Hatfonatú kalács
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
322
Kalória
8.4g
Fehérje
54.4g
Szénhidrátok
7.5g
Zsír
30.3g
Víz
60.1g
Koleszterin
1.9g
Rost
6.5g
Cukor
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
Összesen
322
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
Összesen
2577
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
60.8g finomliszt221 kcal
-
13.4g tojás17 kcal
-
6.8g vaj49 kcal
-
6.1g cukor24 kcal
-
0.9g instant élesztő3 kcal
-
0g só0 kcal
-
12.2g víz0 kcal
Összesen
314
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 30.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
322
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.1 g
Zsír
-
Összesen 60.1 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 480 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1445.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 201 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 790 mg
-
Nátrium 162 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 435.2 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 15 mg
Víz
-
Összesen 242.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 538 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 349 mg
-
Retinol - A vitamin: 531 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 577 micro
Összesen
2577
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
314
kcal
Elkészítés
- Az élesztőt a kézmeleg vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk.
- Ha kész, nagyobb tálba ötjük, hozzáadjuk a 2 tojást, az olvasztott vajat, és a maradék cukrot.
- Elkezdjük keverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet egy csipet sóval, és tésztát gyúrunk belőle. Ha kész, letakarva félreállítjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, kicsit átnyomkodjuk, hogy levegő kerüljön bele, letakarjuk, és még fél órát kelesztjük.
- Ha ismét megkelt, kicsit átgyúrjuk, hengeresre, majd 6 egyforma részre vágjuk. Ügyeljünk rá, hogy tényleg egyforma legyen, mert ha nem az, csámpás lesz a kalács.
- Mind a hatból kis gombócot gyúrunk, majd hosszú rudat, úgy, hogy mindegyik egyenlő hosszú legyen. Ha ez megvan, a végüket fogjuk, és nyomkodjuk össze, hogy egyben legyen. Bal oldalról indulva nevezzük el őket A, B, C, D, E, F szárnak. Az A és F szárat vegyük kicsit a szélére (terpesszük ki a copfokat) F szálat rakjuk át A fölé, úgy, hogy keresztbe menjen az összenyomott végek felett. A-t ugyanúgy tegyük keresztbe oda, ahol az előbb még F volt. A középső négy copfot kissé távolítjuk el egymás közeléből, úgy, hogy kettő-kettő közelebb legyen egymáshoz (B és C, illetve D és E) de C és D között legyen egy nagyobb távolság. Ekkor fogjuk meg F cofot, amit már keresztbe dobtunk a kalácson, és hajtsuk középre, C és D közé. A jobb felső szélen lévő A copfot hajtsuk középre ugyanúgy, hogy most E legyen a legszélén. A fonás technikája a következő logikán alapul: mindig a legszélén lévő copf megy be középre, és az ellentétes irányban lévő, szélétől számított második az ellentétes oldalra. Az az értésem, hogy ennél érthetőbben a fonás technikáját sajnos képtelen vagyok leírni, de az ajánlatban lévő videóban megtalálható. :)
- Ha megfontuk, takarjuk le, még fél órát pihentessük, majd kenjük le egy tojással, és ízlés szerint díszítsük magokkal vagy mákkal (én most az utóbbit tettem).
- 180 fokra előmelegített sütőbe tolva 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Sütés ideje: 25 perc
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
A New York Times ezer éves receptje, második kedvencem anyukám foszlós-vajasa után. Kicsit macera a fonása, de csináltam hozzá videót, úgyhogy csak kövessétek. :)
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!