r
Nosalty Logó

Citromos szörbet

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
ze(n)derta
Citromos szörbet
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 316 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1266 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 85 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    59.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.4 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 316 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    333.5 g
  • Cukor
    308 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    820.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    191 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 1266 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    4 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 85 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kristálycukrot egy zománcozott fazékban főni tesszük a vízzel.
  2. A citromfűről 8-10 dbszép levelet félretesszük, a többit kicsit kézzel megtörve a fővő sziruphoz adjuk.
  3. Kb. 10 percig forraljuk, majd a tűzről levéve szobahőmérsékletűre hűtjük.
  4. A citromfű leveleket szépen egymásra tesszük és szorosan felcsavarjuk, mint a szivart és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
  5. Lereszeljük egy citrom héját és kifacsarjuk a citromok levét.
  6. A kihűlt cukorszirupot egy kb. 2 l-esfedeles műanyagdobozba szűrjük, és belekeverjük a citromok levét, a reszelt citromhéjat és a citromfű csíkokra vágottlevelét.
  7. Egy éjszakára a fagyasztóba tesszük, másnap reggel a félig fagyott jégkását egy villa segítségével fehéredésig keverjük.
  8. Tálalásig ezt a műveletet még párszor megismételjük. Igyekezzünk minél több levegőt a szörbetbe keverni, mert ezáltal finom könnyű lesz.
  • Receptkönyvben: 160
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 49632
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 13.

Ajánló

Ezt a desszertet természetesen készíthetjük fagylaltgéppel is. Közeledik az eper-, málna- és különböző bogyós gyümölcsök szezonja. Mindegyik egy-egy újabb íz a szörbet-palettán.

Receptkategóriák

Citromos szörbet
ze(n)derta 188 recept

A szörbet (soerbet, serbet) elnevezés sokkal "hangzatosabb", kifinomult édességet ígér, mint amennyire egyszerű az elkészítése. Gyakorlatilag egy villa és némi odafigyelés segítségével tudunk készíteni fagyit házilag. Eredetét tekintve megoszlanak a vélemények: van aki Kínából, mások Törökországból származtatják, de abban mindenki egyetért, hogy a középkorban először olasz cukrászok készítették, majd francia szakácsok vitték tökélyre. A megfelelő cukortartalom, illetve hozzáadott alkohol segítségével lehet szabályozni a szörbet fagyáspontját. Ügyeljünk a megfelelő arányokra, mert ha túl "hígra" sikerül a cukorszirup, akkor hirtelen keményre fagy; míg a túl sok cukor egyáltalán nem engedi megfagyni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...