adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
- 17% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
798
kcal
- 17% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
798
kcal
- 17% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 98.2 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 3090 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4239 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 409 mg
-
Kálcium 258 mg
-
Vas 183 mg
-
Magnézium 144 mg
-
Foszfor 1566 mg
-
Nátrium 1615 mg
-
Réz 45 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 430.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55854 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 324 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4428 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 55854 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
798
kcal
- 17% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 98.2 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 3090 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4239 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 409 mg
-
Kálcium 258 mg
-
Vas 183 mg
-
Magnézium 144 mg
-
Foszfor 1566 mg
-
Nátrium 1615 mg
-
Réz 45 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 430.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55854 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 324 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4428 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 55854 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
798
kcal
- 17% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 513 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 704.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 260 mg
-
Nátrium 268 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 71.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9278 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 54 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 736 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 9278 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
133
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A terrine-hez
- Válasszunk legfeljebb 400-600 grammos májat, mert a nagyobb libamáj rosszabb textúrájú lehet, biztosan túlhízlalt állatot feltételez. Inkább több kisebb darabot válasszunk, ha nagyobb mennyiséget szeretnénk sütni. Dolgozzunk vele szobahőmérsékleten, hogy megfelelően alakíthassuk a formáját.
- A libamáj két lebenyét kézzel húzzuk szét, ne késsel vágjuk. Kapunk egy nagy és egy kis lebenyt. A naggyal kezdjünk, a fő ér itt kezdődik, és az egész májon áthalad, teljes hosszában. A második nagy ér a lebeny közepén található. Középen melegített késsel, hogy ne tapadjon oda, lapjával ketté vágjuk és kifektetjük egymás mellé a feleket. Így láthatjuk, hogy szép egészséges a máj, egyúttal keresztbe vágtuk az érhálózatot. Láthatjuk a főeret, aminek alányúlunk és egy mozdulattal kihúzzuk az egész hálózatát. Aztán a kisebb ereket is ki tudjuk szedni, kapargatni. A kislebenyt jobb keresztbe kettévágni úgy, hogy közbe beleakadjon a késünk az itt húzódó, fenyőágakként szétáradó erezet közepébe. Felülről lefelé, hosszában kettévágva és széthajtva a májat, ki tudjuk húzni ezt is.
- Ha kész, tegyük egy tál hideg vízbe jégkockákkal és egy marék durva sóval, hagyjuk 30 percig kiázni.
- A kiázott, papírtörlővel szárazra leitatott, sóval, borssal fűszerezett libamájat terrine-sütőformába tesszük úgy, hogy alulra az egyik nagyobb darab kerüljön. Középre a leeső kisebb részek menjenek, amit felül pedig a legnagyobb darabbal fedjük be.
- Kézzel nyomkodjuk le az egészet, majd állítsuk a lefedett formát egy vízzel félig telített másik, nagyobb tálba (mert vízfürdőben sütjük), végül 140 fokos sütőben 40 perc alatt süssük meg.
- Ha középen bedugjuk az ujjunkat és ott is forró, akkor kész, ha csak langyos, akkor tegyük vissza a sütőbe. Nálam egy kicsit tovább készült, de nem lehet mindenkinél otthon ipari minőségű éttermi sütő!
- Közben vágjunk egy akkora kartondarabot, ami a formába beleillik, és készítsünk elő egy kisebb sütőpapírdarabot is, ami majd a karton alá kerül, rá is hajtogathatjuk. Plusz egy, a formába beleillő kisebb tál és valamiféle nehezék is kell majd.
- A kész libamájról levesszük a fedőt, rátesszük a sütőpapírt, arra kartont, majd a másik tálat, benne a nehezékkel. Lehet csak a nehezék is, aminek megfelel egy fél-egykilós rizs, vagy lencse. A lényeg, hogy lenyomassuk, formázzuk a májat.
- Télen rakhatjuk egyből a hideg teraszra és onnan a hűtőbe egy egész éjszakára, különben várjuk meg, hogy kihűljön, csak utána tegyük a fridzsiderbe.
- A májból kisült zsír elméletileg feljön a máj tetejére mindeközben, ha nem elegendő, akkor a karton levétele után feltölthetjük olvasztott libazsírral.
- Tálalásnál szórjunk rá frissen tört rózsaborsot, maldon sót, esetleg aprított snidlinget. Pirítsunk hozzá kalácsot, és kínáljuk pirosbogyós vagy fügelekvárral. Jól áll még neki a karamellizált hagymalekvár is, jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 20
- 7 napos nézettség: 194
- Össznézettség: 11455
- Feltöltés dátuma: 2021. december 02.
Ajánló
Karácsonyra vagy "nagy" alkalmakra. A libamájat áztathatjuk fokhagymás tejbe, és konyakkal locsolva is süthetjük.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi előételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Libamáj terrine, igazi ajándék! Tudom, hogy drága, de ez az, amit mindenképpen érdemes kigazdálkodni a kosztpénzből. Nem kell sok máj hozzá. Ha kevesebb kerül a tányérra, hiányérzetet hagy, így epekedhetünk a következő kóstolási alkalom után, és marad hely a többi fogásnak is. Idén emeljük a tétet, ne csak simán lesütve, zsírja alatt tálaljuk ezt a finomságot, kövessük a francia konyha utasításait, készítsünk terrine de foie gras-t, így még szebb formában tálalhatjuk családunknak, barátainknak.