Hollandi mártás
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
-
15g tojássárgája48 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
13g fehérborecet2 kcal
-
1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
Összesen
235
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
-
60g tojássárgája193 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g fehérborecet10 kcal
-
5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
28g salottahagyma18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
Összesen
943
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
-
25g tojássárgája81 kcal
-
41.7g vaj299 kcal
-
20.8g fehérborecet4 kcal
-
0.8g négyszínű bors2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
11.7g salottahagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
Összesen
394
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 24.3 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 28.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
Összesen
235
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 97.1 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 866 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 505.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 280 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 115.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 913 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 514 mg
-
Retinol - A vitamin: 894 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 218 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 668 micro
Összesen
943
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 41% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 40.5 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 361 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 210.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 380 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 214 mg
-
Retinol - A vitamin: 372 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 278 micro
Összesen
394
kcal
Hozzávalók
-
3 db tojássárgája
-
10 dkg vaj
-
0.5 dl fehérborecet
-
1 tk négyszínű bors
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
Elkészítés
- A fehérborecetet a borskeverékkel, a babérlevéllel és a megtisztított hagymával egy kis edényben addig forraljuk, amíg az ecet a felére csökken (kb. 2-3 evőkanálnyira).
- Az ecetet leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
- A vajat apró kockákra vágjuk.
- Az ecetet a három tojássárgájával egy olyan tálkába tesszük, amit vízgőz felett tudunk használni.
- Egy kisebb fazékban, amelyre ráfér a tálka, vizet melegítünk és vízgőz felett a leszűrt borecetből és a tojások sárgájából, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk úgy, hogy közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vajdarabkákat.
- Amikor a vaj elolvadt és elég sűrű a krém, levesszük a vízgőzről a tálkát és tovább kevergetjük a mártást, majd sóval, borssal ízesítjük.
- Receptkönyvben: 240
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 54
- Össznézettség: 87286
- Feltöltés dátuma: 2010. május 23.
Ajánló
A hollandi mártás főzése közben tejszínt is adhatunk hozzá, valamint a megfőtt mártást frissen facsart ciromlével ízesíthetjük. (A tejszíntől kicsit hígabb lesz, de így is kellően sűrű marad. A citrom a savanykás ízt erősiti.)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A hollandi mártás tojássárgájából, vajból készült savanykás főzött mártás, amely ebben a formában is igen finom, de különböző módon ízesítve, több mártás alapjául is szolgálhat.