r
Nosalty Logó

Rozskenyér vargányával és dióval

0,0

0 ÉRTÉKELÉS4 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
ZilkaZil
Rozskenyér vargányával és dióval
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

641
Kalória
19.4g
Fehérje
128.9g
Szénhidrátok
6.4g
Zsír
80g
Víz
-
Koleszterin
16.4g
Rost
1.9g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 641 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2563 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 247 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1139.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    361 mg
  • Nátrium
    587 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    80 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 641 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4557.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    401 mg
  • Foszfor
    1446 mg
  • Nátrium
    2350 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    515.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

Víz

  • Összesen
    320 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    249 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1084 micro
Összesen 2563 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    441.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    31 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 247 kcal

Elkészítés

  1. A gombát kb. 30 percre 2 dl langyos vízbe áztatjuk.
  2. Összekeverjük a kétféle lisztet és a sót. Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kovászt, és apránként a gomba áztatólevét. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a diót és a felaprított gombát.
  3. Egy nagyon ragadós tésztát kapunk, amit olajjal kikent tálban letakarva 2 órát kelesztünk.
  4. Lisztes deszkán óvatosan átgyúrjuk, vigyázva abenne lévő levegőre.
  5. Kb. 60 cm-es hengerré formáljuk, majd egy erős mozdulattal megcsavarjuk a tésztát a hosszanti tengelye mentén.
  6. Nedves kézzel átkenjük, egy kevés liszttel meghintjük, és további 20 percig kelni hagyjuk egysütőpapírral bélelt tepsin.
  7. Forró sütőben10 percig a legmagasabb fokozaton, majd közepes lángon kb. 30 percig sütjük.
  8. Ha kész, vízzel megspricceljük, és dupla konyharuhába tekerve teljesen kihűtjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés módja: vadkovászos
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A legfinomabb rozskovászt úgy készíthetjük, ha 80 g rozst összetörünk, összekeverjük 120 g teljes őrlésű rozsliszttel, 220 g kb. 60 fokos vízzel és egy tk melasszal vagy minél nyersebb cukorral. Ezt szobahőmérsékleten egy kb. 2 literes zárható üvegben pihentetjük kb. 15 órát, majd megszórjuk egy kevés rozsliszttel. Ezután naponta átkeverjük, és folyamatosan etetjük.   Ha nincs aktív kovászunk, készíthetünk gyors kovászt 2 dkg élesztőből, pici cukorból, 2 ek rozslisztből és kb. 3 dl langyos vízből, amit 1 órát pihentetünk. Ha erre nincs időnk, megteszi az élesztő is 5 perc alatt felfuttatva. :)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!