Házi sajt - natúr és tökmagos
- 17% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 17% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Foszfor
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 30 g
Zsír
-
Összesen 36.5 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3079.3 g
-
Cink 326 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 399 mg
-
Vas 250 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 258 mg
-
Nátrium 1783 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 93.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 31 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 17% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Foszfor
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 120.1 g
Zsír
-
Összesen 145.8 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12317.1 g
-
Cink 1305 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 1595 mg
-
Vas 1002 mg
-
Magnézium 163 mg
-
Foszfor 1030 mg
-
Nátrium 7131 mg
-
Réz 50 mg
-
Mangán 40 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.9 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 373.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 686 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 125 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 600 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 17% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Foszfor
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 738.4 g
-
Cink 78 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 60 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 427 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 36 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Elkészítés
- A tejbe belemorzsoljuk a túrót.
- Alacsony lángon, időnként megkeverve felforraljuk (meglepő, de elég sokáig tart).
- Ha forr, beletesszük a sót és a szódabikarbónát, kettőt-hármat keverünk rajta, levesszük a tűzről, tiszta konyharuhán keresztül leszűrjük.
- A konyharuhában maradt masszát visszatesszük az edénybe, és hozzádolgozzuk a picire vágott vajat.
- Nagyon kis lángon, folyamatosan kavargatva még 5 percig főzzük.
- A tökmagot durvára törjük/ vágjuk.
- A masszát kétfelé szedjük, az egyik részébe belekeverjük a tökmagot.
- Utána vizezett edényekbe tesszük, és jól lenyomkodjuk.
- Hűtőben kihűtjük (de nem mélyhűtőben!).
- Azonnal fogyasztható, mihelyt kihűlt, és megszilárdult.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 483
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 36431
- Feltöltés dátuma: 2010. március 21.
Ajánló
Ez a sajt ráadásul egyszerű, nem igényel sok időt az elkészítése, viszont nagyon finom, és az ízesítése is tetszés szerint variálható - tökmag helyett kömény, dió, színes bors, fűszernövények...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A házi sajtgyártás olyan öröm, mint a házi kenyérsütés: olyan ősi alaptáplálékot készíthetsz, aminek az előállítása évszázadokig házilag történt - aztán az emberek sajnos leszoktak róla, és azóta a boltba járnak érte. Ideális esetben akkor csinálunk tényleg száz százalékosan egészséges, adalék- és tartósítószermentes sajtot, ha mindhárom hozzávaló házi, és nem a boltban vesszük. A legtöbb helyen, ha mást nem is, de házi tehéntejet be lehet szerezni, és Ildikó csodás házi túróreceptjével a saját túrónkból készíthetjük a saját sajtunkat :) Ebből az alapanyag mennyiségből kb. 60 dkg sajt lesz. A receptet Polcz Alaine Főzzünk örömmel! című szakácskönyvében találtam.