r
Nosalty Logó

Eton mess

5,0

1 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Eton mess
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

habcsók

eper

tejszín

összeállítás

541
Kalória
5.5g
Fehérje
64.2g
Szénhidrátok
31.4g
Zsír
210.3g
Víz
111g
Koleszterin
3.2g
Rost
58.8g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír

habcsók

eper

tejszín

összeállítás

Összesen 541 kcal
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír

habcsók

eper

tejszín

összeállítás

Összesen 2160 kcal
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír

habcsók

eper

tejszín

összeállítás

Összesen 159 kcal
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    307 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.2 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    210.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    287 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 541 kcal
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    125.6 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    444 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1228.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    411 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    392 mg
  • Nátrium
    281 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    256.7 g
  • Cukor
    235 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    841.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    330 mg
  • D vitamin:
    92 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1096 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    276 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 2160 kcal
  • 2% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    90 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    61.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 159 kcal

Elkészítés

habcsók

  1. A tojáshehérjét elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a kristálycukrot. Amikor szép fényes és jó a tartása, habzsákba töltjük.
  2. A tojáshabot habzsákba töltjük, majd sütőpapíros tepsire nyomjuk - apró habcsókokat és nagyobb halmokat egyformán nyomjunk belőle.
  3. 120 fokra előmelegített sütőben legalább 1 órát sütjük a habcsókokat, majd hagyjuk nyitott ajtónál kihűlni őket.

eper

  1. Az epret felkockázzuk és egy kis lábasba tesszük. Megszórjuk kevés cukorral, hozzáreszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét is.
  2. Ízlés szerint ízesítjük mentával, majd rottyantunk egyet rajta. (Az eper kb. harmadát érdemes villával szétnyomni, így még izgalmasabb lesz a gyümölcs állaga.)

tejszín

  1. Közvetlenük a tálalás előtt a tejszínt felverjük a porcukorral és a vaníliával.

összeállítás

  1. Az alapanyagokat poharakba vagy kelyhekbe rétegezzük. Alulra jön egy réteg tejszínhab, erre rátörünk némi habcsókot, majd kanalazunk rá az eperraguból.
  2. A tetejére jön egy újabb adag tejszín, amit habcsókkal, friss eperdarabokkal és mentával díszítünk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Sütés hőfoka: 120 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Az egyik legikonikusabb angol édesség ez az epres-tejszínes pohárkrém, amit a ropogós habcsók tesz igazán különlegessé. Az Eton College nem csak a világ talán leghíresebb fiúiskolája (és megannyi nem túl polkorrekt vicc csattanója), de innen származik az Eton mess is, amit a mai napig felszolgálnak a rivális londoni Harrow School elleni éves krikettmeccsen. Az egykor a helyi édességboltban árult desszert hagyományosan eperrel készül, de a nyár folyamán más bogyósgyümölcsökkel is szokták készíteni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Lakos Benedek

Tiramisus chiapuding

Ha eddig nem tudtad, hogy készítsd el a chiamagot, vagy annyira nem ízlett, akkor ez a recept neked szól. Ez a tiramisus puding tutira levesz a lábadról. Vegán verzióban is könnyen ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!