r
Nosalty Logó

Szilvalekváros hájas tészta

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Szilvalekváros hájas tészta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 1001 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 4003 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 465 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    64.6 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    242.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 1001 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.4 g

Zsír

  • Összesen
    258.5 g
  • Telített zsírsav
    100 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    418 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    970.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    537 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    350.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    128 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    295 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    310 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 4003 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    30 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 465 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hájat megtisztítjuk hártyáitól, majd lekaparjuk vagy ledaráljuk, hűtőbe tesszük.
  2. A lisztből, a tojásból, a sóból és a fehérborból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk.
  3. Lisztezett felületen vékonyan kinyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A megkent tésztát feltekerjük, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, az így kapott hosszúkás tészta két szélét középre, majd félbe hajtjuk. Hűvös helyen 30 percet pihentetjük.
  4. Majd ismét nyújtófával lelapítjuk a tésztát, három rétegűre hajtjuk és ismét hűvös helyen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
  5. Ezt követően fél cm vastagra kinyújtjuk, és 4 x 7 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. Mindegyik tésztadarabra diónyi szilvalekvárt rakunk, félbehajtjuk.
  6. 30 percet hűvös helyen pihentetjük, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
  7. Még melegen porcukorba forgatjuk. Langyosan kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 188
  • Tegnapi nézettség: 35
  • 7 napos nézettség: 167
  • Össznézettség: 123471
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyszüleimnél szilveszteri aprósüteményként szilvalekváros hájas tésztát sütöttek. Szilveszterig általában már levágták a disznót, így volt friss háj bőven. A hájas tésztát jellemzően szilvalekvárral töltötték és porcukorba forgatták. Hájas tésztát természetesen máskor is süthetünk. A recept először a Pécsi Borozó 2011 évi téli számában jelent meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...