r
Nosalty Logó

Nagy őzláb-szendvics

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
csakegygourmet
Nagy őzláb-szendvics
adag
Előkészítés
perc
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 40 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 40 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 30 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    113.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 40 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    113.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 40 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    126.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 30 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Szárítsuk le az egész gombafejeket.
  2. Kenjük meg mindenféle jóval. Ebben az esetben zakuszka sörélesztőpehellyel, padlizsánkrém (vineta) paradicsommal és tökmagolajjal leöntött, mustáros, sajtos variációt készítettem.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 2
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 837
  • Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 27.

Ajánló

További elkészítési módjai: -rántva, mintha hús lenne -pizzaként: lemezeit felfele fordítva pizzaszósszal megkenni, rátenni feltétet és sütőben megsütni -esetleg dinsztelve tömegnövelő gombának (nagyon szétesős a húsa) -tönkjét szárítsuk le gombapornak Tipp a gombaeltevéshez: -sózás: 1 kg gombához 10-20 dkg só, a képződő levet hagyjuk rajta, elkészítés előtt áztassuk órákig, közben többször cserélve a vizet róla -szárítva eltevés -szárítás után gombapor készítés (felfűzve damilra, sütőben alacsony fokozaton kb. 10-20 perc) -dinsztelve vagy bepanírozva elősütve olajban, fagyasztható (ha nem sütjük elő, akkor a fagyasztás során a gombahús összeesik, és élvezhetetlenül száraz lesz; ekkor evés előtt elegendő csak a sütőben sütni 10 percet)  -ecetes lében tartósítás

Receptkategóriák

Nagy őzláb-szendvics
csakegygourmet 78 recept

Gombatábor során annyi őzlábat találtam, hogy már gombapornak tettem oda száradni. Szárítás során olyan kellemes illata lett a gombafejeknek, hogy beleharaptam, és meglepetésemre kellemes, aromás ropogós valamit éreztem. Nyomban megkentem szendvicsnek való kencékkel, és döbbentem rá, hogy mennyire jó kenyérpótlék. Mindent lehet rajta érezni csak azt nem, hogy nyers, szárított gombát enne az ember. Akinek érzékenyebb a gyomra, annak megárthat általában is (magas kitintartalom miatt), de nyers formában különösen a gomba. Próbáljuk ki előbb, mennyire tolerálja  a szervezetünk a gomba ilyen formában történő fogyasztását. A nagy őzláb egy aromás, nagy kalapos gombánk, melynek gyűjtési időszaka augusztus-október. Ez egy olyan gomba amely a laikusok által is könnyedén gyűjthető, mert könnyen fellelhető és felismerhető. Egy gombával téveszthető össze, mely gyomor panaszokat okozhat (kerti őzláb). Elkülönítésük: nagy őzláb: tönkje kígyóbőrszerűen mintázott, hosszú (20cm) és vékony, húsa nem pirul, fenyő- és lomberdőben lelhető fel http://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=417 kerti őzláb: tönkje sima és vastagabb, húsa pirul, parkokban, kertekben nitrogén-dús, bolygatott területen található http://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=414 Természetesen minden általunk gyűjtött gombát vigyünk el gombaszakértőhöz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...