdemes serényen dolgozni!)
  6. A kimagozott fél szilvákba kevés őrölt fahéjat szórunk (én egy mokkás kanálkával szoktam), majd 1-1 egész kockacukrot helyezünk a mag helyére. Óvatos mozdulatokkal összecsippentjük a tészta csücskeit és tenyerünkben hengergetve gombócot formálunk. Addig folytatjuk, míg minden hozzávaló el nem fogy.
  7. A forró-lobogó vízbe rakjuk a gombócokat, hosszú nyelű kanállal óvatosan megkavarjuk-sodorjuk a vizet, hogy ne tapadjanak le a nyers gombócot a fazék aljára. (TIPP: Ekkora mennyiséget érdemes 2 részletben kifőzni.)
  8. Közben a gombócok lassan felúsznak a forró víz tetejére, ahol még 2-3 percig főzzük (ekkor már mérsékeljük a tüzet gyöngyözésig) Akkor jó, amikor már seregnek-forognak a víz felszínén. A készre főtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük a víztől, majd azonnal a pirított morzsára szedjük. A serpenyőt nyelénél fogva körkörös mozdulatokkal óvatosan megsergetjük, ettől a gombócok minden oldalukkal belehemperednek a morzsába.
  9. Fahéjas porcukorral ízlés szerint meghintve tálaljuk.

Morzsa

  1. Míg főnek a gombócok, egy nyeles serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a morzsát és 2-3 perc alatt szép világos aranyra pirítjuk. Vigyázzunk, a serpenyő még sokáig tartja a hőt, lezárt tűz mellett is képes túlpirulni a morzsa, így inkább picit halványabb legyen, mikor eloltjuk a tűzet!
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 2320
  • Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 13.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilvás gombóc házi morzsába hempergetve
ÍZcsiklandozó 12 recept

Hozzávalók

Gombóc

Morzsa

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...