Szilvás gombóc házi morzsába hempergetve
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
ÍZcsiklandozó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
Gombóc
-
250g burgonya144 kcal
-
88g finomliszt319 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g só0 kcal
-
210g szilva91 kcal
-
18g kockacukor70 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Morzsa
-
25g vaj179 kcal
-
38g zsemlemorzsa148 kcal
Összesen
1041
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
Gombóc
-
1000g burgonya578 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
-
840g szilva363 kcal
-
72g kockacukor279 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Morzsa
-
100g vaj717 kcal
-
150g zsemlemorzsa593 kcal
Összesen
4163
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
Gombóc
-
39g burgonya23 kcal
-
13.7g finomliszt50 kcal
-
2g vaj14 kcal
-
0g só0 kcal
-
32.8g szilva14 kcal
-
2.8g kockacukor11 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Morzsa
-
3.9g vaj28 kcal
-
5.9g zsemlemorzsa23 kcal
Összesen
163
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.6 g
Zsír
-
Összesen 34 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 862.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 304 mg
-
Nátrium 292 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.1 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 339.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 290 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 252 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 436 micro
-
β-crypt 69 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 177 micro
Összesen
1041
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78.4 g
Zsír
-
Összesen 135.9 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 323 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3451.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 161 mg
-
Kálcium 501 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 372 mg
-
Foszfor 1215 mg
-
Nátrium 1167 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 668.5 g
-
Cukor 167 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 1358.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1160 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 223 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 87 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 408 micro
-
Kolin: 192 mg
-
Retinol - A vitamin: 1007 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1745 micro
-
β-crypt 276 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 707 micro
Összesen
4163
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
163
kcal
Hozzávalók
Gombóc
-
1 kg burgonya
-
35 dkg finomliszt
-
5 dkg vaj
-
1 csipet só
-
12 db szilva
-
24 db kockacukor
-
fahéj ízlés szerint
Morzsa
-
10 dkg vaj
-
15 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
Gombóc
- Először a morzsához a szikkadt fehér kenyeret ujjainkkal dörzsölve lemorzsoljuk, szétterítjük és hagyjuk tovább száradni. Az a jó, hogy ennél a technikánál nem lesz nagyon apró a morzsa, mint a reszelésnél vagy darálásnál, hanem rusztikusabb marad.
- A nagy szemű szilvákat alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. (Ha apró a gyümölcs, akkor nem kell teljesen átvágni a húsát magozáskor, mert egészben fogjuk betölteni a gombócba, ekkor viszont dupla mennyiségű szilvát számoljunk vásárláskor!)
- A krumplit meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. Egy másik fazékban vizet teszünk forrni, ebben főzzük majd ki a kész gombócokat.
- A megfőtt krumplit leszűrjük, krumplitörővel összetörjük, 2-3 percig hagyjuk hűlni, de nem tovább, majd liszttel alaposan megszórt nyújtódeszkára borítjuk. Meghintjük a csipet sóval, hozzáadjuk a puha vajat és rászórjuk a lisztet, majd a még meleg krumplis masszát kézzel, gyors mozdulattal összegyúrjuk.
- A kész tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, majd hegyes-éles késsel 24 db négyzetre vágjuk. (Figyelem: Ha sokáig áll a tészta, "elnyúlósódik", ezért érdemes serényen dolgozni!)
- A kimagozott fél szilvákba kevés őrölt fahéjat szórunk (én egy mokkás kanálkával szoktam), majd 1-1 egész kockacukrot helyezünk a mag helyére. Óvatos mozdulatokkal összecsippentjük a tészta csücskeit és tenyerünkben hengergetve gombócot formálunk. Addig folytatjuk, míg minden hozzávaló el nem fogy.
- A forró-lobogó vízbe rakjuk a gombócokat, hosszú nyelű kanállal óvatosan megkavarjuk-sodorjuk a vizet, hogy ne tapadjanak le a nyers gombócot a fazék aljára. (TIPP: Ekkora mennyiséget érdemes 2 részletben kifőzni.)
- Közben a gombócok lassan felúsznak a forró víz tetejére, ahol még 2-3 percig főzzük (ekkor már mérsékeljük a tüzet gyöngyözésig) Akkor jó, amikor már seregnek-forognak a víz felszínén. A készre főtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük a víztől, majd azonnal a pirított morzsára szedjük. A serpenyőt nyelénél fogva körkörös mozdulatokkal óvatosan megsergetjük, ettől a gombócok minden oldalukkal belehemperednek a morzsába.
- Fahéjas porcukorral ízlés szerint meghintve tálaljuk.
Morzsa
- Míg főnek a gombócok, egy nyeles serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a morzsát és 2-3 perc alatt szép világos aranyra pirítjuk. Vigyázzunk, a serpenyő még sokáig tartja a hőt, lezárt tűz mellett is képes túlpirulni a morzsa, így inkább picit halványabb legyen, mikor eloltjuk a tűzet!
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 2320
- Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
ÍZcsiklandozó
12 recept