r
Nosalty Logó

Sárgabaracklekvár ahogy Dagika készíti

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Sárgabaracklekvár ahogy Dagika készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1060 kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 12719 kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 106 kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    487.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    262.5 g
  • Cukor
    248 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    669.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    744 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    147 micro
  • β-karotin
    8479 micro
  • β-crypt
    806 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    690 micro
Összesen 1060 kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130.2 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5853.5 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    1229 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    930 mg
  • Foszfor
    2139 mg
  • Nátrium
    1463 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3149.8 g
  • Cukor
    2971 mg
  • Élelmi rost
    215 mg

VÍZ

  • Összesen
    8031 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8928 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    83 mg
  • C vitamin:
    930 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    307 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    837 micro
  • Kolin:
    260 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1767 micro
  • β-karotin
    101742 micro
  • β-crypt
    9672 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8277 micro
Összesen 12719 kcal
  • 1% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    18 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.9 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    836 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 106 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A barackokat forró vízbe tesszük kb. fél percre (ha egy nagyobbacska fazekat használunk, akkor egyszerre kb. egy kilót is rakhatunk bele).
  2. Kicsit várunk, hogy lehűljön (addig forró vízbe tesszük a következő adagot), és egy mozdulattal lejön a héja. Én ekkor már oda szoktam készíteni a nagy fazekat, amiben főzöm a barackot, és rögtön mehet bele, gyakorlatilag négy felé nyomom kézzel, a mag meg mehet a kukába. :)
  3. Ha az összes barackot megpucoltuk, akkor mehet fel a tűzhelyre, lassú tűzre (kerámialapos van, és ott 4-esen szoktam). Kb. 1 óra, amire elkezd forrni, közben néha meg kell keverni, le ne ragadjon.
  4. Amikor már kis hab keletkezik a tetején, akkor beletesszük a tartósítószert.
  5. Újra forrás után mehet bele a 2 kg cukor is, és tovább főzzük 10 percig.
  6. A legvégén kerül bele a 2 csomag vaníliás cukor, innen már csak egy jó alapos keverés vár ránk, és kész is van. :)
  7. A jó alaposan kimosott és megszárított (én a sütőbe szoktam berakni 50 fokra 5 percre) befőttes üvegeket egy mélyebb tepsibe rakjuk, forró vizet öntünk az aljába (így nem törnek szét az üvegek a forró lekvártól), és szép lassan, merőkanalanként megtöltjük őket.
  8. Amikor mind megvan, akkor a meleg vízbe áztatott celofánokat az üvegek tetejére rakjuk, befőttes gumival rászorítjuk, majd a tetejét is rárakjuk, és 1 percre fejjel lefele rakjuk! (Ezt egy nénitől tanultam, így vákuum keletkezik az üvegben, és nem tud megromlani).
  9. 2-3 napra meleg dunsztba tesszük (nálam ez egy törölközővel bélelt hálózsák, az öregeknél meg a dunyha alatt), és hagyjuk magától kihűlni. Ha megvan, megtisztítjuk az üvegeket, ha szükséges, és felcimkézzük. Nálam elmaradhatatlan a kockás rongy a tetejéről. :)
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 52852
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 26.

Receptkategóriák

Lementem a közértbe lekvárért, és nem találtam olyat, amiben 20 %-nál több a gyümölcstartalom, és ki is jöttem gyorsan. Ebből kifolyólag úgy gondoltam, kipróbálom magam lekvárfőzés terén is, és próbáltam receptet találni, de mindben tatáltam valami kivetnivalót.... Vettem a bátorságot, és mindből ollóztam egy kicsit, és a végeredmény csodás lett. Gyönyörű barackszín (nem barna!), pont jó állag, és csodás kritika a családtól és barátoktól! Mi kell még? Az első 10 kg kipróbálása után már 30 kg-nál járok, és még nincs vége a szezonnak! Hajrá mindenki, legyetek bátrak és vállalkozó szelleműek! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...