New york-i sajttorta nereid konyhájából
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 34.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 95 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 151 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.5 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 125 g
Zsír
-
Összesen 414.1 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1143 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2961.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 400 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 619 mg
-
Nátrium 1815 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 713.5 g
-
Cukor 391 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 377.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1433 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 196 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 640 mg
-
Retinol - A vitamin: 1411 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 247 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 980 micro
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 124.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Készítsük elő a kapcsos tortaformánkat úgy, hogy abba ne szivárogjon víz a vízfürdős sütés során. Alufóliával takarjuk be a forma alját, fokozottan ügyelve arra, hogy közben ne sérüljön meg. 3-4 réteg mehet, akár egy vastagabb alufólia gyűrűvel is bebiztosíthatjuk. Ha van egy bevált praktikánk, használjuk azt.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, a rácsot a sütő alsó harmadába helyezve. Közben aprítsuk fel a kekszet, hogy finom morzsát kapjunk belőle. Az így kapott morzsát tegyük egy nagyobb tálba, a sót, cukrot és az olvasztott vajat adjuk hozzá. Tiszta kezünkkel dolgozzuk össze (nem lesz tocsogós, és pont annyira fog tapadni, amennyire kell, amikor összenyomjuk a kezünkkel, illetve amikor a forma aljába rakjuk. És igen, sokkal több kekszmorzsánk lesz mint szükséges. Ez nem baj. A sütés vagy formából kiszedés után keletkezett hibákat a maradék morzsával tudjuk korrigálni.)
- A morzsa nagy részét hintsük a formába, vegyük figyelembe mennyire akarjuk, hogy vastag legyen. Kézzel vagy egy lapos aljú pohárral nyomkodjuk le, egyengessük el, hogy szép sima felületet kapjunk. 10 percre sütőbe rakjuk, utána pedig onnan kivéve hagyjuk hűlni.
- Vegyük le a hőfokot 160°C-ra!
- Tegyük az 1 kiló szigorúan szobahőmérsékletű krémsajtot egy tálba, vágjuk darabokra. Kézi mixer közepes fokozatán keverjük sima masszává (lehetőleg ne a habverő villát használjuk, hanem a lapátszerű változatot). Adjuk hozzá a cukrot, keverjük tovább 4 percig. Utána jön a só és a vanília, minden hozzáadás után keverünk. A tojásokat egyenként törjük bele, minden tojás után egyneműsítve a krémet. Végül tegyük bele a tejfölt és a habtejszínt, szintén egy alapos keveréssel zárva minden mozzanatot.
- Helyezzük a befóliázott tortaformánkat egy nagy, magas falú tepsibe. Közben tegyünk fel forrni némi vizet (1-2 l) a vízfürdőhöz. Öntsük a krémsajtos masszát a kekszmorzsa alapra, tetejét pedig simítsuk el egy spatulával, ha szükséges. Tegyük be tepsistől a sütőbe (a rács még mindig alul van), majd óvatosan öntsük fel a tepsit meleg vízzel úgy, hogy az kb a forma feléig ér. Imádkozzunk, hogy a víz ne szivárogjon be az esetleges mikroréseken. Süssük 160°C-on 1,5 óráig. (Az elpárolgott vizet pótolni kell, illetve akkor van kész, ha már csak a közepe remeg egy kissé. Nem baj az sem, ha korábban ítéljük késznek, a hűtés során még szépen tud szilárdulni. És különben is, ez egy sajttorta, és úgyis finom lesz!)
- Kapcsoljuk le a sütőt, és csak résnyire nyissuk ki a sütőajtót, így hűtve a tortát kb. 1 óráig. Ez a kíméletes hűtési módszer megakadályozza, hogy megrepedjen a torta teteje.
- Fedjük le fóliával úgy, hogy az ne érintkezzen a tortával. Tartsuk hűtőben legalább 4 órán keresztül, de jobb, ha csak másnap kerül elő az asztalra.:)
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 100 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 12945
- Feltöltés dátuma: 2013. június 13.
Ajánló
Mellé készíthetünk tejfölös-cukros-vaníliás öntetet, karamell vagy csokiszószt vagy eper/málna öntetet. Ízlés és fantázia szab egyedül határt.:)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Idejét sem tudom, mikor ettem először sajttortát, de még mielőtt megkóstoltam volna, már akkor is csigázta a fantáziámat. Aztán mikor túlestem a sajttorta-keresztségen, elkönyveltem, hogy ez a világon az egyik legjobb dolog, és hogy ezt egyszer, alkalomadtán magam is elkészítem. Ez az alkalom most a tündéri, jelenleg 3 hetes unokaöcsém keresztelőjén jött el, miután szintén sajttorta rajongó sógorommal hetekkel előre lefixáltuk, hogy ez lesz a desszert a nagy napon. Nem mondom, hogy nem volt nyomás rajtam, hiszen azért mégis ez a legeslegelső tortám, és kimondottan kritikus társaság elé kellett ezt prezentálnom. Szerencsére megért minden fáradalmat, odafigyelést és stresszt, hiszen a tortából - figuratíve és szó szerint is - csak morzsa maradt 5 perc után. Sógorom pedig megjegyezte, hogy ezt most már kötelező lesz máskor is megsütni. Az pedig igazán sokat mond, hogy nem-kifejezetten-édesség-rajongó édesapám is evett belőle!:)