r
Nosalty Logó

Házi vajas alaptészta

5,0

1 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Iluska
Házi vajas alaptészta
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

676
Kalória
7g
Fehérje
47.7g
Szénhidrátok
51.3g
Zsír
48.8g
Víz
134.4g
Koleszterin
1.7g
Rost
206.3mg
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 676 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 2703 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 430 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    51.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    447 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    48.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    428 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    419 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 676 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28 g

Zsír

  • Összesen
    205.2 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1787.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    330 mg
  • Nátrium
    1200 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    195.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1710 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1678 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 2703 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    32.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    191 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    272 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    267 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 430 kcal

Elkészítés

  1. Először a vajas tömböt készítjük el, amihez 20 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, majd 2 centi vastagságú téglalappá alakítjuk.
  2. Fóliába csomagoljuk, és készítésig hűtőszekrényben hűtjük.
  3. A hideg vízben feloldjuk a sót, az ecetet hozzáadjuk. A maradék lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a többi vajjal, majd összedolgozzuk az ecetes-sós vízzel.
  4. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, sima, egyenletes nem lesz. Cipóvá alakítjuk, majd nedves konyharuhával letakarva 25 percig pihentetjük.
  5. A tésztát enyhén lisztezett deszkán négylevelű lóhere formájúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas téglatömböt. Ráhajtjuk a tésztaleveleket úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a lisztes vajat.
  6. A tésztát először lazán paskolgatjuk a nyújtófával, majd fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Ezután hajtogatjuk. A jobb oldali tésztarész harmadot a középső részre hajtogatjuk, majd az így keletkezett kettős tésztarészre ráhajtjuk a bal oldali tésztarész harmadot. Ez az úgynevezett egyszerű szimpla hajtogatás.
  7. A tésztát elforgatjuk 90 fokos szögben, majd újra kinyújtjuk fél cm vastagságúra. Az így keletkezett téglalap jobb oldalát behajtjuk a közepéig, majd a bal oldalát is, végül a két részt egymásra hajtjuk. Ezt dupla hajtásnak is nevezik.
  8. A tésztát nedves konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
  9. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük, a pihentetési időket is beleértve. Ezután a készítendő tésztának használhatjuk fel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc

Mindig is szerettem kipróbálni mindenféle étel készítését, így a házi tészta készítésbe is belefogtam. Megéri a fáradtságot, hisz a 'házi' mindenkor a legjobb!!!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Banános őzgerinc sütés nélkül

Az interneten böngészve találtam egy Gabriella nevű hölgy blogján ezt a receptet. Nagyon könnyű krémje van, nagyon nagyon finom, és sütni sem kell. A banán helyett tehetünk bele ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!