Nagy őzláb-szendvics
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
93.3g gomba20 kcal
-
3.7g paprikakrém0 kcal
-
10 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 113.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 113.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 83.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
1 kávéskanál élesztőpehely
Elkészítés
- Szárítsuk le az egész gombafejeket.
- Kenjük meg mindenféle jóval. Ebben az esetben zakuszka sörélesztőpehellyel, padlizsánkrém (vineta) paradicsommal és tökmagolajjal leöntött, mustáros, sajtos variációt készítettem.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 2
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 837
- Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 27.
Ajánló
További elkészítési módjai: -rántva, mintha hús lenne -pizzaként: lemezeit felfele fordítva pizzaszósszal megkenni, rátenni feltétet és sütőben megsütni -esetleg dinsztelve tömegnövelő gombának (nagyon szétesős a húsa) -tönkjét szárítsuk le gombapornak Tipp a gombaeltevéshez: -sózás: 1 kg gombához 10-20 dkg só, a képződő levet hagyjuk rajta, elkészítés előtt áztassuk órákig, közben többször cserélve a vizet róla -szárítva eltevés -szárítás után gombapor készítés (felfűzve damilra, sütőben alacsony fokozaton kb. 10-20 perc) -dinsztelve vagy bepanírozva elősütve olajban, fagyasztható (ha nem sütjük elő, akkor a fagyasztás során a gombahús összeesik, és élvezhetetlenül száraz lesz; ekkor evés előtt elegendő csak a sütőben sütni 10 percet) -ecetes lében tartósítás
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Gombatábor során annyi őzlábat találtam, hogy már gombapornak tettem oda száradni. Szárítás során olyan kellemes illata lett a gombafejeknek, hogy beleharaptam, és meglepetésemre kellemes, aromás ropogós valamit éreztem. Nyomban megkentem szendvicsnek való kencékkel, és döbbentem rá, hogy mennyire jó kenyérpótlék. Mindent lehet rajta érezni csak azt nem, hogy nyers, szárított gombát enne az ember. Akinek érzékenyebb a gyomra, annak megárthat általában is (magas kitintartalom miatt), de nyers formában különösen a gomba. Próbáljuk ki előbb, mennyire tolerálja a szervezetünk a gomba ilyen formában történő fogyasztását. A nagy őzláb egy aromás, nagy kalapos gombánk, melynek gyűjtési időszaka augusztus-október. Ez egy olyan gomba amely a laikusok által is könnyedén gyűjthető, mert könnyen fellelhető és felismerhető. Egy gombával téveszthető össze, mely gyomor panaszokat okozhat (kerti őzláb). Elkülönítésük: nagy őzláb: tönkje kígyóbőrszerűen mintázott, hosszú (20cm) és vékony, húsa nem pirul, fenyő- és lomberdőben lelhető fel http://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=417 kerti őzláb: tönkje sima és vastagabb, húsa pirul, parkokban, kertekben nitrogén-dús, bolygatott területen található http://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=414 Természetesen minden általunk gyűjtött gombát vigyünk el gombaszakértőhöz.