Maceszgombóc levesbetét pászkából
- 10% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 10% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 10% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 178 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 185 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 569 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 808 micro
- 10% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 34.6 g
Zsír
-
Összesen 60.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 585 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1262.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 314 mg
-
Nátrium 712 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 150.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 422 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 738 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 433 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2274 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3233 micro
- 10% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 133 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 409 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 581 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A maceszgombócok elkészítéséhez a pászkalapokat egy tiszta konyharuhába tesszük, alaposan becsomagoljuk, majd körbe-körbe forgatva összetörjük. Ha nem sikerült elég apróra darabokra (finomra) törni, akkor öntsük mozsárba és újra törjük össze alaposan, de le is darálhatjuk.
- Egy keverőtálba mérjük ki a tetszőleges zsiradékot (libazsírt vagy olívaolajat ajánlunk), üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, sót, borsot és a finomra aprított petrezselyemzöldet. Egyenletesen keverjük össze, majd mehet hozzá az alaplé (vagy víz), végül adjuk hozzá az összetört pászkát. Alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőnkbe (letakarva) pihenni nagyjából 1-1,5 órára. A lényeg, hogy könnyen gyúrható masszát kapjunk.
- Az összeállt maceszmasszából vizes kézzel diónyi gombocókat gyúrunk (lehet nagyobbakat is, de tartsuk szem előtt, hogy a főzés során majdnem duplájára nőnek a gombócok), majd (ha maceszgombóclevest készítünk) a forrásban lévő levesünkbe engedjük őket és abban főzzük meg, vagy - szükség szerint - egy egy külön lábasban, gyöngyöző, enyhén sós vízben főzzük ki a maceszgombócokat (nagyjából 30 perc alatt).
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 32
- Össznézettség: 1754
- Feltöltés dátuma: 2021. november 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A macesz (vagyis a pászkakenyér), kovásztalan kenyérféle, a régi időkben a rabszolgák és a szegények kenyere volt. E kenyér emlékeztet arra a sietségre is, mellyel a zsidók az egyiptomi fogság földjét elhagyták, nem maradt ugyanis még annyi idejük sem, hogy megvárják, míg az útravalóul szánt kenyér tésztája megkel. A manapság a peszách ünnepe alatt evett macesz csak vizet és lisztet tartalmazhat, 18 percen belül kell megsülnie, nehogy meghámecosodjék (erjedésnek induljon, kovászossá váljék). A macesznek általában nincs túl sok íze, mivel Európában a macesz főleg a búzaliszt és szobameleg víz keverékéből sütött, vékony, lukacsos kenyeret jelenti. Az őrölt maceszból készül a maceszliszt, melyből mennyei maceszgombóc-levest készíthetünk, ez az én receptúrám a tökéletes maceszgombócokhoz!