r
Nosalty Logó

Házi sajt - natúr és tökmagos

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Házi sajt - natúr és tökmagos
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 559 kcal
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 2235 kcal
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 134 kcal
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    36.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3079.3 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    399 mg
  • Vas
    250 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    1783 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 559 kcal
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    120.1 g

Zsír

  • Összesen
    145.8 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12317.1 g
  • Cink
    1305 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    1595 mg
  • Vas
    1002 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    1030 mg
  • Nátrium
    7131 mg
  • Réz
    50 mg
  • Mangán
    40 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.9 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    373.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    686 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    600 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2235 kcal
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    738.4 g
  • Cink
    78 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    60 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    427 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    36 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 134 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejbe belemorzsoljuk a túrót.
  2. Alacsony lángon, időnként megkeverve felforraljuk (meglepő, de elég sokáig tart).
  3. Ha forr, beletesszük a sót és a szódabikarbónát, kettőt-hármat keverünk rajta, levesszük a tűzről, tiszta konyharuhán keresztül leszűrjük.
  4. A konyharuhában maradt masszát visszatesszük az edénybe, és hozzádolgozzuk a picire vágott vajat.
  5. Nagyon kis lángon, folyamatosan kavargatva még 5 percig főzzük.
  6. A tökmagot durvára törjük/ vágjuk.
  7. A masszát kétfelé szedjük, az egyik részébe belekeverjük a tökmagot.
  8. Utána vizezett edényekbe tesszük, és jól lenyomkodjuk.
  9. Hűtőben kihűtjük (de nem mélyhűtőben!).
  10. Azonnal fogyasztható, mihelyt kihűlt, és megszilárdult.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 481
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 36428
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 21.

Ajánló

 Ez a sajt ráadásul  egyszerű, nem igényel sok időt az elkészítése, viszont nagyon finom, és az ízesítése is tetszés szerint variálható - tökmag helyett kömény, dió, színes bors, fűszernövények...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A házi sajtgyártás olyan öröm, mint a házi kenyérsütés: olyan ősi alaptáplálékot készíthetsz, aminek az előállítása évszázadokig házilag történt - aztán az emberek sajnos leszoktak róla, és azóta a boltba járnak érte. Ideális esetben akkor csinálunk tényleg száz százalékosan egészséges, adalék- és tartósítószermentes sajtot, ha mindhárom hozzávaló házi, és nem a boltban vesszük. A legtöbb helyen, ha mást nem is, de házi tehéntejet be lehet szerezni, és Ildikó csodás házi túróreceptjével a saját túrónkból készíthetjük a saját sajtunkat :) Ebből az alapanyag mennyiségből kb. 60 dkg sajt lesz. A receptet Polcz Alaine Főzzünk örömmel! című szakácskönyvében találtam.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...