Hatfonatú kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
Összesen
322
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
Összesen
2577
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
60.8g finomliszt221 kcal
-
13.4g tojás17 kcal
-
6.8g vaj49 kcal
-
6.1g cukor24 kcal
-
0.9g instant élesztő3 kcal
-
0g só0 kcal
-
12.2g víz0 kcal
Összesen
314
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 30.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
322
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.1 g
Zsír
-
Összesen 60.1 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 480 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1445.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 201 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 790 mg
-
Nátrium 162 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 435.2 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 242.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 538 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 349 mg
-
Retinol - A vitamin: 531 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 577 micro
Összesen
2577
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
314
kcal
Hozzávalók
-
500 g finomliszt
-
50 g cukor
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 csipet só
Elkészítés
- Az élesztőt a kézmeleg vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk.
- Ha kész, nagyobb tálba ötjük, hozzáadjuk a 2 tojást, az olvasztott vajat, és a maradék cukrot.
- Elkezdjük keverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet egy csipet sóval, és tésztát gyúrunk belőle. Ha kész, letakarva félreállítjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, kicsit átnyomkodjuk, hogy levegő kerüljön bele, letakarjuk, és még fél órát kelesztjük.
- Ha ismét megkelt, kicsit átgyúrjuk, hengeresre, majd 6 egyforma részre vágjuk. Ügyeljünk rá, hogy tényleg egyforma legyen, mert ha nem az, csámpás lesz a kalács.
- Mind a hatból kis gombócot gyúrunk, majd hosszú rudat, úgy, hogy mindegyik egyenlő hosszú legyen. Ha ez megvan, a végüket fogjuk, és nyomkodjuk össze, hogy egyben legyen. Bal oldalról indulva nevezzük el őket A, B, C, D, E, F szárnak. Az A és F szárat vegyük kicsit a szélére (terpesszük ki a copfokat) F szálat rakjuk át A fölé, úgy, hogy keresztbe menjen az összenyomott végek felett. A-t ugyanúgy tegyük keresztbe oda, ahol az előbb még F volt. A középső négy copfot kissé távolítjuk el egymás közeléből, úgy, hogy kettő-kettő közelebb legyen egymáshoz (B és C, illetve D és E) de C és D között legyen egy nagyobb távolság. Ekkor fogjuk meg F cofot, amit már keresztbe dobtunk a kalácson, és hajtsuk középre, C és D közé. A jobb felső szélen lévő A copfot hajtsuk középre ugyanúgy, hogy most E legyen a legszélén. A fonás technikája a következő logikán alapul: mindig a legszélén lévő copf megy be középre, és az ellentétes irányban lévő, szélétől számított második az ellentétes oldalra. Az az értésem, hogy ennél érthetőbben a fonás technikáját sajnos képtelen vagyok leírni, de az ajánlatban lévő videóban megtalálható. :)
- Ha megfontuk, takarjuk le, még fél órát pihentessük, majd kenjük le egy tojással, és ízlés szerint díszítsük magokkal vagy mákkal (én most az utóbbit tettem).
- 180 fokra előmelegített sütőbe tolva 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 144
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 11917
- Feltöltés dátuma: 2014. december 15.
Ajánló
A fonást technikáját ezen a linken találjátok.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Dacota
536 recept
A New York Times ezer éves receptje, második kedvencem anyukám foszlós-vajasa után. Kicsit macera a fonása, de csináltam hozzá videót, úgyhogy csak kövessétek. :)