Omelette surprise - melegen tálalt hideg meglepetés
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 7% Zsír
A piskótalaphoz
-
41g tojás52 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
15g cukor58 kcal
A tetejére
-
125g vanília fagylalt238 kcal
-
50g tojásfehérje26 kcal
-
19g porcukor73 kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 7% Zsír
A piskótalaphoz
-
330g tojás415 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
120g cukor464 kcal
A tetejére
-
1000g vanília fagylalt1900 kcal
-
400g tojásfehérje208 kcal
-
150g porcukor581 kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 7% Zsír
A piskótalaphoz
-
15.6g tojás20 kcal
-
5.7g finomliszt21 kcal
-
5.7g cukor22 kcal
A tetejére
-
47.2g vanília fagylalt90 kcal
-
18.9g tojásfehérje10 kcal
-
7.1g porcukor27 kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 14.1 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 210 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.6 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 73.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 185 micro
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 112.5 g
Zsír
-
Összesen 99.5 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2987.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 211 mg
-
Kálcium 211 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 765 mg
-
Nátrium 1681 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 636.5 g
-
Cukor 514 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 585.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 465 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 870 mg
-
Retinol - A vitamin: 465 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1482 micro
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 140.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 27.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A piskótalaphoz
- A piskóta hozzávalóiból kb. 2 cm vékony piskótalapot sütünk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét külön kemény habbá verjük csipet sóval. A fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a sárgájába, majd rászitáljuk a lisztet és óvatosan összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokon (világos aranybarnára). Közben a sütőajtót nem nyitogatjuk!
- A piskótalapot kb. 8x8 cm-es kockákra vágjuk, vagy kb. ugyanekkora köröket szaggatunk belőle (pl. fánkszaggatóval), utóbbi megoldás elegánsabb.
- A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatra.
- 10 dbtojásfehérjét félig felverjük csipet sóval, majd hozzáadunk15 dkg porcukrotés kemény, fényes habbá verjük. Tipp: a fehérjehabot ízesíthetjük tetszés szerint pl. friss gyümölccsel (málna, ribizli), hígabb lekvárral, szörppel, aszúval, édes borral, stb., a lényeg, hogy passzoljon a fagylalt ízvilágához.
- Kétféle módon járhatunk el: sütőlapra sorakoztatva a piskótakockákat, vagy egy-egy hőálló tálkába teszünk egy piskótakockát, (adagonként külön-külön). Ehhez képes segítség, fázisfotókkal a blogomon.
- Ennek a közepére kanalazzuk a teljesen fagyos fagylaltot, majd a tojásfehérjével mindenhol bevonjuk. Ügyeljünk arra, hogy a fehérjehab mindenhol bevonja a fagylaltot.A legkönnyebb habzsák segítségével dolgozni.
- 250 fokos sütőben 1,5-2 perc alatt átpirítjuk. Azonnal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8388
- Feltöltés dátuma: 2010. november 13.
Ajánló
Fázisfotók, tippek a blogomon
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Ő itt kérem szépen maga csoda. Nem csak gasztronómiai, hanem "fizikai" értelemben. A meglepetésomlett, vagy más néven omelette norvégienne, vagy megint más néven Baked Alaska, több mint 200 éves múltra tekint vissza. Benjamin Thomson Rumford (1753-1814) amerikai születésű fizikus kísérleteket folytatott azzal kapcsolatban, hogy a tojásfehérje hab hő hatására kifehéredik, s rájött, ez azért történik, mert a fevert hab kiváló hőszigetelő képességgel bír. Ez a felismerés vezetett ennek a desszertnek a megszületéséhez, 1804-ben. Világhódító útjára később, egészen pontosan 1867-ben indult, amikor Charles Ranhoffer, a ma is működő new yorki Delmonico's Restaurant híres francia séfje - annak örömére, hogy az Egyesült Államok potom pénzért megvásárolta az USA 49. államát, Alaszkát az oroszoktól - megalkotott egy új desszeret, a Baked Alaskát, ami ma is szerepel az étterem étlapján. Manapság tengerjáró hajók búcsúvacsoráján, annak fénypontjaként szokták felszolgálni egy másik változatát (Bomb Alaska). A desszertet rummal öntik le - és lekapcsolt lámpa mellett - flambírozzák, a népes vendégsereg elkápráztatása végett. Nos, garantálom, hogy otthon is elkápráztathatjuk vele a vendégsereget- flambírozás nélkül is, arról már nem is beszélve, hogy pofon egyszerű elkészíteni. Annyi bibi van benne, hogy előre ajánlatos gyűjteni hozzá jó sok tojásfehérjét (vagy paralell készíteni kell egy jó nagy adag majonézt).