Limoncello házilag
- 0% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az 1. változathoz
A 2. változathoz
-
198g citrom30 kcal
-
83g tiszta szesz568 kcal
-
125g víz0 kcal
-
13g cukor48 kcal
- 0% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az 1. változathoz
A 2. változathoz
-
2380g citrom366 kcal
-
1000g tiszta szesz6820 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
150g cukor581 kcal
- 0% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.9 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 430.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 111 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
- 0% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.8 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1591.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 718 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 474 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 635 g
-
Cukor 462 mg
-
Élelmi rost 71 mg
VÍZ
-
Összesen 5165.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1337 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 278 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 505 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 278 micro
- 0% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 5 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Az 1. változathoz
- A citromokat nagyon vékonyan, hogy csak a sárga részt szedjük le, meghámozzuk. A fehér résztnem. Például jó éles krumplipucolóval.
- 1 literes üvegekbe pakoljuk-nyomkodjuk, mindkét üvegbe 7-7 citromot pucolunk bele.
- Felöntjük a vodkával vagy szesszel, az üveget lezárjukés két hétig sötét, hűvös helyen állni hagyjuk.
- Két hét után elkészítjük a szirupot: a vízben felolvasztjuk a cukrot, majd hagyjuk kihűlni és a mennyiséget elfelezve a két üvegbe töltjük.
- Újabb 2 hétig állni hagyjuk, közben néha érdemes megforgatni, kicsit megrázogatni őket. (Elvileg már ekkor is fogyasztható, de a plusz cukros oldatban eltöltött 2 hét segít jobban összeérni az ízeknek.) Ekkor kóstoljuk meg, ha még édesebben vagy kevésbé alkoholosan szeretnénk, plusz víz vagy cukros szirup óvatos adagolásával beállíthatjuk a nekünk leginkább tetsző ízt vagy az alkohol fokát.
- Ha a két hét letelt, színezetlen, fehér papírtörlőt vagy kávéfiltert teszünk egy tölcsérbe és azon keresztül lassan átszűrjük a végleges üvegbe.
- Jégre téve, jól lehűtve fogyasztjuk.
- Receptkönyvben: 618
- Tegnapi nézettség: 33
- 7 napos nézettség: 293
- Össznézettség: 118371
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 08.
Ajánló
FONTOS: csak és kizárólag bio citromból készítsük. A nem bio citrusokon, de még a banánon is vegyszer van, amit veszélyes "elfogyasztani". Bővebben ebben a cikkben olvashatsz erről. pH besorolás: erősen savasít A megmaradt, megkopasztott citromok igen hamar kiszáradnak. Én most jam-et készítettem belőlük, de ezt nem ajánlom senkinek, elég babra meló. Facsarjuk ki a levét, töltsük üvegbe és használjuk fel. Ez a legjobb, amit tehetünk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Még mindig tart a citrom-szerelem, ami a sós citromnál és a vele készült receptnél kezdődött és még folytatódik is. Születésnapra készült a házi limoncello. Jóuram legjobb barátja, emellett sógora épp a 45-öt ünnepelte. Ő az, akit elég nehéz meglepni, mindig fejtörést okoz, minek is örülne. Mivel lelkes, de mértékes gyűjtője mindenféle finom italnak, így azon kezdtünk el gondolkozni, hogyan is lehetne valamit házilag otthon előállítani. Így esett a választás a limoncellora, amihez csak citrom kell és tiszta szesz. Természetesen a patikusnak a szemébe nevettünk, amikor 1 dl-t kb. 900 forintnak megfelelő összegért akart eladni (itt Németországban szabadárasak a patikák és a legdrágább bevásárlóhelynek számít mondjuk Dolce & Gabbana után), ezért egyszerűen megvettünk 2 üveg vodkát, aminek nem is kell annyi higítás, hiszen eleve már csak 40%-os. Hogy miért még éppen zöld citrom? Nos, a recept, amit egy capri-i manufaktúra honlapján találtunk, azt mondja, ettől lesz szebb a színe és teltebb az íze is, mert a héj az üvegben érik meg. Szkeptikus voltam ugyan, de épp ezért két üveggel készítettünk. Egyet már érett sárga citromból, egyet pedig a még zöld, félig éretlenből. A különbség már az első percben meglátszott, ahogy az alkoholt a citromhéjra öntöttük: a még zöldes-sárgás citrom azonnal pompás színt eresztett, ehhez a sárga citromnak egy egész nap kellett utána. A végszót a kóstolás mondta ki: teltebb az íze a még kicsit éretlen citrom héjából készültnek - de be kell valljam, a másik is fergetegesen finom. Ha nem lett volna egymás mellett a kettő, hogy különbséget próbáljunk meg tenni, nem ment volna. Hát, így készült el a limoncellonk, azóta bizony gyakran kortyolgatjuk, mindannyiszor mosolyogva, hogy ez bizony a mi "pincénkből" származik. Sok szeretettel a Smith-eknek, akik nagy limoncello rajongók! Ehhez kapcsolódó recept hamarosan.