r
Nosalty Logó

Sárgabarackdzsem Fahéj konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Fahéj
Sárgabarackdzsem Fahéj konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1359 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5432 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 121 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    340.4 g
  • Cukor
    325 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    702.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    781 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    155 micro
  • β-karotin
    8902 micro
  • β-crypt
    846 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    724 micro
Összesen 1359 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1584.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    433 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    326 mg
  • Foszfor
    749 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1361.8 g
  • Cukor
    1299 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    2810.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3125 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    326 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    107 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    293 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    618 micro
  • β-karotin
    35610 micro
  • β-crypt
    3385 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2897 micro
Összesen 5432 kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    35.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    791 micro
  • β-crypt
    75 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 121 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kisebb lábasban vizet forralunk. Hármasával-négyesével beletesszük a barackokat, és benne tartjuk 1-2 percig. Aztán hideg vízbe tesszük át őket, és fél perc múlva könnyedén lehúzhatjuk a héjukat. Közben ki is magozzuk.
  2. Egy nagyobb lábasban feltesszük főni. 1-1,5 órán át főzzük, közben kevergetjük.
  3. Egy óra múlva beleöntjük a cukrot, és folytonosan keverve még 20 percig főzzük.
  4. Alaposan kimosott üvegekbe töltjük. Ujjaink közé fogunk egy jó csipet tartósítót (összesen ennyit!), és egyenletesen a dzsemekre szórjuk.
  5. Nagyon tiszta, de legjobb, ha újonnan vett kupakokkal szorosan lezárjuk az üvegeket.
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 269
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 38137
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 08.

Ajánló

Ebből a mennyiségből héjazás és magozás, na meg egy kis dézsmálás után 3 kg gyümölcshús lesz, amit 8 db 380 ml-es üvegbe osztahunk szét. Nem muszáj lehéjazni, akkor viszont alaposan meg kell mosni, és nem árt kisebb darabokra vágni, vagy a végén botmixerrel kicsit szétzúzni a héjdarabokat, ha valakit zavar. Ha héjastul főzzük, kicsit sötétebb lesz a dzsem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mikor vidéken laktunk, volt egy terebélyes sárgabarackfánk. Nagyon tapasztalatlan befőző voltam még akkor, így amikor érett a barack, a fa alá terítettünk egy hatalmas fóliát, és leráztuk az egész termést. Az összes lábas, vájling, kiskád és mosófazék tele volt barackkal. Nagy részét befőztem, egy jó adagot szétosztogattam az ismerősöknek, de sajnos elég sok meg is rohadt. Mert nem győztem befőzni, hiába választottam egy gyors és egyszerű receptet. Két-három napig is a barackkal vesződtem, elegem volt az egészből, meggyűlöltem a befőzést. Szenvedésnek éreztem az egészet, mert rettenetesen elfáradtam bele. Azóta már rájöttem, hogy kisebb adagokban érdemes a dzsemet eltenni. Így nem unom meg, nem fáradok el, sőt, kész öröm látni, ahogy telnek az üvegek, és másnap a polcok a kamrában. Ó, ha most lenne egy akkora sárgabarackfám, egy csepp se menne kárba a termésből, az biztos. A régi, gyors recept persze annyira bevált, hogy azóta is azt készítem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...