Erdélyi mézeskalács Mézeskétől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
2g margarin12 kcal
-
17g méz51 kcal
-
1g vaj8 kcal
A cukormázhoz
-
10g porcukor39 kcal
-
3g tojásfehérje2 kcal
Összesen
371
kcal
- 6% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
200g méz608 kcal
-
14g vaj100 kcal
A cukormázhoz
-
120g porcukor464 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
Összesen
4432
kcal
- 6% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
45.9g finomliszt167 kcal
-
15.3g porcukor59 kcal
-
0.3g szódabikarbóna0 kcal
-
0 kcal
-
8.4g tojás11 kcal
-
1.5g margarin11 kcal
-
15.3g méz46 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
A cukormázhoz
-
9.2g porcukor36 kcal
-
3.1g tojásfehérje2 kcal
Összesen
340
kcal
- 6% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 230.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.6 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
371
kcal
- 6% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.2 g
Zsír
-
Összesen 42.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 390 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2766.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 245 mg
-
Kálcium 166 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 858 mg
-
Nátrium 1323 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 943.7 g
-
Cukor 486 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 220.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 414 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 208 micro
-
Kolin: 357 mg
-
Retinol - A vitamin: 402 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 144 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 595 micro
Összesen
4432
kcal
- 6% Fehérje
- 73% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.2 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
340
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
20 dkg porcukor
-
2 kk szódabikarbóna
-
2 db tojás
-
20 dkg méz
A cukormázhoz
-
1 db tojásfehérje
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet és ha kell, a porcukrot is átszitáljuk, majd mindkettőt alaposan összekeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel (fűszerkeverékkel).
- A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A tésztát gondosan kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen (leginkább hűtőszekrényben) érleljük.
- A hűtőből kivett tésztát kb. négy részre vágjuk, majd részletekben nyújtjuk ki mintegy 2 mm vastagra.
- Kiszúróformákkal különféle figurákat szaggatunk ki a tésztából. A mézeskalácsokat sütés előtt magokkal, fűszerekkel is díszíthetjük, ha a karácsonyfára is szeretnénk őket felakasztani, szívószállal fúrjunk kis lyukat a sütik megfelelő részébe.
- A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek) vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 180 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A mézeskalácsok a sütés során meghíznak! Még melegen levesszük mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert rögtön meghajlanak.
- A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor „szálat húz”. A mázat nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó sarkába apró lyukat vágunk. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk.
- A megírt süteményt legalább két órát hagyjuk száradni. Fémdobozokban két-három hétig eltartható, már ha addig marad belőle.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 30x40
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 969
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 342557
- Feltöltés dátuma: 2012. november 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A recept sikeres volt barátaimnál is, előnye, hogy a sütiket szinte azonnal lehet fogyasztani, nem keményednek meg sütés közben, de idővel kissé tovább puhulnak. Volt rá példa, hogy a gyerekhad szinte sülés után rögötn felfalta a mézesek csaknem felét. A sütemény elkészítése számomra mindig nagy munka, mert én általában 1 kg liszttel szoktam készíteni, és az már nagyon megdolgoztatja az embert, az írókázás gyakran másnapra marad ilyenkor. Viszont ideális a mézeskalács ajándéknak is, és mivel hosszan eláll, még az újévet is lehet vele köszönteni, már ha marad addig belőle.