r
Nosalty Logó

Kovászos kenyér durumliszttel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Ági78
Kovászos kenyér durumliszttel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 350 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2099 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 216 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    838.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    520 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 350 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5029.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    284 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    314 mg
  • Foszfor
    1167 mg
  • Nátrium
    3122 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    402 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    186 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    225 micro
Összesen 2099 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    516.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    320 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 216 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet. Hozzáadjuk a sót.
  2. A kovászhoz keverjük a víz felét, majd az olajjal együtt liszthez adjuk, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. A maradék vizet fokozatosan adagoljuk, míg rugalmas tésztát nem kapunk. Lehet, hogy nem kell mind, attól függ, mennyire híg a kovász.
  3. Ha a tészta összeállt, 2-3 percig dagasztjuk, majd letakarva, jól bebugyolálva, langyos helyen 6 órát kelesztjük. A kelesztési idő változó, attól függ, hogy "működik" a kovász. A lényeg, hogy a tészta szép hólyagos legyen, tele levegőbuborékkal.
  4. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. Az aljába egy kis tűzálló edénybe vizet teszünk.
  5. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kerek cipót formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük. A tetejét bevágjuk. Pihentetjük, míg a sütő teljesen bemelegszik (10-15 perc).
  6. Megspricceljük a tetejét langos vízzel, megszórjuk egy kevés liszttel, és mehet a forró sütőbe 50-55 percre (tűpróbával ellenőrizzük). (Én kezdetben az öt magasságból alulról a másodikra tettem, majd félidőben tettem középre.)
  7. Ha kisült, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, ezután szeletelhetjük.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 31
  • Össznézettség: 13532
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Életem első kovászos kenyere. :) ...na jó, igazából a harmadik. Az első két prototípus jó alapanyag lesz prézlinek és kétszersültnek, de sebaj, mert valahol el kellett kezdeni. Nyilván ez a kenyér is egy állomás, a kovásszal való sütés hosszú és kísérletezéssel teli útján, amit remélem még jó sok követ. Talán lesz ennél még szebb is, pláne magasabb (főleg, ha beszerzek egy alkalmas sütőtálat, vagy végre rászánom magam, és kipróbálom a római tálat is kenyérsütésre). :) Más lisztekkel és fűszerekkel más ízek és textúrák... Végtelen lehetőség. :D Aki elindított a kovászkészítés és ezáltal a hagyományos kenyérsütés útján egy nagyon-nagyon kedves barátom Torma. :) Csak meg kell nézni a receptjeit! Olyan kenyércsodákat találtok nála, hogy csak na! Ő igazi ismerője a különböző kovászoknak. Nagyon sokat segített nekem abban, hogy hogyan kell egy kovászt elindítani (aki végül Bözsi lett, mert mint ezt is megtudtam, nevet is kell neki adni). Ellátott rengeteg jó tanáccsal, praktikával, és persze a biztatása nagyon sokat jelent! Hálás köszönet érte! :D Ezért ezt a kenyeret neki ajánlom! Igazad van Torma, ez tényleg "óriási jó móka"! A durumlisztnek köszönhetően a kenyér állaga kicsit más -rugalmasabb-, mintha csak kenyérlisztből készült volna; sűrűbb is az átlagosnál. Ezen talán lehet segíteni egy kevés sikér hozzáadásával (ez még tesztelésre vár :)), vagy "ügyesebb" kovásszal (ez meg türelem kérdése). "Ügyesebb" kovászból elég lehet kevesebb is... Bözsi még elég friss volt, lehet, hogy egy hét múlva már kevesebbel is megkel a tészta. Ezt mindenkinek ki kell tapasztalni a saját kovászával. :) Érdemes lehet az általam megadottnál kicsivel kisebb átmérőjű, magasabb falú tálba tenni, akkor gondolom magasabb lesz, de lehet, hogy ettől picit megnő a sütési idő. Kellemes kísérletezést mindenkinek! http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...