Citromos szörbet
- 0% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 59.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 14 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.4 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 205.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
- 0% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 239.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 333.5 g
-
Cukor 308 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 820.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 191 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
- 0% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 4 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Elkészítés
- A kristálycukrot egy zománcozott fazékban főni tesszük a vízzel.
- A citromfűről 8-10 dbszép levelet félretesszük, a többit kicsit kézzel megtörve a fővő sziruphoz adjuk.
- Kb. 10 percig forraljuk, majd a tűzről levéve szobahőmérsékletűre hűtjük.
- A citromfű leveleket szépen egymásra tesszük és szorosan felcsavarjuk, mint a szivart és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
- Lereszeljük egy citrom héját és kifacsarjuk a citromok levét.
- A kihűlt cukorszirupot egy kb. 2 l-esfedeles műanyagdobozba szűrjük, és belekeverjük a citromok levét, a reszelt citromhéjat és a citromfű csíkokra vágottlevelét.
- Egy éjszakára a fagyasztóba tesszük, másnap reggel a félig fagyott jégkását egy villa segítségével fehéredésig keverjük.
- Tálalásig ezt a műveletet még párszor megismételjük. Igyekezzünk minél több levegőt a szörbetbe keverni, mert ezáltal finom könnyű lesz.
- Receptkönyvben: 160
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 49642
- Feltöltés dátuma: 2008. május 13.
Ajánló
Ezt a desszertet természetesen készíthetjük fagylaltgéppel is. Közeledik az eper-, málna- és különböző bogyós gyümölcsök szezonja. Mindegyik egy-egy újabb íz a szörbet-palettán.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A szörbet (soerbet, serbet) elnevezés sokkal "hangzatosabb", kifinomult édességet ígér, mint amennyire egyszerű az elkészítése. Gyakorlatilag egy villa és némi odafigyelés segítségével tudunk készíteni fagyit házilag. Eredetét tekintve megoszlanak a vélemények: van aki Kínából, mások Törökországból származtatják, de abban mindenki egyetért, hogy a középkorban először olasz cukrászok készítették, majd francia szakácsok vitték tökélyre. A megfelelő cukortartalom, illetve hozzáadott alkohol segítségével lehet szabályozni a szörbet fagyáspontját. Ügyeljünk a megfelelő arányokra, mert ha túl "hígra" sikerül a cukorszirup, akkor hirtelen keményre fagy; míg a túl sok cukor egyáltalán nem engedi megfagyni.