Sárgabarackdzsem Fahéj konyhájából
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
875g sárgabarack391 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
3500g sárgabarack1562 kcal
-
1000g cukor3870 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
77.8g sárgabarack35 kcal
-
22.2g cukor86 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 396 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 340.4 g
-
Cukor 325 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 702.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 781 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 155 micro
-
β-karotin 8902 micro
-
β-crypt 846 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 724 micro
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.6 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1584.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 433 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 326 mg
-
Foszfor 749 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1361.8 g
-
Cukor 1299 mg
-
Élelmi rost 65 mg
VÍZ
-
Összesen 2810.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3125 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 326 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 107 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 293 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 618 micro
-
β-karotin 35610 micro
-
β-crypt 3385 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2897 micro
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 35.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.3 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 791 micro
-
β-crypt 75 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Hozzávalók
-
3.5 kg sárgabarack
-
1 kg cukor
-
1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés
- Egy kisebb lábasban vizet forralunk. Hármasával-négyesével beletesszük a barackokat, és benne tartjuk 1-2 percig. Aztán hideg vízbe tesszük át őket, és fél perc múlva könnyedén lehúzhatjuk a héjukat. Közben ki is magozzuk.
- Egy nagyobb lábasban feltesszük főni. 1-1,5 órán át főzzük, közben kevergetjük.
- Egy óra múlva beleöntjük a cukrot, és folytonosan keverve még 20 percig főzzük.
- Alaposan kimosott üvegekbe töltjük. Ujjaink közé fogunk egy jó csipet tartósítót (összesen ennyit!), és egyenletesen a dzsemekre szórjuk.
- Nagyon tiszta, de legjobb, ha újonnan vett kupakokkal szorosan lezárjuk az üvegeket.
- Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 269
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 38138
- Feltöltés dátuma: 2012. július 08.
Ajánló
Ebből a mennyiségből héjazás és magozás, na meg egy kis dézsmálás után 3 kg gyümölcshús lesz, amit 8 db 380 ml-es üvegbe osztahunk szét. Nem muszáj lehéjazni, akkor viszont alaposan meg kell mosni, és nem árt kisebb darabokra vágni, vagy a végén botmixerrel kicsit szétzúzni a héjdarabokat, ha valakit zavar. Ha héjastul főzzük, kicsit sötétebb lesz a dzsem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mikor vidéken laktunk, volt egy terebélyes sárgabarackfánk. Nagyon tapasztalatlan befőző voltam még akkor, így amikor érett a barack, a fa alá terítettünk egy hatalmas fóliát, és leráztuk az egész termést. Az összes lábas, vájling, kiskád és mosófazék tele volt barackkal. Nagy részét befőztem, egy jó adagot szétosztogattam az ismerősöknek, de sajnos elég sok meg is rohadt. Mert nem győztem befőzni, hiába választottam egy gyors és egyszerű receptet. Két-három napig is a barackkal vesződtem, elegem volt az egészből, meggyűlöltem a befőzést. Szenvedésnek éreztem az egészet, mert rettenetesen elfáradtam bele. Azóta már rájöttem, hogy kisebb adagokban érdemes a dzsemet eltenni. Így nem unom meg, nem fáradok el, sőt, kész öröm látni, ahogy telnek az üvegek, és másnap a polcok a kamrában. Ó, ha most lenne egy akkora sárgabarackfám, egy csepp se menne kárba a termésből, az biztos. A régi, gyors recept persze annyira bevált, hogy azóta is azt készítem.