Kovászos kenyér durumliszttel
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
50g kovász91 kcal
-
25g durumliszt85 kcal
-
42g kenyérliszt bl80150 kcal
-
42g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
24 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
300g kovász546 kcal
-
150g durumliszt509 kcal
-
250g kenyérliszt bl80903 kcal
-
250g víz0 kcal
-
8g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
30.8g kovász56 kcal
-
15.4g durumliszt52 kcal
-
25.7g kenyérliszt bl8093 kcal
-
25.7g víz0 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
1.6g napraforgó olaj15 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 838.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 194 mg
-
Nátrium 520 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.5 g
Zsír
-
Összesen 23.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5029.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 284 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 314 mg
-
Foszfor 1167 mg
-
Nátrium 3122 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 402 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 314.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 186 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 225 micro
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 516.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 320 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
-
15 dkg durumliszt
-
25 dkg kenyérliszt bl80
-
2 kk só
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet. Hozzáadjuk a sót.
- A kovászhoz keverjük a víz felét, majd az olajjal együtt liszthez adjuk, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. A maradék vizet fokozatosan adagoljuk, míg rugalmas tésztát nem kapunk. Lehet, hogy nem kell mind, attól függ, mennyire híg a kovász.
- Ha a tészta összeállt, 2-3 percig dagasztjuk, majd letakarva, jól bebugyolálva, langyos helyen 6 órát kelesztjük. A kelesztési idő változó, attól függ, hogy "működik" a kovász. A lényeg, hogy a tészta szép hólyagos legyen, tele levegőbuborékkal.
- A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. Az aljába egy kis tűzálló edénybe vizet teszünk.
- A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kerek cipót formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük. A tetejét bevágjuk. Pihentetjük, míg a sütő teljesen bemelegszik (10-15 perc).
- Megspricceljük a tetejét langos vízzel, megszórjuk egy kevés liszttel, és mehet a forró sütőbe 50-55 percre (tűpróbával ellenőrizzük). (Én kezdetben az öt magasságból alulról a másodikra tettem, majd félidőben tettem középre.)
- Ha kisült, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, ezután szeletelhetjük.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 55 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 13532
- Feltöltés dátuma: 2013. január 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Életem első kovászos kenyere. :) ...na jó, igazából a harmadik. Az első két prototípus jó alapanyag lesz prézlinek és kétszersültnek, de sebaj, mert valahol el kellett kezdeni. Nyilván ez a kenyér is egy állomás, a kovásszal való sütés hosszú és kísérletezéssel teli útján, amit remélem még jó sok követ. Talán lesz ennél még szebb is, pláne magasabb (főleg, ha beszerzek egy alkalmas sütőtálat, vagy végre rászánom magam, és kipróbálom a római tálat is kenyérsütésre). :) Más lisztekkel és fűszerekkel más ízek és textúrák... Végtelen lehetőség. :D Aki elindított a kovászkészítés és ezáltal a hagyományos kenyérsütés útján egy nagyon-nagyon kedves barátom Torma. :) Csak meg kell nézni a receptjeit! Olyan kenyércsodákat találtok nála, hogy csak na! Ő igazi ismerője a különböző kovászoknak. Nagyon sokat segített nekem abban, hogy hogyan kell egy kovászt elindítani (aki végül Bözsi lett, mert mint ezt is megtudtam, nevet is kell neki adni). Ellátott rengeteg jó tanáccsal, praktikával, és persze a biztatása nagyon sokat jelent! Hálás köszönet érte! :D Ezért ezt a kenyeret neki ajánlom! Igazad van Torma, ez tényleg "óriási jó móka"! A durumlisztnek köszönhetően a kenyér állaga kicsit más -rugalmasabb-, mintha csak kenyérlisztből készült volna; sűrűbb is az átlagosnál. Ezen talán lehet segíteni egy kevés sikér hozzáadásával (ez még tesztelésre vár :)), vagy "ügyesebb" kovásszal (ez meg türelem kérdése). "Ügyesebb" kovászból elég lehet kevesebb is... Bözsi még elég friss volt, lehet, hogy egy hét múlva már kevesebbel is megkel a tészta. Ezt mindenkinek ki kell tapasztalni a saját kovászával. :) Érdemes lehet az általam megadottnál kicsivel kisebb átmérőjű, magasabb falú tálba tenni, akkor gondolom magasabb lesz, de lehet, hogy ettől picit megnő a sütési idő. Kellemes kísérletezést mindenkinek! http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/