Olasz csicserilepény – farinata di ceci
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
A farinatahoz
Összesen
100
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
A farinatahoz
-
150g csicseriborsóliszt581 kcal
-
450g víz0 kcal
-
7g só0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
Összesen
793
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
A farinatahoz
-
23.8g csicseriborsóliszt92 kcal
-
71.3g víz0 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
3.8g olívaolaj34 kcal
Összesen
126
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 458.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 353 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
100
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.6 g
Zsír
-
Összesen 34 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3669 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 254 mg
-
Foszfor 477 mg
-
Nátrium 2828 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 465 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 656 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
793
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 581.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 448 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 73.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 104 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
126
kcal
Hozzávalók
A farinatahoz
-
150 g csicseriborsóliszt
-
450 ml víz
-
1 tk só
-
3 ek olívaolaj
Elkészítés
A farinatahoz
- A csicseriborsó lisztet tegyük egy tálba, és habverővel próbáljuk meg fellazítani a csomósabb részeket.
- 3-4 etapban adjunk hozzá vizet, keverjük össze vele, hogy csomómentes legyen, majd sózzuk meg.
- Ha van otthon friss fűszernövényünk, például rozmaring, akkor egy ágat tehetünk a keverékbe ízesítésképpen, majd tegyük félre letakarva úgy 2-6 órára pihenni.
- Kapcsoljuk be a sütőt grillező fokozaton vagy levegőgrillezésen, majd öntsünk olívaolajat egy lapos serpenyőbe, amit sütőben is lehet használni. Forgassuk körbe, hogy mindenhol átjárja a zsiradék.
- Pihentetés után, egy kanállal szedjük le a habot a csicseris keverék tetejéről és emeljük ki a rozmaringot belőle.
- Keverjünk egyet a tésztán, majd öntsük a serpenyőbe úgy, hogy egy kanálba öntve csorogjon.
- Fakanállal keverjük össze a két folyadékot kívülről befelé úgy, hogy a közepénél felemeljük a kanalat.
- Sütőtől függően minimum 250 fokon süssük 25-30 percig, közben 5-6 percenként nyissuk ki a sütőt, hogy a gőz távozhasson. Lehetőleg az egyik felső állásba csúsztassuk a tálcát, amin a serpenyő van, figyeljünk, ne érjen a grillrácshoz!
- A tészta bugyborékolni fog, ez természetes, ha valahol nagyon felpúposodik és nem akar visszamenni, akkor ott lyukasszuk ki egy éles késsel óvatosan, hogy az edényt ne sértsük meg.
- Ha már szép világos barna, akkor vegyük ki a sütőből, várjunk 1-2 percet, mielőtt felvágjuk. Tálaljuk humusszal, például céklással ez a receptem is fent van a Nosaltyn, jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 3427
- Feltöltés dátuma: 2022. április 28.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
gluténmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Farinata, socca, torta di ceci, cecina, még ezeken a neveken is megtaláljátok ezt az élesztő és sütőpor nélkül készülő lepénykét, lapos kenyeret. Palacsintának is gondolhatnánk, de sütőben készül így mégsem illik rá ez a megnevezés. Elkészítése odafigyelős feladat, púposodik, és ki kell szurkálni, de közben egy jó hummusz összedobható mellé. Az én céklás hummuszommal a legjobb, ezt a receptet is megtaláljátok a Nosalty oldalán!