r
Nosalty Logó

Soda bread, a híres ír szódás kenyér

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Soda bread, a híres ír szódás kenyér
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

130
Kalória
4.7g
Fehérje
26.1g
Szénhidrátok
1.4g
Zsír
37.8g
Víz
1.5g
Koleszterin
4.1g
Rost
2.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1555 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 181 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    491 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    37.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5892.3 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    674 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    539 mg
  • Foszfor
    1780 mg
  • Nátrium
    2779 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    312.7 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

Víz

  • Összesen
    453.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    139 micro
  • Kolin:
    214 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    840 micro
Összesen 1555 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    688.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 181 kcal

Elkészítés

  1. A zabpelyhet késes aprítóban ledaráljuk, így a zabpehelylisztnél valamivel darabosabb, de mégis őrölt állagot kapunk, ami remekül működik a receptben.
  2. A félbarna lisztet a darált zabpehellyel, a sóval és a szódabikarbónával összeforgatjuk.
  3. Hozzáöntjük az írót, és az egészet csomómentesre keverjük.
  4. A kenyeret süthetjük simán gáztepsin is, de szebb lesz a végeredmény, ha a tésztát kivajazott-lisztezett kenyérformába töltjük. A teteje közepét bevágjuk egy késsel (nem annyira fog látszani nyersen, de megsülve annál inkább!), majd megszórjuk zabpehellyel.
  5. 185 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük - közben, ha nagyon gyorsan barnulna, fedjük le alufóliával.
  6. A kész kenyeret hagyjuk picit pihenni, majd szedjük ki a formából és már szeletelhetjük is. A legfinomabb sós ír vajjal megkenve, de tetszés szerint tehetünk rá lekvárt, mézet, mogyorókrémet, vagy készíthetünk belőle szendvicset, pirítóst.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 45 perc

Valószínűleg ez a világ egyik legegyszerűbb kenyérreceptje, hiszen se keleszteni, de dagasztani nem kell egyetlen percet sem. A szódás kenyér esetében, mint az nevéből sejthető, a varázslatot a szódabikarbóna végzi el, ettől lesz a végeredmény szép magas, ugyanakkor kellően sűrű és laktató. Magában egy kis vajjal, pirítósként, leves mellé és szendvicsnek egyaránt remekül működik, aki egyszer rákap az ízére, az örökre a rajongója lesz!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!