r
Nosalty Logó

Omelette surprise - melegen tálalt hideg meglepetés

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Omelette surprise - melegen tálalt hideg meglepetés
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A piskótalaphoz

A tetejére

Összesen 502 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A piskótalaphoz

A tetejére

Összesen 4005 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A piskótalaphoz

A tetejére

Összesen 190 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    210 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.6 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 502 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    112.5 g

Zsír

  • Összesen
    99.5 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2987.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    211 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    765 mg
  • Nátrium
    1681 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    636.5 g
  • Cukor
    514 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    585.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    465 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    870 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1482 micro
Összesen 4005 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    140.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 190 kcal

Hozzávalók

A piskótalaphoz

A tetejére

Elkészítés

A piskótalaphoz

  1. A piskóta hozzávalóiból kb. 2 cm vékony piskótalapot sütünk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét külön kemény habbá verjük csipet sóval. A fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a sárgájába, majd rászitáljuk a lisztet és óvatosan összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokon (világos aranybarnára). Közben a sütőajtót nem nyitogatjuk!
  2. A piskótalapot kb. 8x8 cm-es kockákra vágjuk, vagy kb. ugyanekkora köröket szaggatunk belőle (pl. fánkszaggatóval), utóbbi megoldás elegánsabb.
  3. A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatra.
  4. 10 dbtojásfehérjét félig felverjük csipet sóval, majd hozzáadunk15 dkg porcukrotés kemény, fényes habbá verjük. Tipp: a fehérjehabot ízesíthetjük tetszés szerint pl. friss gyümölccsel (málna, ribizli), hígabb lekvárral, szörppel, aszúval, édes borral, stb., a lényeg, hogy passzoljon a fagylalt ízvilágához.
  5. Kétféle módon járhatunk el: sütőlapra sorakoztatva a piskótakockákat, vagy egy-egy hőálló tálkába teszünk egy piskótakockát, (adagonként külön-külön). Ehhez képes segítség, fázisfotókkal a blogomon.
  6. Ennek a közepére kanalazzuk a teljesen fagyos fagylaltot, majd a tojásfehérjével mindenhol bevonjuk. Ügyeljünk arra, hogy a fehérjehab mindenhol bevonja a fagylaltot.A legkönnyebb habzsák segítségével dolgozni.
  7. 250 fokos sütőben 1,5-2 perc alatt átpirítjuk. Azonnal tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 8388
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 13.

Ajánló

Fázisfotók, tippek a blogomon

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ő itt kérem szépen maga csoda. Nem csak gasztronómiai, hanem "fizikai" értelemben. A meglepetésomlett, vagy más néven omelette norvégienne, vagy megint más néven Baked Alaska, több mint 200 éves múltra tekint vissza. Benjamin Thomson Rumford (1753-1814) amerikai születésű fizikus kísérleteket folytatott azzal kapcsolatban, hogy a tojásfehérje hab hő hatására kifehéredik, s rájött, ez azért történik, mert a fevert hab kiváló hőszigetelő képességgel bír. Ez a felismerés vezetett ennek a desszertnek a megszületéséhez, 1804-ben.  Világhódító útjára később, egészen pontosan 1867-ben indult, amikor Charles Ranhoffer, a ma is működő new yorki Delmonico's Restaurant híres francia séfje - annak örömére, hogy az Egyesült Államok potom pénzért megvásárolta az USA 49. államát, Alaszkát az oroszoktól - megalkotott egy új desszeret, a Baked Alaskát, ami ma is szerepel az étterem étlapján. Manapság tengerjáró hajók búcsúvacsoráján, annak fénypontjaként szokták felszolgálni egy másik változatát (Bomb Alaska). A desszertet rummal öntik le - és lekapcsolt lámpa mellett - flambírozzák, a népes vendégsereg elkápráztatása végett.  Nos, garantálom, hogy otthon is elkápráztathatjuk vele a vendégsereget- flambírozás nélkül is, arról már nem is beszélve, hogy pofon egyszerű elkészíteni. Annyi bibi van benne, hogy előre ajánlatos gyűjteni hozzá jó sok tojásfehérjét (vagy paralell készíteni kell egy jó nagy adag majonézt).

Hozzávalók

A piskótalaphoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...