r
Nosalty Logó

Libamáj terrine

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gréti
Libamáj terrine
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A terrine-hez

798
Kalória
98.2g
Fehérje
37.9g
Szénhidrátok
25.7g
Zsír
430.7g
Víz
3.1kg
Koleszterin
-
Rost
-
Cukor
  • 17% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A terrine-hez

Összesen 798 kcal
  • 17% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A terrine-hez

Összesen 798 kcal
  • 17% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A terrine-hez

Összesen 133 kcal
  • 17% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.2 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    3090 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4239 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    409 mg
  • Kálcium
    258 mg
  • Vas
    183 mg
  • Magnézium
    144 mg
  • Foszfor
    1566 mg
  • Nátrium
    1615 mg
  • Réz
    45 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    430.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55854 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    324 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4428 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55854 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 798 kcal
  • 17% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.2 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    3090 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4239 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    409 mg
  • Kálcium
    258 mg
  • Vas
    183 mg
  • Magnézium
    144 mg
  • Foszfor
    1566 mg
  • Nátrium
    1615 mg
  • Réz
    45 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    430.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55854 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    324 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4428 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55854 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 798 kcal
  • 17% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    513 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    704.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    260 mg
  • Nátrium
    268 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9278 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    54 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    736 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9278 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 133 kcal

Elkészítés

A terrine-hez

  1. Válasszunk legfeljebb 400-600 grammos májat, mert a nagyobb libamáj rosszabb textúrájú lehet, biztosan túlhízlalt állatot feltételez. Inkább több kisebb darabot válasszunk, ha nagyobb mennyiséget szeretnénk sütni. Dolgozzunk vele szobahőmérsékleten, hogy megfelelően alakíthassuk a formáját.
  2. A libamáj két lebenyét kézzel húzzuk szét, ne késsel vágjuk. Kapunk egy nagy és egy kis lebenyt. A naggyal kezdjünk, a fő ér itt kezdődik, és az egész májon áthalad, teljes hosszában. A második nagy ér a lebeny közepén található. Középen melegített késsel, hogy ne tapadjon oda, lapjával ketté vágjuk és kifektetjük egymás mellé a feleket. Így láthatjuk, hogy szép egészséges a máj, egyúttal keresztbe vágtuk az érhálózatot. Láthatjuk a főeret, aminek alányúlunk és egy mozdulattal kihúzzuk az egész hálózatát. Aztán a kisebb ereket is ki tudjuk szedni, kapargatni. A kislebenyt jobb keresztbe kettévágni úgy, hogy közbe beleakadjon a késünk az itt húzódó, fenyőágakként szétáradó erezet közepébe. Felülről lefelé, hosszában kettévágva és széthajtva a májat, ki tudjuk húzni ezt is.
  3. Ha kész, tegyük egy tál hideg vízbe jégkockákkal és egy marék durva sóval, hagyjuk 30 percig kiázni.
  4. A kiázott, papírtörlővel szárazra leitatott, sóval, borssal fűszerezett libamájat terrine-sütőformába tesszük úgy, hogy alulra az egyik nagyobb darab kerüljön. Középre a leeső kisebb részek menjenek, amit felül pedig a legnagyobb darabbal fedjük be.
  5. Kézzel nyomkodjuk le az egészet, majd állítsuk a lefedett formát egy vízzel félig telített másik, nagyobb tálba (mert vízfürdőben sütjük), végül 140 fokos sütőben 40 perc alatt süssük meg.
  6. Ha középen bedugjuk az ujjunkat és ott is forró, akkor kész, ha csak langyos, akkor tegyük vissza a sütőbe. Nálam egy kicsit tovább készült, de nem lehet mindenkinél otthon ipari minőségű éttermi sütő!
  7. Közben vágjunk egy akkora kartondarabot, ami a formába beleillik, és készítsünk elő egy kisebb sütőpapírdarabot is, ami majd a karton alá kerül, rá is hajtogathatjuk. Plusz egy, a formába beleillő kisebb tál és valamiféle nehezék is kell majd.
  8. A kész libamájról levesszük a fedőt, rátesszük a sütőpapírt, arra kartont, majd a másik tálat, benne a nehezékkel. Lehet csak a nehezék is, aminek megfelel egy fél-egykilós rizs, vagy lencse. A lényeg, hogy lenyomassuk, formázzuk a májat.
  9. Télen rakhatjuk egyből a hideg teraszra és onnan a hűtőbe egy egész éjszakára, különben várjuk meg, hogy kihűljön, csak utána tegyük a fridzsiderbe.
  10. A májból kisült zsír elméletileg feljön a máj tetejére mindeközben, ha nem elegendő, akkor a karton levétele után feltölthetjük olvasztott libazsírral.
  11. Tálalásnál szórjunk rá frissen tört rózsaborsot, maldon sót, esetleg aprított snidlinget. Pirítsunk hozzá kalácsot, és kínáljuk pirosbogyós vagy fügelekvárral. Jól áll még neki a karamellizált hagymalekvár is, jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 140 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Libamáj terrine, igazi ajándék! Tudom, hogy drága, de ez az, amit mindenképpen érdemes kigazdálkodni a kosztpénzből. Nem kell sok máj hozzá. Ha kevesebb kerül a tányérra, hiányérzetet hagy, így epekedhetünk a következő kóstolási alkalom után, és marad hely a többi fogásnak is. Idén emeljük a tétet, ne csak simán lesütve, zsírja alatt tálaljuk ezt a finomságot, kövessük a francia konyha utasításait, készítsünk terrine de foie gras-t, így még szebb formában tálalhatjuk családunknak, barátainknak.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Pofonegyszerű hummusztál

A hummusz önmagában is csodás vacsora (vagy bármilyen étkezés) lehet, de ha rápakolunk mindeféle finomságot, teljesen átváltozik, és egy izgalmas, teljesértékű fogás válik belőle. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Vadas mártás sertéshússal

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!