r
Nosalty Logó

Soda bread, a híres ír szódás kenyér

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Soda bread, a híres ír szódás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1555 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 181 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    491 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5892.3 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    674 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    539 mg
  • Foszfor
    1780 mg
  • Nátrium
    2779 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    312.7 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    453.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    139 micro
  • Kolin:
    214 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    840 micro
Összesen 1555 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    688.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 181 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zabpelyhet késes aprítóban ledaráljuk, így a zabpehelylisztnél valamivel darabosabb, de mégis őrölt állagot kapunk, ami remekül működik a receptben.
  2. A félbarna lisztet a darált zabpehellyel, a sóval és a szódabikarbónával összeforgatjuk.
  3. Hozzáöntjük az írót, és az egészet csomómentesre keverjük.
  4. A kenyeret süthetjük simán gáztepsin is, de szebb lesz a végeredmény, ha a tésztát kivajazott-lisztezett kenyérformába töltjük. A teteje közepét bevágjuk egy késsel (nem annyira fog látszani nyersen, de megsülve annál inkább!), majd megszórjuk zabpehellyel.
  5. 185 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük - közben, ha nagyon gyorsan barnulna, fedjük le alufóliával.
  6. A kész kenyeret hagyjuk picit pihenni, majd szedjük ki a formából és már szeletelhetjük is. A legfinomabb sós ír vajjal megkenve, de tetszés szerint tehetünk rá lekvárt, mézet, mogyorókrémet, vagy készíthetünk belőle szendvicset, pirítóst.
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 3825
  • Feltöltés dátuma: 2024. május 16.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tojásmentes receptek

Receptjellemzők

Soda bread, a híres ír szódás kenyér
Rosanics Petra 351 recept

Valószínűleg ez a világ egyik legegyszerűbb kenyérreceptje, hiszen se keleszteni, de dagasztani nem kell egyetlen percet sem. A szódás kenyér esetében, mint az nevéből sejthető, a varázslatot a szódabikarbóna végzi el, ettől lesz a végeredmény szép magas, ugyanakkor kellően sűrű és laktató. Magában egy kis vajjal, pirítósként, leves mellé és szendvicsnek egyaránt remekül működik, aki egyszer rákap az ízére, az örökre a rajongója lesz!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...