Sárgabaracklekvár ahogy Dagika készíti
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
833g sárgabarack372 kcal
-
167g cukor645 kcal
-
37 kcal
-
6 kcal
Összesen
1060
kcal
- 1% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
10000g sárgabarack4464 kcal
-
2000g cukor7740 kcal
-
150g zselésítő befőzőszer438 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
Összesen
12719
kcal
- 1% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
82.2g sárgabarack37 kcal
-
16.4g cukor64 kcal
-
1.2g zselésítő befőzőszer4 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
Összesen
106
kcal
- 1% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 487.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 178 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 262.5 g
-
Cukor 248 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 669.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 744 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 147 micro
-
β-karotin 8479 micro
-
β-crypt 806 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 690 micro
Összesen
1060
kcal
- 1% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 130.2 g
Zsír
-
Összesen 36.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5853.5 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 1229 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 930 mg
-
Foszfor 2139 mg
-
Nátrium 1463 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3149.8 g
-
Cukor 2971 mg
-
Élelmi rost 215 mg
VÍZ
-
Összesen 8031 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8928 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 83 mg
-
C vitamin: 930 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 307 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 56 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 837 micro
-
Kolin: 260 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1767 micro
-
β-karotin 101742 micro
-
β-crypt 9672 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8277 micro
Összesen
12719
kcal
- 1% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 48.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 18 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.9 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 66 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 836 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
106
kcal
Hozzávalók
-
10 kg sárgabarack
-
2 kg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
- A barackokat forró vízbe tesszük kb. fél percre (ha egy nagyobbacska fazekat használunk, akkor egyszerre kb. egy kilót is rakhatunk bele).
- Kicsit várunk, hogy lehűljön (addig forró vízbe tesszük a következő adagot), és egy mozdulattal lejön a héja. Én ekkor már oda szoktam készíteni a nagy fazekat, amiben főzöm a barackot, és rögtön mehet bele, gyakorlatilag négy felé nyomom kézzel, a mag meg mehet a kukába. :)
- Ha az összes barackot megpucoltuk, akkor mehet fel a tűzhelyre, lassú tűzre (kerámialapos van, és ott 4-esen szoktam). Kb. 1 óra, amire elkezd forrni, közben néha meg kell keverni, le ne ragadjon.
- Amikor már kis hab keletkezik a tetején, akkor beletesszük a tartósítószert.
- Újra forrás után mehet bele a 2 kg cukor is, és tovább főzzük 10 percig.
- A legvégén kerül bele a 2 csomag vaníliás cukor, innen már csak egy jó alapos keverés vár ránk, és kész is van. :)
- A jó alaposan kimosott és megszárított (én a sütőbe szoktam berakni 50 fokra 5 percre) befőttes üvegeket egy mélyebb tepsibe rakjuk, forró vizet öntünk az aljába (így nem törnek szét az üvegek a forró lekvártól), és szép lassan, merőkanalanként megtöltjük őket.
- Amikor mind megvan, akkor a meleg vízbe áztatott celofánokat az üvegek tetejére rakjuk, befőttes gumival rászorítjuk, majd a tetejét is rárakjuk, és 1 percre fejjel lefele rakjuk! (Ezt egy nénitől tanultam, így vákuum keletkezik az üvegben, és nem tud megromlani).
- 2-3 napra meleg dunsztba tesszük (nálam ez egy törölközővel bélelt hálózsák, az öregeknél meg a dunyha alatt), és hagyjuk magától kihűlni. Ha megvan, megtisztítjuk az üvegeket, ha szükséges, és felcimkézzük. Nálam elmaradhatatlan a kockás rongy a tetejéről. :)
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 52852
- Feltöltés dátuma: 2012. július 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Lementem a közértbe lekvárért, és nem találtam olyat, amiben 20 %-nál több a gyümölcstartalom, és ki is jöttem gyorsan. Ebből kifolyólag úgy gondoltam, kipróbálom magam lekvárfőzés terén is, és próbáltam receptet találni, de mindben tatáltam valami kivetnivalót.... Vettem a bátorságot, és mindből ollóztam egy kicsit, és a végeredmény csodás lett. Gyönyörű barackszín (nem barna!), pont jó állag, és csodás kritika a családtól és barátoktól! Mi kell még? Az első 10 kg kipróbálása után már 30 kg-nál járok, és még nincs vége a szezonnak! Hajrá mindenki, legyetek bátrak és vállalkozó szelleműek! :)