Eperdzsem 5. - egyszerűen
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Fahéj
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1424
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
5697
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
121
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 463.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 197 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 363.1 g
-
Cukor 340 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 748.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 484 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 214 micro
Összesen
1424
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1854.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 538 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 428 mg
-
Foszfor 790 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1452.4 g
-
Cukor 1358 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 2992.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 1935 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 72 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 790 micro
-
Kolin: 188 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 230 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 855 micro
Összesen
5697
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 39.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.9 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
121
kcal
Hozzávalók
-
1.2 kg cukor
Elkészítés
- Az alaposan megmosott epret kiválogatjuk, a rossz szemeket kidobjuk, a csumáját eltávolítjuk, (közben meg-megdézsmálgatjuk), és egy gondosan megtisztított, lehetőleg rozsdamentes edényben feltesszük főni.
- Kb. 1 óra hosszat főzzük, gyakran átkeverjük (direkt erre a célra fenntartott fakanállal), nehogy lekapjon az alja. A főzést addig folytatjuik, míg a szemek szétesnek, és az egész kezd jól besűrűsödni.
- Ekkor hozzákeverjük a cukrot, felforraljuk, és kb. 20 percig folytonosan keverve főzzük még, hogy a cukor teljesen felolvadjon, és a habja eltűnjön. Ilyenkor, ha kiskanállal egy kistányérra csöppentünk belőle, az hamar megkocsonyásodik. Kész a dzsem, a tüzet elzárjuk.
- Nagyon alaposan kitisztított üvegekbe töltjük, egy csipet tartósítót szórunk rá, mintha megsóznánk, és szintén nagyon tiszta és főleg ép (és nem rozsdás) kupakokkal jól lezárjuk.
- Az üvegeket szorosan egymás mellé téve minden oldalról jól bebugyoláljuk, azaz száraz dunsztba állítjuk, és abban hagyjuk kihűlni. Ez minimum 24 óra.
- Receptkönyvben: 356
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 81175
- Feltöltés dátuma: 2011. június 03.
Ajánló
4 kg eperből lesz tisztán nagyjából 3,5 kg, mert ugye ha leszámítunk egy-két hibás szemet, meg a csumáját, meg a dézsmálást. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Fahéj
288 recept
Ingyombingyom a minap azt kérdezte tőlem, nincs-e egy hasonlóan egyszerű és finom eperdzsem receptem, mint amilyen az őszibarackos. Hát persze, hogy van! Nem is hagyott nyugodni a dolog, és addig-addig alkudoztam a piacon, míg elfogadható áron tudtam is venni egy befőzésnyi epret. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nekem még sose romlott meg. De nem is maradt meg sose, mert alig bírjuk kivárni azt a pár hetet, amíg az ízei annyira összeérnek, hogy ehessük. Remélem, még időben megjelenik majd a receptem, hogy még az idén kipróbálhassák azok, akik szeretik az eperdzsemet, de nem szeretnek sokat pancsolni vele.