Levendulás málnalekvár
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
438
kcal
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
1754
kcal
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.8 g
-
Cukor 90 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 214.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 340 micro
Összesen
438
kcal
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1023.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 253 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 220 mg
-
Foszfor 290 mg
-
Nátrium 238 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 435.3 g
-
Cukor 360 mg
-
Élelmi rost 70 mg
VÍZ
-
Összesen 857.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 262 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 78 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 210 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 160 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1360 micro
Összesen
1754
kcal
- 1% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 77.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 64.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
Összesen
133
kcal
Elkészítés
- A málnát megtisztítjuk, majd kimérjük az előírt mennyiséget. Ízlés szerint pépesítjük (turmixoljuk), vagy csak a felét pürésítjük,a többit egészben hagyjuk. Nálam a magok is benne maradnak, ha valaki nem szereti, akkor átpasszírozhatja.
- A kimért cukorból 2 evőkanálnyit összekeverünk a dzsemfixszel, és a gyümölcshöz adjuk, és beledobjuk a levendulavirágot is. Majd az egészet erős lángon, állandó keverés mellett felforraljuk.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot, és további állandó keverés mellett legalább 4 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük (a habot távolítsuk el, ha szükséges). Egy hideg tálkára cseppentve egy kis lekvárt, ellenőrizhetjük, hogy valóban megfelelő állagú-e.
- Az elkészült lekvárt alaposan kimosott, kifőzött csavaros üvegekbe töltjük (az üvegeket meleg vízbe állítva töltsük meg), lezárjuk a tetővel, majd hirtelen fejre állítjuk.
- 5 perc után megfordítjuk, és hagyjuk kihűlni, majd mehetnek a kamra polcára mindenféle dunsztolás nélkül. A fejre állítással vákuum keletkezik az üvegekben, ezáltal légmentesen lezáródik. Ha a lekvár teteje (kihűlés után) benyomható, akkor nem sikerült jól elvégeznünk a feladatot.
- Ebből a mennyiségből kb. 2 db 720 ml-es lekvár készül.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 107
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7693
- Feltöltés dátuma: 2012. július 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Az idén több volt a málna a kertünkben, mint tavaly, így egy nagyon finom lekvárt is készítettem belőle. Főztem hagyományos málnalekvárt is: abban az arányok ugyanolyanok, mint a levendulásban, csak a kis lila virágok nem potyogtak bele. A málna jótékony hatásairól, és a befőzésről itt olvahattok.